Norwegia - podróż (prawie) za jeden uśmiech

nabrU

Moderator
Plany podróży się praktycznie skrystalizowały.
Jeśli za dużo czasu spędzimy na widoczkach itp (to najprawdopodobniej pominiemy prom Geiranger - Hellesylt (choć płynięcie po Geirangerfjord to taki raczej 'must have') i polecimy 63 od Geiranger do Trollstigen.

W obawie, że będzie trzeba skasować rejs po Geirangerfjord, aby dostać się na czas do Trondheim, skasowałem rezerwację hotelu tamże i zamiast Trondheim śpimy w miejscu zwanym Dovregubbens Hall nieopodal miejscowości Dombås co spowoduje, że wizyta w rejonie Geiranger / Trollstigen (razem jakieś 350km) według Google Maps ma potrwać jakieś 7h30 (bez uwzględnienia stopów na fotki, jedzenie i inne ochy / achy ;)). Plus miejscówki taki, że mają 3 x Tesla Destination Chargery, choć dwa SuC (jeden x12, drugi x23) są w odległości 10 i 20km (y)

1752593248358.png

Mała zmiana planu jest też z Lofotami, gdyż najpierw jedziemy na Senję (śpimy w Fjordgård, aby wspiąć się na Hesten i popatrzeć na Seglę, a potem jazda trasą widokową z kilkoma przystankami do portu Gryllefjord skąd zmierzamy na Lofoty). Zmiana dlatego, że prom Andenes - Gryllefjord pływa tylko 3 razy dziennie i jest podobno sporo zatłoczony, więc odwiedziny Senji z naszego hotelu na Lofotach byłyby znowu bardzo długim tripem (o ile w ogóle powrót z Senji na Lofoty byłby w ogóle możliwy). Tak więc 'kosztem' pobytu i nocowania na Senji spędzamy jedną noc mniej na Lofotach.

pluto

Pionier e-mobilności
Na Lofoty z Bodo do Moskenes można dostać się promem (poprzez wyspę Vaeroy) ZA DARMO.
Wystarczy zarezerwować podróż poprzez link (poniżej) i mamy kilka stówek zaoszczędzone :)

nabrU

Moderator
Na Lofoty z Bodo do Moskenes można dostać się promem (poprzez wyspę Vaeroy) ZA DARMO.

Nie wiem jak Ci to wyszło za darmo, skoro ich stronka za pojazd BEV wielkości TM3 podaje 409NOK
Nawet ze zniżką z AutoPass Ferje nie zanosi się to na 'za darmo' i jest to wyraźnie napisane:

Screenshot 2025-07-16 214045.png

Wystarczy zarezerwować podróż poprzez link (poniżej) i mamy kilka stówek zaoszczędzone :)

U nas jazda będzie praktycznie za darmowe mile (o ile będą tylko SuC). Więc to potencjalnie chyba niewielka oszczędność.

Inna sprawa, że prom ten jest tylko raz dziennie, więc ciężko dopasować swoje własne 'itinerary'.

I finalnie: śpimy kilka dni bo drugiej stronie Lofotów (Stokmarknes) więc prom do Moskenes nie jest niejako 'po drodze'. ale dzięki za sugestie

delta

Zadomawiam się
Luźno związane z tematem ale ciekawe, więc wstawię:

Jak już będę miał swoje auto i będę szukał dobrych promocji w Skandynawii, będę się pytał ciebie zamiast samemu szukać 😉 Bo, jak wiadomo, z UK widać lepiej 😉

Z ciekawości odpaliłem apkę unox i, faktycznie, muszą mieć teraz jakąś akcję. Można znaleźć całkiem sporo ich szybkich stacji po 1nok/kWh w Norwegii i 1dkk/kWh w DK.

nabrU

Moderator
Jak już będę miał swoje auto i będę szukał dobrych promocji w Skandynawii, będę się pytał ciebie zamiast samemu szukać 😉 Bo, jak wiadomo, z UK widać lepiej 😉

Uff, jaka ulga. Do czegoś się jednak na tym Forum przydaję (nawet z zagranicy) :ROFLMAO:

delta

Zadomawiam się
Z ciekawości odpaliłem apkę unox i, faktycznie, muszą mieć teraz jakąś akcję. Można znaleźć całkiem sporo ich szybkich stacji po 1nok/kWh w Norwegii i 1dkk/kWh w DK.
Promocja jest z okazji wygranej Jonasa Abrahamsena z teamu UnoX w 11 etapie Tour de France 🙂 Pewnie więc wkrótce wygaśnie, ale nawet wtedy cena pozostanie na atrakcyjnym poziomie 2dkk/kWh do czasu zakończenia całego wyścigu 3 sierpnia. By z tej dłuższej promocji skorzystać, wymagana już jednak będzie płatność ich apką lub kartą.

Takie promocje chyba zachęcą mnie do zostania fanem kolarskiego teamu UnoX. Niech wygrywają wszelkie wyścigi przez okrągły rok! 😉