Bagażnik dachowy Model Y

Wiesiek

Nowy na Forum
Ktoś może polecić bagażnik bazowy? Może ktoś już używał albo wie gdzie można dostać, szukam, szukam ale nie chcę ryzykować z aliexpress itp poza tym terminy bardzo odległe a zależy mi na czasie. Z tego co wiem od Modelu 3 nie pasuje. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki

Michal

Moderator

poochaty

Posiadacz elektryka
To nie mam dobrej odpowiedzi.
Ja sobie ustawiłem alert jak tylko sie pojawi na stronie tesli. Jak się pojawił kupiłem i po 5 min był znowu out of stock. Wpadają falami, polecam obserwować.

jgal

Posiadacz elektryka
Jeśli jesteś zdeterminowany i nie odstraszą cie dodatkowe koszty, to można spróbować skorzystać z polskich firm pośredniczących (zamawiasz wtedy produkt na stronie amerykańskiej Tesli z dostawą do magazynu pośrednika na terenie USA, a oni go przepakowują i ślą do Polski). Kiedyś dawno temu korzystałem z firmy usbox.pl

Wiesiek

Nowy na Forum
w poprzednim sezonie Tesla powiadomiła mnie o dostępności bagażnika już po sezonie narciarskim, więc jakoś nie miałem ciśnienia i nie kupiłem,
ale nowy sezon się zbliża, thule i inny producenci nadal nie mają bazowego dla modelu Y więc poszukałem trochę i znalazłem
włoska firma z Turynu FARAD, made in Italy więc nie jakaś tam chińszczyzna, kupiłem na stronie producenta za ok. 150 euro z przesyłką, przesyłka dotarła w 4 dni więc jest to sensowna alternatywa dla 500$ w tesli. Na pozostałych stronach sklepów ten bagażnik jest 2x droższy więc polecam https://www.faradworld.com

Michal

Moderator
Polecam obejrzeć test bjorna i zamontować bagażnik tyłem :)

poochaty

Posiadacz elektryka
Polecam obejrzeć test bjorna i zamontować bagażnik tyłem :)
Ja nie polecam. Nawet jeśli aeordynamicznie byłoby lepiej, to bagażniki nie są projektowane na przyjmowanie oporów w odwrotnej konfiguracji i nie ma gwarancji jak się zachowają przy większych prędkościach. Może skończyć się tragicznie dla innych uczestników ruchu.
Björn testował bagażnik specjalnie projektowany do odwrotnego montażu.

Michal

Moderator
Może i racja :p ale zużycie mega niższe, więc chyba warto poszukać informacji na ten temat u producenta.