Nie kupiłbym eNiro drugi raz ;)

PiotrS

Posiadacz elektryka
Bardzo się cieszę, że kupiłem eNiro.
Nabierać doświadczeń na własnej skórze to jednak co innego niż czytać porady na forum. Jeszcze dwa lata temu śmiałem się z kolegą, że EV zupełnie nie nadaje się na polskie drogi. Po przeczytaniu tego artykułu: https://elektrowoz.pl/auta/samochod...i3-energia-110-zl-w-1-strone-list-czytelnika/ zapadła decyzja. Kupuję auto dla żony, a po spróbowaniu z czym się to je, następny dla siebie. Jakoś tak się złożyło, że eNiro stał aktualnie się głównym autem w rodzinie.

Najpierw napiszę, dlaczego eNiro całkiem niezły samochód:

- wygodny (również wygodne fotele), ma całkiem dużo miejsca w środku, więcej niż bliźniacza Kona
- ma estetyczne wnętrze
- ma niskie zużycie prądu
- ma całkiem duży zasięg
- całkiem fajnie działa tempomat adaptacyjny

Ale........ drugi raz bym go nie kupił ponieważ:

- ma wolne ładowanie, maksymalnie ok. 75 kW i to tylko przy niskim stanie naładowania baterii (producent podawał, że maksymalna moc wynosi 100 kW). Dużo jeżdżę w trasy ok. 1 500 km w jedną stronę i to bardzo przeszkadza
- ma absolutnie beznadziejne wspomagacze kierowcy - głównie asystent utrzymania pasa ruchu. Kompletnie nic nie daje, nie da się z tym pokonać 90% zakrętów - zwykle się dezaktywuje. Za to próbuje wyrwać kierownicę z rąk w najmniej spodziewanych momentach
- ma podły wygląd zewnętrzny

Poza tymi trzema, kluczowymi dla mnie wadami, dostrzegam też inne:

- ma system bezkluczykowego otwierania drzwi, którego nie da się dezaktywować, dlatego eNiro i inne auta koreańskie są tak łatwe do kradzieży
- nie ma bezprzewodowego Android Auto, mimo, że producent podawał, że ma (podobno mają tylko wersje bez nawigacji)
- nie działa harmonogram ładowania
- nie ma przycisku zatrzymania ładowania (można to zrobić tylko z aplikacji)
- Kia UVO Connect często się zawiesza, trzeba restartować
- gdy pasażer na tylnej kanapie odepnie pas bezpieczeństwa przed zatrzymaniem auta, sygnał dźwiękowy wyje jeszcze jakiś czas po upuszczeniu auta przez pasażera
- nie ma gniazda zapalniczkowego w bagażniku
- nie ma frunka
- szybko brudząca się, słabej jakości kamera cofania
- piano black w środku (podatne na zarysowania, widać kurz)
- fajny tempomat adaptacyny niestety przestaje działać, gdy breja śniegowa zalepi radar, nie da się przełączyć na "zwykły", nie adaptacyjny
- nie da się ustawić pewnych funkcji (np. auto hold) na stałe, trzeba je ustawiać przy każdym uruchomieniu auta
- nie działają komendy głosowe w języku polskim w nawigacji
- nie ma funkcji podgrzewania baterii przed planowanym ładowaniem

Mam zamiar zmienić auto na Teslę M3. Jest już zamówiona. Zobaczymy, czy to słuszna decyzja ;)

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Nabierać doświadczeń na własnej skórze to jednak co innego niż czytać porady na forum. Jeszcze dwa lata temu śmiałem się z kolegą, że EV zupełnie nie nadaje się na polskie drogi. Po przeczytaniu tego artykułu: https://elektrowoz.pl/auta/samochod...i3-energia-110-zl-w-1-strone-list-czytelnika/ zapadła decyzja. Kupuję auto dla żony, a po spróbowaniu z czym się to je, następny dla siebie. Jakoś tak się złożyło, że eNiro stał aktualnie się głównym autem w rodzinie.

- wygodny (również wygodne fotele), ma całkiem dużo miejsca w środku, więcej niż bliźniacza Kona
- ma estetyczne wnętrze
- ma całkiem duży zasięg

- ma wolne ładowanie, maksymalnie ok. 75 kW i to tylko przy niskim stanie naładowania baterii (producent podawał, że maksymalna moc wynosi 100 kW). Dużo jeżdżę w trasy ok. 1 500 km w jedną stronę i to bardzo przeszkadza
- ma absolutnie beznadziejne wspomagacze kierowcy - głównie asystent utrzymania pasa ruchu. Kompletnie nic nie daje, nie da się z tym pokonać 90% zakrętów - zwykle się dezaktywuje. Za to próbuje wyrwać kierownicę z rąk w najmniej spodziewanych momentach

- ma system bezkluczykowego otwierania drzwi, którego nie da się dezaktywować, dlatego eNiro i inne auta koreańskie są tak łatwe do kradzieży
- nie ma bezprzewodowego Android Auto, mimo, że producent podawał, że ma (podobno mają tylko wersje bez nawigacji)
- gdy pasażer na tylnej kanapie odepnie pas bezpieczeństwa przed zatrzymaniem auta, sygnał dźwiękowy wyje jeszcze jakiś czas po upuszczeniu auta przez pasażera
- nie ma frunka
- szybko brudząca się, słabej jakości kamera cofania
- piano black w środku (podatne na zarysowania, widać kurz)
- fajny tempomat adaptacyny niestety przestaje działać, gdy breja śniegowa zalepi radar, nie da się przełączyć na "zwykły", nie adaptacyjny
- nie da się ustawić pewnych funkcji (np. auto hold) na stałe, trzeba je ustawiać przy każdym uruchomieniu auta
- nie działają komendy głosowe w języku polskim w nawigacji
- nie ma funkcji podgrzewania baterii przed planowanym ładowaniem

Mam zamiar zmienić auto na Teslę M3. Jest już zamówiona. Zobaczymy, czy to słuszna decyzja ;)
kilka z tych wad tesla tez ma… jak snieg zalepi radar to zwykly tempomat tez nie dziala ;)

Cav

Pionier e-mobilności

- ma estetyczne wnętrze
- ma całkiem duży zasięg

Fakt, głównie krzywa ładowania jest kiepska.
To są dwa różne systemy.
To utrzymanie na środku pasa działa świetnie, ale tylko na drodze szybkiego ruchu.
Na zwykłą to się w ogóle nie nadaje, zwłaszcza w Polsce gdzie często brak oznakowania poziomego, z którego toto korzysta.

Ten drugi system dotyczący wyjeżdżania za linie - tak jak piszesz.
Też tylko na drogę szybkiego ruchu.

Mają na to już dodatkowy immobilizer do dokupienia.
Po ostatniej aktualizacji działa.
U mnie (w Soulu) może raz na kilka miesięcy.....
- nie ma frunka
Oba idzie dołożyć za kilka stówek łącznie, więc bez przesady.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Chcesz powiedzieć, że te przypadki kradzieży eNiro i Kony, o których się ostatnio słyszało, to były auta bez immobilizera?
Ktoś kupuje nowe auto za 170 000 i nie wydaje 1 500 na immobilizer?

Pewnie, że da się dołożyć dodatkowe gniazdo i frunka. Nie wymieniłem tych wad jako krytyczne.

JareG

Pionier e-mobilności
Chcesz powiedzieć, że te przypadki kradzieży eNiro i Kony, o których się ostatnio słyszało, to były auta bez immobilizera?
Ktoś kupuje nowe auto za 170 000 i nie wydaje 1 500 na immobilizer?
Immo fabryczne tam jest, chodzi o dołożenie dodatkowego :D
Pewnie, że da się dołożyć dodatkowe gniazdo i frunka. Nie wymieniłem tych wad jako krytyczne.
Jeśli chodzi o gniazdo zapalniczki w bagażniku, to być może jest to kwestia wersji - przynajmniej w e-Soul'u tak jest: ja w L gniazdo mam, Cav w M nie ma.

Pozdrawiam