Poszukuje belki dachowe

gim-kg

Pionier e-mobilności
Czy może ktoś ma i chciałby wypożyczyć belki dachowe do TM3 w terminie 24.12 - 01.02?
1E89D928-ADC2-4CFF-A0EF-09A2B7084353.jpeg

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Dzisiaj odebrałem swoje .. i jestem lekko zażenowany sposobem montażu .. podkładanie jakichś metalowych haczyków pod szybę dachową .. nie napawa mnie to optymizmem. Do tego obawiam się o krawędź dachu .. czy przy przeciążeniach nie zacznie się tam rysować .. no i co z uszczelką która w momencie włożenia tych metalowych elementów się zawija pod spód szyby ... czy to kiedykolwiek wróci do stanu sprzed montażu?

Wszystkie spostrzeżenia mile widziane.

Wolałbym się nauczyć na czyichś błędach .. niekoniecznie swoich ;-)

ciastek

Pionier e-mobilności
I jak się spisują? Nie ma uszkodzeń dachu to bo słyszałem taka wersję.
Mówiąc o uszkodzeniach dachu masz zapewne na myśli uszkodzenie szyby dachowej. Można to zrobić błędnie montując bagażnik:
a) nie wsuwając haczyków w ich miejsce - wtedy przy dokręcaniu ściskasz szybę,
b) dokręcając zbyt mocno - tak mocno, że wyrywasz punkty mocowania. Obydwa przypadki wydają się proste do uniknięcia przy zachowaniu uwagi podczas montażu.
Co do b) warto wspomnieć, że po pierwszych doniesieniach o pękających szybach Tesla zmniejszyła zalecany moment dokręcania śrub. Dla pewności wyposażyłem się w klucz dynamometryczny i używam go przy każdym montażu.

Do tego obawiam się o krawędź dachu .. czy przy przeciążeniach nie zacznie się tam rysować
To druga możliwość uszkodzenia. Gumowe podkładki belek leżą bezpośrednio na karoserii dachu (jak to ładnie nazwać?). Dostajesz w komplecie PPF do zabezpieczenia tych miejsc, ale ryzyko porysowania jest. Ja rys jeszcze nie zauważyłem.

no i co z uszczelką która w momencie włożenia tych metalowych elementów się zawija pod spód szyby ... czy to kiedykolwiek wróci do stanu sprzed montażu?
Jeśli zawija się pod szybę, to źle montujesz. Powinieneś odchylić ją w stronę szyby.
Po zdemontowaniu pozostaje szpara, lecz po krótkim czasie guma wraca do swojego pierwotnego kształtu.

Wszystkie spostrzeżenia mile widziane.
Nie ma co się pieścić z PPF. Po zdjęciu belek i tak trzeba zdjąć tę folię, gdyż wygląda paskudnie. Ja je przechowuję przyklejone na kawałku plastiku, a przed montażem myję wodą z mydłem i montuję na mokro. W ten sposób mam nadzieję uniknąć brudu pod folią, który mógłby porysować lakier.
Musisz mieć pewność, że haczyki są w przewidzianym dla nich miejscu. Upewniam się że tak jest przesuwając wsunięty haczyk w przód i w tył - jeśli rusza się +/- 7 mm :)D), to znaczy, że jest w właściwym miejscu - pod przeznaczonym dla niego metalowym uchwytem.
Myślę, że warto przynajmniej na początku skorzystać z klucza dynamometrycznego, by wyczuć zalecany moment dokręcania. @viallos - mogę użyczyć swojego.
Po zamontowaniu warto poruszać belkami, by upewnić się, że się nie ruszają i w miarę potrzeby dokręcić.

Zalety OEMowych belek:
- niebrzydkie
- aerodynamiczne
- mają rowek T z gumą, którą się w nim pozostawia - nie trzeba ciąć i zmniejsza hałas
Wady OEMowych belek:
- czasochłonny montaż - zajmuje mi ok. 20 min
- nie są szerokie
- są wypukłe
- tylna belka jest wyżej od przedniej

I jeszcze chwalifocia. :D
IMG_1361.jpeg

viallos

Pionier e-mobilności
Jeśli zawija się pod szybę, to źle montujesz. Powinieneś odchylić ją w stronę szyby.
Masz rację .. przymierzałem się do tego w zły sposób. Jeszcze nic nie montowałem... ale ta guma musi się wywinąć do góry a nie pod spód.

Znalazłem jeszcze to

Ładnie widać jak należy to zrobić .. i podoba mi się patent z tym oklejeniem tego metalu jakąś pianką od strony zewnętrznej gdzie właśnie wydawałoby się mógłby nastąpić jakiś kontakt z blachą.

Myślę, że warto przynajmniej na początku skorzystać z klucza dynamometrycznego, by wyczuć zalecany moment dokręcania. @viallos - mogę użyczyć swojego.

@ciastek dzięki serdeczne ... mam w domu chyba 2 sztuki .. potrzebne przy karbonowych rowerach.

Last edited:

MyTesla

Zadomawiam się
instalowc zgodnie z instrukcja bo wyjdzie tak ;-(

uchwyt zle zamontowany i pocignal szybe.
Polecam przestudiowac temat...

Attachments

• IMG_20221114_092039.jpg
    IMG_20221114_092039.jpg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 117

viallos

Pionier e-mobilności
Czy jestes swiadomy co zrobiles nie tak? Możesz napisać jakie wnioski wyciągnąłeś? Po obejrzeniu filmiku na YT i instrukcji wydaje sie że to nie powinno mieć miejsca. Tam są te znaczniki które wskazują miejsce montażu.