Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Pawel

Zadomawiam się
no sorry ale noname? spalisz sobie auto/samochód, życie ludzkie... prosze cie, zorganizujemy Ci zrzutke na coś z naklejką
Bo to ma tylko prąd dostarczyć, nic więcej. 16A, 400V. A zabezpieczenia w rozdzielnicy oraz w samochodzie powinny nie doprowadzić do czarnego scenariusza, o jakim piszesz. Wiele osób ma jakieś poprzerabiane EVSE, więc tym bardziej naklejek nie mają 😉

danielm

Pionier e-mobilności
Bo to ma tylko prąd dostarczyć, nic więcej. 16A, 400V. A zabezpieczenia w rozdzielnicy oraz w samochodzie powinny nie doprowadzić do czarnego scenariusza, o jakim piszesz. Wiele osób ma jakieś poprzerabiane EVSE, więc tym bardziej naklejek nie mają 😉
a tymczasem nawet w instrukcji wallboxa tesli piszą że trzeba wymienić jakieś magiczne bezpieczniki na superdrogie badające czy prąd stały nie ucieka do sieci. skończyły się czasy zwykłych kabelków :)

Pawel

Zadomawiam się
a tymczasem nawet w instrukcji wallboxa tesli piszą że trzeba wymienić jakieś magiczne bezpieczniki na superdrogie badające czy prąd stały nie ucieka do sieci. skończyły się czasy zwykłych kabelków :)
Chodzi o prąd upływu? Dobrze, że o tym wspominasz, muszę się tym tematem zainteresować bardziej w takim razie. Nie chciałbym po prostu przepłacać 4x za coś.

Relevant

Fachowiec
Gdzie to widzisz? W instrukcji słowo direct pada tylko w kontekście montażu do ściany... A różnicówki to chyba standard już

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeżdżę na wieś, tam jest 3-fazowe gniazdo "czerwone". Czy dobrze rozumiem, że bezpośrednio do samochodu podłączam kabel z końcówką z jednej strony Type 2, a z drugiej "czerwoną"? Czy kabel type2-type2 i jakaś przejściówka? Szukam w google i jakoś nie mogę znaleźć...
Nie!!! - przejściówką jest EVSE gdy wisi na ścianie zwane jest wtedy WALLBOXEM.
Juz otym było na Elektrowoz
U mnie evse od Tesli ładuje Leafa, bo jest jednofazowe a Leaf więcej nie przyjmie. bo ładowarką na 1 fazową o mocy ok 7kW
Darowane z Leafem w ramach promocji hiszpańskie evse/Wallbox do mocowania na stałe na sciane, jest teraz mobilnym i przerobiono go na regulowany i ON OBSŁUGUJE albo 1 fazę albo 3 fazy i ten ładuje mi Teslę bo spokojnie obsłuzy 3x 16A

To EVSE? WALLBOX ma gniazdo i do niego można przyłączyć kabel typ II tu na filmiku jest krótki, ale moze byc ten od Tesli. Kupując kable podobnie jak evse trzeba sprawdzić czy są jedno czy trójfazowe. Leaf np nie potrzebuje 3 Faz a Tesla może też z jednej ale to szkoda bo wtedy ładuje tylko 1/3 mocy

Last edited:

T35LA

Zadomawiam się
Podejrzanie tanio można kupić juice booster 2 (22kW) na allegrogo - jest wiele egzemplarzy licytowanych do ok 2k.
Wadą jest brak wsparcia dla planowania ładowania w TM3. Poza tym bardzo solidne EVSE.

Bronek

Pionier e-mobilności
Co rozumiesz przez brak wsparcia dla Tesli? Nie śledzę tematu bo to co mam mi wystarcza. A ładowanie albo planuje z samochodu ( nie jest najlepsze, Leaf ma lepiej to rozwiazane - ale nie ma regulacji mocy) Albo odpalam z apki Tesli, smarwacha ostatecznie bawilem sie dla ciekawości programikiem do makr i tu wszystko mozna sterować.

T35LA

Zadomawiam się
Juicebooster wyłącza się po jakimś czasie bez ładowania, więc nie można tego zaplanować (wypuścili ostatnio nową wersje, która współpracuje z planowaniem ładowania - niestety, żeby zaktualizować starsze boostery to trzeba wysyłać do producenta).