umcus

Pionier e-mobilności
To ja rozumiem że ta dopłata jest zwolniona z opodatkowania, więc dostajemy 30k i nie jest to naszym przychodem.
Tak, to się zgadza. Problem jest gdzie indziej, tak jak wcześniej było poruszane - ta część, która zostanie pokryta przez dotację, nie może zostać zaliczona do kosztów. Jeśli więc zaliczyłeś ją do KUP, to w miesiącu otrzymania dotacji wykazujesz ją jako przychód i opodatkowujesz (jeśli jesteś na liniowym/skali).
Jest mniejsza.

Jakby nie było dotacji to opłata wstępna kosztowałaby mnie 24300 na liniowym. Z dopłatą jestem na zero. Czyli dopłata ile wynosi realnie? 24300.

Z kolei, gdyby rozpatrywać dotacje jako „rabat 30k”, czyli auto realnie byłoby tańsze 30k, to też nie jest to prawda, bo VAT płaciłem od całości, przy 50/50 realna wartość dotacji w takim podejściu to 26550.

W obu przypadkach mniej niż obiecywane 30000.
Nie, nie jest mniejsza i wynosi dokładnie 30k. Czyli jest dokładnie taka, jaką otrzymałeś dotację, tak samo jak osoba fizyczna (nieprowadząca działalności). To, że zostaje Ci 24,3k, to wynik wyłącznie tego, że wcześniej zaliczyłeś 30k w koszty (czego wcale nie musiałeś robić), a po otrzymaniu dotacji musisz tę kwotę z nich wyrzucić. Przecież już wiemy, że te 30k jest zwolnione z opodatkowania. Dotacja jest jednakowa dla każdego OOW, czy to JDG czy osoby fizycznej (bez JDG). I nie jest opodatkowana (zarówno MF jak i KIS to potwierdzają), a więc w każdym przypadku wynosi tyle samo (cały czas zaznaczam, że nie weryfikowałem, jak to faktycznie wygląda dla ryczałtowców).

Jak Ty więc to liczysz, że wychodzi Ci mniejsza dotacja?

Moim zdaniem kompletnie mylisz kwestię opodatkowania dotacji z wrzucaniem samochodu w koszty. To są całkowicie odrębne kwestie. Fakt, że w poprzednim programie ta druga kwestia była korzystniejsza, ale to nadal nie zmienia wysokości dotacji i jej opodatkowania.

umcus

Pionier e-mobilności
Statystyki, statystyki...

Wg excela przyspieszli z rozpatrywaniem wniosków - poprzednio przeprocesowali 32 wnioski, w ciągu ostatnich 2 tyg już 69, łącznie zatwierdzono 313. Gorzej, że przybyło 698 nowych wniosków, obecnie jest 7360 złożonych. Wypłacono 106 wniosków na kwotę 3 123 645 zł. Pytanie, na ile aktualne są te statystyki.

planzero

Fachowiec
Statystyki, statystyki...

Wg excela przyspieszli z rozpatrywaniem wniosków - poprzednio przeprocesowali 32 wnioski, w ciągu ostatnich 2 tyg już 69, łącznie zatwierdzono 313. Gorzej, że przybyło 698 nowych wniosków, obecnie jest 7360 złożonych. Wypłacono 106 wniosków na kwotę 3 123 645 zł. Pytanie, na ile aktualne są te statystyki.
a możesz podać źródło?

SokolEV

Posiadacz elektryka
To, że zostaje Ci 24,3k, to wynik wyłącznie tego, że wcześniej zaliczyłeś 30k w koszty (czego wcale nie musiałeś robić).

A czemu niby miałbym tego nie robić? Zupełnie normalnym jest wrzucanie zakupu samochodu wykorzystywanego w działalności do kosztów prowadzenia tej działalności.

Przecież już wiemy, że te 30k jest zwolnione z opodatkowania.

Tak jest zwolnione, że z 30k zostanie mi 24,3k.

Dotacja jest jednakowa dla każdego OOW, czy to JDG czy osoby fizycznej (bez JDG). I nie jest opodatkowana (zarówno MF jak i KIS to potwierdzają), a więc w każdym przypadku wynosi tyle samo (cały czas zaznaczam, że nie weryfikowałem, jak to faktycznie wygląda dla ryczałtowców).

Dotacja nie jest jednakowa dla wszystkich. Czytałeś w ogóle ten program?

Jak Ty więc to liczysz, że wychodzi Ci mniejsza dotacja?

Liczę to tak jak napisałem w poście. Nie rozumiesz prostej matematyki?