BigB00
Posiadacz elektryka
Mam kilka pytań do użytkowników albo osób które dobrze znają Kia e-Niro. Może będziecie mi w stanie odpowiedzieć.
1. Czy da się włączyć opcję "one pedal driving" na stałe czy może za każdym razem trzeba operować manetką rekuperacji?
2. Montowaliście przedni bagażnik? Jeśli tak to zamawialiście gdzieś czy samemu montowaliście? Widziałem stronę internetową frunk.at gdzie można taki zestaw zamówić, ale może są jakieś rozwiązania konkurencyjne? (Nie mówię tu o Amazonie gdzie można jakieś samoróbki zamawiać)
Co do montażu samodzielnego. Jest strona z plikami do druku 3d:
www.thingiverse.com
Ale trzeba jeszcze dobrać jakaś skrzynkę jako sam bagażnik. Ktoś zdecydował się na takie rozwiązanie?
3. Trafiłem na taki artykuł:
www.autoexpress.co.uk
Gdzie można przeczytać następujące stwierdzenie:
Instead, we put the Kia’s two energy-recovery settings in their most aggressive modes. One adjusts the regeneration from passively slowing, the other changes the amount of active braking force. This offers a total of six settings – around twice that of some other EVs – which makes the system relatively complex, but allows drivers to set the right mode for the road.
Jest jakieś ustawienie siły rekuperacji? Rozumiem, że są różne stopnie (0,1,2,3,auto), ale poziom siły?
Coś się komuś w tym artykule pomyliło czy ja to źle interpretuje?
4. Czy jest jakiś większy sens montowania/kupowania zestawu OBD? Rozumiem, że można sobie przeglądać jakieś różne statystyki odnośnie baterii, ale poza podglądem to można coś z tym zrobić? To tylko takie statystyki dla "geekow"?
Z góry dzięki.
1. Czy da się włączyć opcję "one pedal driving" na stałe czy może za każdym razem trzeba operować manetką rekuperacji?
2. Montowaliście przedni bagażnik? Jeśli tak to zamawialiście gdzieś czy samemu montowaliście? Widziałem stronę internetową frunk.at gdzie można taki zestaw zamówić, ale może są jakieś rozwiązania konkurencyjne? (Nie mówię tu o Amazonie gdzie można jakieś samoróbki zamawiać)
Co do montażu samodzielnego. Jest strona z plikami do druku 3d:

Kia Niro EV
You may have know the Kia e-Niro Frunk - which basically adds some extra sotrage space into the engine bay.I decided to make my own version of it, using what I had on hand. You can make it too, or take som inspiration from it.Here is the original

3. Trafiłem na taki artykuł:

Eco driving: tips to extend your electric car range | Auto Express
We joined IAM Roadsmart to pick up some top eco driving tips on how to take your electric car further
Instead, we put the Kia’s two energy-recovery settings in their most aggressive modes. One adjusts the regeneration from passively slowing, the other changes the amount of active braking force. This offers a total of six settings – around twice that of some other EVs – which makes the system relatively complex, but allows drivers to set the right mode for the road.
Jest jakieś ustawienie siły rekuperacji? Rozumiem, że są różne stopnie (0,1,2,3,auto), ale poziom siły?
Coś się komuś w tym artykule pomyliło czy ja to źle interpretuje?
4. Czy jest jakiś większy sens montowania/kupowania zestawu OBD? Rozumiem, że można sobie przeglądać jakieś różne statystyki odnośnie baterii, ale poza podglądem to można coś z tym zrobić? To tylko takie statystyki dla "geekow"?
Z góry dzięki.