Szymek

Fachowiec
Trudna decyzja z ta rezygnacja ale tez chodzi mi po głowie. Nawet nie mam specjalnego żalu do Tesli bo maja taki system dostarczania aut i tyle. Wcale nie jest powiedziane ze kolejny kwartał przybliża cie do otrzymania auta bo po prostu akurat twoja konfiguracja musi się znalesc na statku przeznaczonym akurat na nasz region. Wcale nie jest wiec powiedziane ze w kolejnym przyjedzie moje auto. Loteria. Zdarzenia losowe niezależne. Ja to rozumiem ale komu nie próbuje tego wytłumaczyć to wszyscy mówią wtf, to na co tu czekać. Zwłaszcza moja małżonka już ma duży wtf. Po drodze wzięliśmy już inne ICE z placu dilera żeby mieć czym jeździć. Również co raz bardziej dostępne są elektryki innych firm. Prawie zdecydowaliśmy się na Mustanga i Enyaqa. Born który najbardziej mi się podoba oprócz M3 tez już można mieć praktycznie od ręki.

Kolejna sprawa ze widzę na tym forum i na FB ze nawet najbardziej zatwardziali fani Tesli zaczynaja narzekać na ostatnie aktualizacje, usuwanie czujników, wycieraczki, automatyczne światła, serwis itd.

Na razie zakładam ze rok to maks co daje sobie jeszcze na Tesle. Zwłaszcza ze jakoś po roku tez wniosek o dofinansowanie w programie Mój elektryk wygasa (po 9 miesiącach jakoś od akceptacji zdaje się).

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie sprzedawaj auta dopóki nie będziesz miał Tesli w garażu.
Ja sprzedałem a termin dostawy po raz trzeci został przesunięty - tym razem sam nie wiem czy na Q4/22 czy Q1/23
Powoli odechciewa mi się czekania i takiego traktowania tym bardziej że już kilka osób dostało VIN-y i pewnie odbiory będą na początku przyszłego miesiąca, a samochody były zamawiane później.
Tesla pewnie nie będzie płakać jak zrezygnuję z zamówienia bo zyska 25 tys. zł i chyba o to im chodzi.
Dzisiaj zamawiając auto odebrałbym go też w I kwartale 2023 r więc nie wiem co o tym myśleć (auto w podstawnej wersji LR szary Aero czarne wnętrze).
Moze problemem jest kolor ? Dawno szarej nie widzialem…

Szymek

Fachowiec
Moze problemem jest kolor ? Dawno szarej nie widzialem…
A może felgi? A może hak? A może biały środek? 😜 można tak w nieskończoność. W Q2 zdaje się duzo z hakiem przyjeżdżało i żałowałem ze zamówiłem bez.

BTW na ostatnim filmiki z ładowania statku widać było bardzo duzo szarych. Tylko widać to w zbliżeniu, z lotu ptaka szare wyglądają jak czarne.

PioWi

Zadomawiam się
Taka ciekawostka dla wszystkich czekających: zamawiałem 7 czerwca, TM3P, blue@white, termin miałem na "październik - grudzień". Po tym co się naczytałem na forum (ludzie czekali na podobne konfigi od lutego) obstawiałem grudzień ew 1Q2023.

Samochód odebrałem 24 września :D

Więc może i Wam uda się szybciej ;) 3mam kciuki!
Czyli drogie wersje są bardziej dostępne można założyć

Szymek

Fachowiec
Rozkodowałem sobie VIN i największe zdziwienie to to, że jest to modelowy 2023 rocznik.
Z tego co piszą na forum UK to nie ma żadnego znaczenia. Po prostu Tesla w określonym punkcie roku (Ok piździernika) przełącza się na nowy rocznik. Ponoć inni producenci robią podobnie. Nie oznacza to żadnych nowych usprawnień ani ficzerow bo te wprowadzane są w Tesli na bierząco. To tylko cyferki.

pluto

Pionier e-mobilności
Kolejna sprawa ze widzę na tym forum i na FB ze nawet najbardziej zatwardziali fani Tesli zaczynaja narzekać na ostatnie aktualizacje, usuwanie czujników, wycieraczki, automatyczne światła, serwis itd.

Na razie zakładam ze rok to maks co daje sobie jeszcze na Tesle. Zwłaszcza ze jakoś po roku tez wniosek o dofinansowanie w programie Mój elektryk wygasa (po 9 miesiącach jakoś od akceptacji zdaje się).
U mnie wychodzi że na auto mogę czekać ponad rok :oops: (zamówione w styczniu 2022 r.).

Screenshot_2022-10-16-17-45-10-468_com.teslamotors.tesla (4).jpg