Akurat dzisiaj oglądałem z tym filmiek nagrany kilka dni temu w UK - działa nieźle, głównie czasowo ogranicza prędkość.
Obejrzałem w miarę cały i jak była gęsta mgła to AP zachował się tak samo jak mi w mocnym deszczu.
Wyłączył się. To samo na 2 pasmówce podczas wyprzedzania tira w deszczu - kamery oślepione i AP wariuje, albo oddaje kontrolę albo zwalnia poniżej prędkości tira.
Do dupy takie wspomaganie, skoro i tak w najtrudniejszych dla mnie warunkach i tak sam muszę prowadzić. Tyle to osiągam w Toyocie z 97.
Jednak dobry radar + czujniki + precyzyjna i
aktualna mapa + GPS + INS i mogło by to latać w kompletnych ciemnościach lub mgle, a tak to powielają wszystkie wady wizji człowieka.
I ten tekst Elona: skoro człowiek potrafi tylko wizją to komputer też - no ale właśnie po to są np w samolocie/szybowcu przyrządy gdyż wizja pilota szybko zawodzi - kto się znalazł w chmurze to wie że bez przyrządów to gotowy przepis na katastrofę. IFR i latamy bez widoczności w praktycznie dowolnych warunkach. Elon jak na inżyniera ściemę marketingową ma perfekcyjną. Miks faktów i jego wymysłów dobrze się sprzedaje.
Nie podoba mi się ten kierunek na wizję. Następny samochód na pewno z porządnym radarem, IR i porządniejszym wspomaganie, zwłaszcza w trudnych warunkach. I to chyba na pewno nie będzie Tesla widząc gdzie zmierzają. Kierunek ↓↓↓↓↓