Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Khar

Posiadacz elektryka
Mam odbierać TM3 za 2 tyg. Z zaskoczeniem czytam, że dołączona ładowarka jest tylko 1-fazowa, a ja potrzebuję 3-fazowej. Co doradzacie:
  • czy zakup mobilnej ładowarki 3-fazowej Tesli - czy wtedy trzeba wozić 2 ładowarki, czy też końcówka schuko z 1-fazowej pasuje do 3-fazowej
  • czy raczej kupić EVSE niefirmowe
  • czy warto kupować wallbox od Tesli - niby 22kW, ale auto i tak obsługuje 11KW, więc może wystarczy mobilna ładowarka Tesli 3-fazowa - ładowanie w garażu
Z góry dzięki za podpowiedzi.

danielm

Pionier e-mobilności
- tesla już nie sprzedaje mobilnych trójfazówek, kiedyś dawali w zestawie, conajwyżej trzeba było końcówki dokupić. trójfazowy jest ich wallbox,
- nic nigdy nie bedziesz wozić :) do 3 faz masz kabel type2, do jednej fazy masz EVSE. oczywiście może się zdarzyć że na wyjeżdzie będzie 3jfazówka z której nie skorzystasz, ale częściej będzie jednofazówka niż 3 także moim zdaniem nie ma sensu się wyposażać w mobilne 3 fazy bo potem to tylko zalega w bagażniku/garażu. to już nie te czasy gdzie ładowarek nie było
- jak już koniecznie chcesz mobilne 3 fazy to jakiś zencar czy innego producenta cuda też dadzą spokojnie radę a często mają więcej możliwości. wallbox też spoko jak Cie stać i chcesz mieć coś w garażu na stałe, coraz mniej aut obsługuje 22KW, ale są jeszcze auta jednofazowe-32A więc z takiego wallboxa pociągną 7,4KW podczas gdy z 16A trójfazy pociągnełyby 3,6KW

Relevant

Fachowiec
Co masz na myśli pisząc "do 3 faz masz kabel type2"?

Może więc faktycznie najlepiej niefirmowe EVSE na 3fazy z 5-pinowego czerwonego gniazdka (siły) by mieć 11kW?

Khar

Posiadacz elektryka
Jeżdżę na wieś, tam jest 3-fazowe gniazdo "czerwone". Czy dobrze rozumiem, że bezpośrednio do samochodu podłączam kabel z końcówką z jednej strony Type 2, a z drugiej "czerwoną"? Czy kabel type2-type2 i jakaś przejściówka? Szukam w google i jakoś nie mogę znaleźć...

danielm

Pionier e-mobilności
Co masz na myśli pisząc "do 3 faz masz kabel type2"?

Może więc faktycznie najlepiej niefirmowe EVSE na 3fazy z 5-pinowego czerwonego gniazdka (siły) by mieć 11kW?
no jak masz już w garażu 3 fazy to rzeczywiście potrzebujesz jakiekolwiek EVSE 3 fazowe lub wallboxa. w trasie to Ci się raczej nie przyda do niczego bo w słupkach publicznych albo masz kabel type2 albo masz słupek type2 a w bagażniku kabel do tego i tam są 3 fazy 16 lub 32A. jedyne gdzie Ci się może przydać EVSE 3fazowe to w jakimś hotelu na wyjeździe gdzie nie ma słupka type2 ale mają siłę, ale nie wiem czy byłby sens kupować przenośne EVSE i wozić to ze sobą, lepiej podjechać na ładowarkę w pobliżu i ładować się jak człowiek z type2/DC

danielm

Pionier e-mobilności
Jeżdżę na wieś, tam jest 3-fazowe gniazdo "czerwone". Czy dobrze rozumiem, że bezpośrednio do samochodu podłączam kabel z końcówką z jednej strony Type 2, a z drugiej "czerwoną"? Czy kabel type2-type2 i jakaś przejściówka? Szukam w google i jakoś nie mogę znaleźć...
nie no jak jeżdzisz w miejsce gdzie jest siła to rzeczywiście potrzebujesz EVSE z końcówką siły. przejściówek między siłą a kablem type2 nie widziałem

danielm

Pionier e-mobilności