Czy ktoś z was się orientuje jak wyglada sprawdź opłatą za parking na którym stoi ładowarka/słupek Orlenu? Pisałem do nich ale nie dostałem żadnej odpowiedzi.
Chodzi mi konkretnie o ładowarkę SŁ8911 zlokalizowaną na parkingu centrum handlowego Alfa w Gdańsku (ul. Kołobrzeska 41c). Sam parking umożliwia 2h bezpłatnego parkowania. Każda kolejna godzina jest płatna. Przy wjeździe na teren parkingu nie jest wymagany pobór jakiegokolwiek biletu, nie ma też automatów z których wydrukowany bilet należałoby umieścić za szybą. Zamiast tego, przy wejściu do centrum handlowego należy wpisać na ekranie dotykowym numer rejestracyjny pojazdu pozostawionego na parkingu.
Korzystanie z ładowarki jest płatne za pomocą aplikacji Orlen Charge, a dodatkowa opłata za każda minutę jest doliczana przy ładowaniu powyżej 600 minut. Jak mniemam Orlen wnosi opłatę dzierżawy zarówno za umiejscowienie słupka/ładowarki, jak i dwóch miejsc parkingowych, które są wyłączone z miejsc ogólnodostępnych i przeznaczone wyłącznie dla samochodów elektrycznych lub PHEV na czas ładowania.
Czy zatem jeżeli ładowanie trwa dłużej niż 2h to należy również zapłacić za każdą dodatkową godzinę postoju na parkingu?