Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Khar

Posiadacz elektryka
Dzięki za porady. Chyba najpierw obejrzę co dostanę razem z autem, bo znając Teslę coś mogą zmienić - i wtedy zdecyduję.

Bronek

Pionier e-mobilności
dostaniesz pp to Te końcówki nazywaja NEMA i taka dużą niebueska 32A można dokupić i wtedy evse teslowskie będzie ładowalo z jednej fazy ale 7 kW
I to tyle ile mozna wycisnąć z tego co dadzą
kabel sie przyda
Poniżej NEMA 32A jest wieksza i ja mozna podłaczyc porzez wtyk
tempFileForShare_20210205-163120_copy_1280x644.jpg
czerwony siły do 32A
cee32a-gen2.jpg
je do ladowarek gdzie go nie ma
tempFileForShare_20210216-220318_copy_1024x768.jpg
Screenshot_20210216-220224_Chrome.jpg

Khar

Posiadacz elektryka
Wow, dziękuję :)

Na niemieckim sklepie jest jeszcze coś takiego - niedostępne aktualnie, może już nigdy?
1613510668210.png

T35LA

Zadomawiam się
Wow, dziękuję :)

Na niemieckim sklepie jest jeszcze coś takiego - niedostępne aktualnie, może już nigdy?

Rozpoznawałem temat UMC gen1 które jest 3f. Jest już problem z dostępnością - te które widziałem na olx to były wersje norweskie - tam mają inny typ intalacji elektrycznej i nie chciałem ryzykować w PL. No i jeszcze podobno brak czujnika temperatury we wtyczce był jakims ryzykiem.
Ceny ok 1100-1400 pln bez adaptera 3f 32CEE (który sam w sobie kosztował ok 300-400 pln). Więc w sumie odpuściłem temat.

Khar

Posiadacz elektryka
Dzięki. Do domu zainwestuję w ścienną, 2300 podają cenę, to dobra cena, chyba nie warto "obcej". A na wieś do "siły" może na początek rozwiązanie Bronka przetestuję :)
Edit: 2300 zł za wallbox Tesli

Abdulec

Zadomawiam się
Ja wziąłem do Tesli elli od volkswagen. Ma 11kw, ma 7,5m kabel (dla mnie to ważne ze względu na to jak parkuje, a gdzie mogę mieć wallbox), ma kontrolę dostępu na RFID (parkuję w garażu podziemnym w bloku). Z tymi wymaganiami najrozsądniejszy imho, który ma gwarancję w pobliżu (nie w Chinach)

Bronek

Pionier e-mobilności
Dla komfortu tylko siła 16A/32A 3 F w miejscu parkowania . O ile sie da

Gdybym miał tylko Tesle to mój wydatek na to NEMA 32A (niebieskie) aby potem przejść na siłe dużą co widac na fotce powyżej - bylby niepotrzbny ( mam to teraz do Leafa)

Lepiej od razu kupić EVSE z regulowaną mocą 3 F minimum 3x16A jeden wydatek a na pewno najbardziej optymalny. Bo i "obleci" jedna faze i 3 fazy wszystkie inne kombunacje a nawet zwyłe 230v jak dorobimy przejściówkę.
Ale i tak każdy będzie mial inaczej

Relevant

Fachowiec
dostaniesz pp to Te końcówki nazywaja NEMA i taka dużą niebueska 32A można dokupić i wtedy evse teslowskie będzie ładowalo z jednej fazy ale 7 kW
I to tyle ile mozna wycisnąć z tego co dadzą
kabel sie przyda
Poniżej NEMA 32A jest wieksza i ja mozna podłaczyc porzez wtykView attachment 110 czerwony siły do 32A
View attachment 109je do ladowarek gdzie go nie ma View attachment 107View attachment 108
Co to za samoróbka między czerwonym 3F a niebieskim kampingowym? Tego nie idzie kupić... :/