umcus
Pionier e-mobilności
Tak, to się zgadza. Problem jest gdzie indziej, tak jak wcześniej było poruszane - ta część, która zostanie pokryta przez dotację, nie może zostać zaliczona do kosztów. Jeśli więc zaliczyłeś ją do KUP, to w miesiącu otrzymania dotacji wykazujesz ją jako przychód i opodatkowujesz (jeśli jesteś na liniowym/skali).To ja rozumiem że ta dopłata jest zwolniona z opodatkowania, więc dostajemy 30k i nie jest to naszym przychodem.
Nie, nie jest mniejsza i wynosi dokładnie 30k. Czyli jest dokładnie taka, jaką otrzymałeś dotację, tak samo jak osoba fizyczna (nieprowadząca działalności). To, że zostaje Ci 24,3k, to wynik wyłącznie tego, że wcześniej zaliczyłeś 30k w koszty (czego wcale nie musiałeś robić), a po otrzymaniu dotacji musisz tę kwotę z nich wyrzucić. Przecież już wiemy, że te 30k jest zwolnione z opodatkowania. Dotacja jest jednakowa dla każdego OOW, czy to JDG czy osoby fizycznej (bez JDG). I nie jest opodatkowana (zarówno MF jak i KIS to potwierdzają), a więc w każdym przypadku wynosi tyle samo (cały czas zaznaczam, że nie weryfikowałem, jak to faktycznie wygląda dla ryczałtowców).Jest mniejsza.
Jakby nie było dotacji to opłata wstępna kosztowałaby mnie 24300 na liniowym. Z dopłatą jestem na zero. Czyli dopłata ile wynosi realnie? 24300.
Z kolei, gdyby rozpatrywać dotacje jako „rabat 30k”, czyli auto realnie byłoby tańsze 30k, to też nie jest to prawda, bo VAT płaciłem od całości, przy 50/50 realna wartość dotacji w takim podejściu to 26550.
W obu przypadkach mniej niż obiecywane 30000.
Jak Ty więc to liczysz, że wychodzi Ci mniejsza dotacja?
Moim zdaniem kompletnie mylisz kwestię opodatkowania dotacji z wrzucaniem samochodu w koszty. To są całkowicie odrębne kwestie. Fakt, że w poprzednim programie ta druga kwestia była korzystniejsza, ale to nadal nie zmienia wysokości dotacji i jej opodatkowania.