Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

Jarecki.cx

Zadomawiam się
Biała RWD czarne wnętrze, podstawa, zamówiona w styczniu, szacowany termin sierpień od początku, nic się w tej kwestii nie zmieniło mimo maila w kwietniu czy jestem gotowy na wcześniejszy odbiór, którego nie było. Numeru Vin brak

Michal

Moderator
Jeździłem i4 m50 i t3mp przez tydzień. Tesla jeźdźi lepiej i jest trochę szybsza, jest lżejsza przede wszystkim. W bmw Faktycznie to nie platforma elektryczna, ale umówmy się to nie dramat. Technologia oczywiście tesla. Wnętrze i detale to przepaść na korzyść bmw i4 m50. No i serwis bmw, dbałość o klienta a wręcz dopieszczanie. Czekam jeszcze ten kwartał a jak nie to hasta la vista. Myślę że jednak tesla przegra klienta prędzej czy później w ten sposób.
Elon wczoraj/dziś pisał, że siedzi z serwisem nad przyśpieszeniem obsługi - powinno się poprawić. Ciekawe czy BMW, cokolwiek zarabia na tych EV, bo patrząc na konkurencję raczej nie, więc ja im nie wróżę przyszłości w tym segmencie ;)
Ale oczywiście rezygnuj jeśli Cię to denerwuje, a jak rzeczywiście będziesz rezygnował, to może ja przytulę Twoje zamówienie, kolory tak średnio mi się podobają, ale może bym przeskoczył na TM3P w nowym roku :)
Dla mnie BMW, to fuj :p

tomik

Zadomawiam się
Patrząc na to że my praktycznie w Polsce vinów nie dostajemy, a w Rumunii tak, to może się okazać że my naprawdę jesteśmy na samiutkim końcu priorytetów Tesli, można powiedzieć że za nami to Tylko "Other Europe"

Sam zamówiłem podstawowego LR w październiku, bardziej mnie wkurza to że niektóre rynki mają priorytet i Hans dostanie LR w maju, a ja poczekam rok, mimo że tak samo za niego płacę.

Last edited:

Michal

Moderator
Z tego co czytam w Rumunii mają lepsze dopłaty do elektryków niż u nas i do tego chyba nie ma durnych ograniczeń cenowych, więc tesla się łapie:

dawson

Fachowiec
Ktoś pisał że w Rumunii mają ogromne opóźnienia w dostawach , może tam zamawiali np. w lipcu 2021 a teraz dostają?

Proxy84

Fachowiec
Ktoś pisał że w Rumunii mają ogromne opóźnienia w dostawach , może tam zamawiali np. w lipcu 2021 a teraz dostają?
Z tego co wiem na forach brytyjskich pisali o zaległych kilkuset zamówieniach z października czy listopada 2021. Ja również na forach polskich na facebook znalazłem osoby z zamówieniem tak jak ja z października 2021. Może, ale to tylko hipoteza, że w Rumunii jest jeszcze większy "backlog" niż u nas i narazie uzupełniają ten kraj.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Jak byś mógł dać namiary kto zakłada panele za darmo to poproszę ;)
Zależy jak liczysz… policz ile zużywa ci auto i ile byś zostawił kasy na stacjach benzynowych w podobnym samochodzie. Ja dość dokładnie to sobie policzyłem. Moja instalacja 4,8 kWp w porównaniu z poprzednim samochodem (Mercedes C200 4Matic) zwróciła się w 1,5 roku.

pluto

Pionier e-mobilności
Z Teslą to nigdy nie wiadomo co i jak z dostawą (magiczna kula Elona toczy w nieznanych kierunkach) ;) i człowiek nie zna dnia i godziny jak zapuka VIN.
Tak było w moim przypadku odbierałem już 2 Tesle i tak Y LR przyszła kwartał wcześniej niż planowano, a model 3 LR zamówiony w styczniu 2022 dostał VIN po 3 tygodniach i odebrałem w marcu 2022 (szacowana data dostawy była na listopad 2022 :D ).
Być może przyśpieszenie wynikało z tego, że kupowałem auta w kolorze białym i w podstawowym wyposażeniu oraz za gotówkę, ale głowy nie dam.
Zamówiłem koleją Teslę (dla żony) i planowany termin Q3/2022 pewnie nie będzie dotrzymany bo zachciało jej się w kolorze szary, tym bardziej że teraz termin mi całkowicie zniknął i szykuję się na Q4, chodź wolałbym przełożyć na Q1/2023 bo może wtedy może weszły by wentylowane fotele :unsure:

Co do dostaw ze statku Morning Chorus to bym za bardzo nie liczył bo zmierza on do portu angielskiego i pewnie jest na ten rynek, a z uwagi na to że auta kierownicę mają po prawej stronie na stary kontynent za bardzo się nie nadają.

Last edited:

motorolapl

Zadomawiam się
Z Teslą to nigdy nie wiadomo co i jak z dostawą (magiczna kula Elona toczy w nieznanych kierunkach) ;) i człowiek nie zna dnia i godziny jak zapuka VIN.
Tak było w moim przypadku odbierałem już 2 Tesle i tak Y LR przyszła kwartał wcześniej niż planowano, a model 3 LR zamówiony w styczniu 2022 dostał VIN po 3 tygodniach i odebrałem w marcu 2022 (szacowana data dostawy była na listopad 2022 :D ).
Być może przyśpieszenie wynikało z tego, że kupowałem auta w kolorze białym i w podstawowym wyposażeniu oraz za gotówkę, ale głowy nie dam.
Zamówiłem koleją Teslę (dla żony) i planowany termin Q3/2022 pewnie nie będzie dotrzymany bo zachciało jej się w kolorze szary, tym bardziej że teraz termin mi całkowicie zniknął i szykuję się na Q4, chodź wolałbym przełożyć na Q1/2023 bo może wtedy może weszły by wentylowane fotele :unsure:

Co do dostaw ze statku Morning Chorus to bym za bardzo nie liczył bo zmierza on do portu angielskiego i pewnie jest na ten rynek, a z uwagi na to że auta kierownicę mają po prawej stronie na stary kontynent za bardzo się nie nadają.
zamowilem 3LR bialy podstawowy w pazdzierniku.(przed podwyzka)
platnosc gotowka. i wciaz czekam

Najnowsze dyskusje