Porsche Taycan wróciło na lawecie, bo właściciel nie wiedział o zaślepce chroniącej piny CCS

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Historia z kategorii niesamowitych. Właściciel Porsche Taycan był bardzo zadowolony z eksploatacji swego auta w Warszawie i okolicach. Ale gdy wyjechał za miasto i chciał się szybko naładować, okazało się, że samochód "nie ma takiego [=CCS2] gniazda". Taycan wrócił do domu na lawecie.

A właścicielowi wystarczyło powiedzieć, że potrzebne jest wyjęcie zaślepki chroniącej piny w dolnej części gniazda. Bo europejscy producenci uparli się, że będą ultrakompatybilni ze specyfikacją i rekomendacjami. Chyba tylko Tesla nie stosuje tych zaślepek.

LinkedIn - Kasia Sobótka - Porsche Taycan.jpg

Źródło postu na LinkedIn, może być wymagane konto. Forum Porsche Taycan <- TUTAJ. (c) Kasia Sobótka @ LinkedIn

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Tak zupełnie poza konkursem - wydaje mi się, że zdjęcie nie pochodzi z Taycana. Taycan ma klapkę a nie wyjmowaną zaślepkę.

Myślę, że zdjęcie jest tylko ilustracyjne. Swoją drogą: ta dolna klapka chyba jest zepsuta, bo ma wycięcie na górną po niewłaściwej stronie.

A - jeszcze jedno. Taycan ma DWA porty ładowania (jeden po prawej a drugi po lewej). Jeden z nich NIE MA CCS a drugi ma CCS. Więc podejrzewam, że kierowca zerknął tylko na ten po stronie kierowcy, a nie spojrzał nawet na ten po stronie pasażera.

To możliwe wyjaśnienie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale też kilku rzeczy dowiedzialem się po jakimś czasie. Np 2 dni nie wiedzialem ze działa otwieranie na przycisk frunka. Bo skoro frunk z apki?.. Kazdy ma wpadki, i dlatego jestem ojcem

JareG

Pionier e-mobilności
Niekoniecznie @JareG,

Weźmy przypadek w drugą stronę (zakładając że EV było ponad sto lat i się teraz wszystko ICEuje :ROFLMAO:): wiedziałbyś, co trzeba lać ON czy benzynę, gdybyś nie przeczytał instrukcji czy nie uprzedzili cię w salonie przy odbiorze swojego nowego ICE?
Gdybym nie wiedział, to starałbym się - choćby eksperymentalnie - dowiedzieć. Czasami kończyło się to zepsuciem obiektu poddanego eksperymentowi, no ale czego się nie robi dla nauki :D Jestem historykiem, ale dość szybko złożyłem pierwszego peceta - kolega chciał, to za jego pieniądze przeprowadziliśmy eksperyment (wcześniej rozłożyłem swojego :D). I była mała wtopa - nie zauważyłem, że źle coś tam wpinał i zgiął pin - i chyba klawiatura nie działała.. ale się wtedy spociłem, zanim odkryłem przyczynę 🤣 Ale odkryłem, i to była dla mnie zajebista satysfakcja - do dziś to pamiętam.
BTW: Na tym to polega, na szukaniu odpowiedzi, rozwiązania czy ogólnie wiedzy.

A że większość populacji robi sie leniwa jak @Bronek napisał to już inna sprawa...
Ja jestem leniem do potęgi n, kiedyś (w podstawówce) założyłem sobie, że się będę opierniczał cały życie - i zrealizowałem plan. Ale żeby być leniwym, trzeba być inteligentnym - z samego lenistwa można paść z głodu etc.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
A - jeszcze jedno. Taycan ma DWA porty ładowania (jeden po prawej a drugi po lewej). Jeden z nich NIE MA CCS a drugi ma CCS. Więc podejrzewam, że kierowca zerknął tylko na ten po stronie kierowcy, a nie spojrzał nawet na ten po stronie pasażera.
A są różne wersje Taycan'ów..? Bo kiedyś na KFC Rokicińska obok mnie walczył z ładowarką (i to nie jedną) człek, i ccsa wpinał po obudwu stronach..

Pozdrawiam

danielm

Pionier e-mobilności
Gdybym nie wiedział, to starałbym się - choćby eksperymentalnie - dowiedzieć. Czasami kończyło się to zepsuciem obiektu poddanego eksperymentowi, no ale czego się nie robi dla nauki :D Jestem historykiem, ale dość szybko złożyłem pierwszego peceta - kolega chciał, to za jego pieniądze przeprowadziliśmy eksperyment (wcześniej rozłożyłem swojego :D). I była mała wtopa - nie zauważyłem, że źle coś tam wpinał i zgiął pin - i chyba klawiatura nie działała.. ale się wtedy spociłem, zanim odkryłem przyczynę 🤣 Ale odkryłem, i to była dla mnie zajebista satysfakcja - do dziś to pamiętam.
BTW: Na tym to polega, na szukaniu odpowiedzi, rozwiązania czy ogólnie wiedzy.

Ja jestem leniem do potęgi n, kiedyś (w podstawówce) założyłem sobie, że się będę opierniczał cały życie - i zrealizowałem plan. Ale żeby być leniwym, trzeba być inteligentnym - z samego lenistwa można paść z głodu etc.

Pozdrawiam
sto lat temu na studiach na uczelni w pracowni informatycznej podłączyliśmy odwrotnie mysz i klawiature (stare porty PS2 zanim USB weszło). na zajęciach tydzień później na komputerze wisiała kartka: komputer zepsuty, dwa tygodnie później stanowisko było puste, komputer poszedł do naprawy

viallos

Pionier e-mobilności
Nie dalej jak wczoraj na KFC Rokicińska podjeżdżam a pod ładowarką 150kW stoi Kona i ładuje się z mocą poniżej 50kW. Ładowarki 100 i 50 kW puste. Podpiąłem się pod 100 ale za chwilę podchodzi gość i sprawdza .. no to spytałem czy wie co robi. Niestety nie wiedział. Nawet nie wiedział że płaci dużo więcej za prąd ... no cóż .. potem się dziwią że elektryki drogo itp.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Nie dalej jak wczoraj na KFC Rokicińska podjeżdżam a pod ładowarką 150kW stoi Kona i ładuje się z mocą poniżej 50kW. Ładowarki 100 i 50 kW puste. Podpiąłem się pod 100 ale za chwilę podchodzi gość i sprawdza .. no to spytałem czy wie co robi. Niestety nie wiedział. Nawet nie wiedział że płaci dużo więcej za prąd ... no cóż .. potem się dziwią że elektryki drogo itp.
Kto nie próbował zatankować ON z dystrybutora "tir" ten nie zna życia :p

Najnowsze dyskusje