Tesla Model 3, dostawy III kwartał 2022

Michal

Moderator
Tylko w takim mechaniźmie auta można nigdy nie doczekać. Czekam
Od października 2021, teraz płyną dwa statki zamiast 20. Źle to wygląda. Jestem bliski pożegnania się z Teslą. Auto o którym wszyscy słyszeli ale nikt nie dostał
No rzeczywiście słabo, skoro od października :/ Sam zamówiłem w lipcu 2020 i odebrałem w grudniu 2020 TM3LR, więc super szybko, patrząc na to co się dzieje teraz...
W innych wpisach widzę, że zamówiłeś niebieską TM3P z białym środkiem. Próbowałeś dzwonić, albo jeszcze lepiej podjechać do Tesli i ich podpytać/popędzić? Pytałeś ludzi na forum, czy ktoś ma tak dawny termin zamówienia?

Proxy84

Fachowiec
No rzeczywiście słabo, skoro od października :/ Sam zamówiłem w lipcu 2020 i odebrałem w grudniu 2020 TM3LR, więc super szybko, patrząc na to co się dzieje teraz...
W innych wpisach widzę, że zamówiłeś niebieską TM3P z białym środkiem. Próbowałeś dzwonić, albo jeszcze lepiej podjechać do Tesli i ich podpytać/popędzić? Pytałeś ludzi na forum, czy ktoś ma tak dawny termin zamówienia?
W dupie mają

Bronek

Pionier e-mobilności
To g..o ma wzięcie i tyle, a my jesteśmy pomimo podniesienia z kolan marginesem tego rynku.
Ja czekam cierpliwie na S lub CTrucka, bo póki co nic nie dorównuje Tesli.

Rozumię Cie, bo ja mam zabawkę a Ty czekasz.

Raz zrobiłem mały błąd z niecierpliwosci i sytuacji ( nie bylo u nas Tesli) i kupiłem Leafa.
Teraz nie chcę choć mnie korciło Mercedes, BMW I Porsche. Niestety to są auta "na starych zasadach" w nowej odsłonie
Na pierwszy raz może i OK, ale dla mnie to za mało, nawet gdy są po staremu odpicowane i komfortowe, ale to stare, jak pierwsze auta robione z powozów konnych.
Nie wykluczam innej marki, tylko co z tego jak nic nie ma..

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam do wziecia od razu i4 m50. Sporo Drożej ale stoi gotowy. Jak w tym
Kwartale nie dostane rezygnuje z tego g****.
BMW teoche inna klasa jednak. Jesli bym mial wybierac i stac by mnie bylo na BMW to bym sie decydowal. Podobaja mi sie w srodku, i fotele sa super. A tesla… no ma znow aktualizacje i mimo wszystko dostep do sieci SuC robi roznice.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dodam to co po latach zauważyłem.
Leafa, Mercedesa itd po 3ch, 5ciu latach sprzedaje / pozbywa się bez żalu.

Tesli szkoda, bo ciagle ma coś nowego.
Tapicerkę moge zrobić taniej niż daje Merc i to super indywidualną. Zawieszenie też, są firmy co to zrobią . I zmieszczę się prawie w cenie tych premium marek.
Tu w Tesli póki co jest to, co wyżej napisano AKTUALIZACJE, no i sama super jazda, plus odpowiadająca mi ergonomia opakowana prosto i minimalistycznie

pluto

Pionier e-mobilności
W Rumuni odbiór aut jest zaplanowywane na 6-10 sierpnia 2022r. czyli przed przybyciem dwóch obserwowanych statków (klienci otrzymują już faktury do zapłaty).
Co by oznaczało że płyną inne statki z Teslami w dostawach mieszanych.

Na forum angielskim wskazano dwóch podejrzanych:
- LEO SPIRIT obecnie jest teraz na Morzu Śródziemnym i zmierza do Livorno we Włoszech
- POSEIDON LEADER obecnie kontynuuje podróż po Morzu Czerwonym w kierunku Suezu. Jeśli uda się do Koperu, może tam dotrzeć 28 lipca, w przeciwnym razie Zeebrugge ~ 03 sierpnia

Proxy84

Fachowiec
BMW teoche inna klasa jednak. Jesli bym mial wybierac i stac by mnie bylo na BMW to bym sie decydowal. Podobaja mi sie w srodku, i fotele sa super. A tesla… no ma znow aktualizacje i mimo wszystko dostep do sieci SuC robi roznice.
Jeździłem i4 m50 i t3mp przez tydzień. Tesla jeźdźi lepiej i jest trochę szybsza, jest lżejsza przede wszystkim. W bmw Faktycznie to nie platforma elektryczna, ale umówmy się to nie dramat. Technologia oczywiście tesla. Wnętrze i detale to przepaść na korzyść bmw i4 m50. No i serwis bmw, dbałość o klienta a wręcz dopieszczanie. Czekam jeszcze ten kwartał a jak nie to hasta la vista. Myślę że jednak tesla przegra klienta prędzej czy później w ten sposób.

North

Fachowiec
W Rumuni odbiór aut jest zaplanowywane na 6-10 sierpnia 2022r. czyli przed przybyciem dwóch obserwowanych statków (klienci otrzymują już faktury do zapłaty).
Co by oznaczało że płyną inne statki z Teslami w dostawach mieszanych.

Na forum angielskim wskazano dwóch podejrzanych:
- LEO SPIRIT obecnie jest teraz na Morzu Śródziemnym i zmierza do Livorno we Włoszech
- POSEIDON LEADER obecnie kontynuuje podróż po Morzu Czerwonym w kierunku Suezu. Jeśli uda się do Koperu, może tam dotrzeć 28 lipca, w przeciwnym razie Zeebrugge ~ 03 sierpnia
Pytanie tylko, na ile te daty dostaw podawane przez Teslę dla Rumunii są prawidziwe - może się okazać, że zamiast pierwszej połowy sierpnia będzie druga, a wówczas potencjalnie może to łapać się pod dostawy głównymi płynącymi aktualnie statkami czyli Morning Chorus i Glovis Summit.

Jeśli okaże się, że VINy z Morning Chorus i Glovis Summit zostały już rozdane to nie będzie to wyglądało zbyt optymistycznie, biorąc pod uwagę, że za nimi już nic na ten moment nie płynie z Chin oraz, że produkcja modelu 3 jest od kilku dni w Szanghaju wstrzymana i ruszy znowu około 8 sierpnia. Nawet jeśli mocno ona przyśpieszy (+50% tego, co było do teraz), to de facto zostają 2-3 tygodnie produkcji na potrzeby EU a potem już pewnie produkcja głównie pod Chiny, żeby wyrobić się z dostawami w tym kwartale. Najbardziej liczę na to, że VINy z Morning Chorus i Glovis Summit nie zostały jeszcze rozdane - jest to o tyle prawdopodobne, że większość EU (np. Francja, Niemcy itp) nie otrzymały jeszcze właściwie żadnych przydziałów VIN.