Opony całoroczne czy sezonowe?

abes99

Posiadacz elektryka
A Falken Euroall Season AS210 (C/B/70dB) ktoś może ma? Cenowo super, w testach też nieźle.
Albo Hankook Kinergy 4S2 H750 (C/B/72db) - nawet jakieś testy wygrały :unsure:.

Cav

Pionier e-mobilności
A Falken Euroall Season AS210 (C/B/70dB) ktoś może ma? Cenowo super, w testach też nieźle.
Opór toczenia C - te by dopiero żarły prąd....
Te drugie chciałem brać.
Ale były o połowę droższe, przy znikomej różnicy w parametrach (a wręcz gorszych), więc.....

vwir

Pionier e-mobilności
Pamiętaj, że dB to skala logarytmiczna. Więc różnica pomiędzy 69 a 72 to wcale nie jest mało.

Olecki

Pionier e-mobilności
I rozmiaru.
Do Soula, czy C-HR nie było jak szukałem.
To fakt, producenci (zresztą podobnie jak z samochodami czy często elektroniką) zaczynają od najdroższych wersji - z najwyższą marżą. Na fajne dedykowane opony do małych elektryków jeszcze pewnie trzeba będzie poczekać.

abes99

Posiadacz elektryka

Olecki

Pionier e-mobilności
Pamiętaj, że dB to skala logarytmiczna. Więc różnica pomiędzy 69 a 72 to wcale nie jest mało.
3 decybele to mniej więcej dwukrotnie wyższy poziom głośności, z drugiej strony przy niższych wartościach to mniej się odczuwa - inaczej wygląda różnica między 69 a 72 dB a inaczej między np. 100 a 103 dB

Cav

Pionier e-mobilności
Fabryczne Nexeny N&FERA SU1 też mają C
:unsure:
No wiem.
Dla mnie to był najważniejszy parametr przy wyborze opon do elektryka.

Swoją drogą te oryginały próbuję od listopada sprzedać za pół ceny, chętnych brak.

vwir

Pionier e-mobilności
3 decybele to mniej więcej dwukrotnie wyższy poziom głośności, z drugiej strony przy niższych wartościach to mniej się odczuwa - inaczej wygląda różnica między 69 a 72 dB a inaczej między np. 100 a 103 dB
No nie. Właśnie po to jest skala logarytmiczna, żeby nie było tak jak piszesz. Przy każdej głośności wzrost odczuwalny przez ludzkie ucho jest taki sam. Pierwszy lepszy artykuł: https://www.muratorplus.pl/biznes/r...szkole-biurze-szpitalu-aa-8zCb-qqLM-ECZ2.html