Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

daniel

Señor Meme Officer
Jak ja kupowałem EVSE z serwisu, to na sklepie DE też nie było dostępne.

Odpowiedzieli mi na maila szybko i dali znać, że mają właśnie z pod lady.
Konkretnie to odpowiedzili:

Taką odpowiedź dostałem po wcześniejszej wymianie 8 maili (4 ja i 4 oni).
Dzisiaj?

@North Udało Ci się znaleźć coś lepszego niż Zencar?

Michal

Moderator
Ja 2 lata temu pisałem z nimi na adres: [email protected]
1674046802641.png

daniel

Señor Meme Officer
Nie no, Michał. Cenię Cię jako użytkownika forum i jesteś bardzo pomocny w wielu tematach, ale o co Ci chodzi tutaj? "Napisz do Tesli, ja pisałem 2 lata temu i mi sprzedali." Jak to ma się do sytuacji dzisiaj? Próbujesz zaspamować cały temat tym EVSE od Tesli. Masz jakąś umowę sponsorską?
To chyba nie jest jedyne istniejące 3-fazowe EVSE do Tesli, więc czy możemy porozmawiać o jakichś alternatywach? Jeśli nie znasz innych, to ok. Nie ma obowiązku odpowiadania. Może ktoś inny coś poleci.

Szukam najtańszego rozwiązania do ładowania z 3 faz, które nie wybuchnie mi w rękach. Nie musi być nawet mobilne.

Michal

Moderator
over and out
Jednak dodam jeszcze, że przejrzałem swoje wpisy i nie uważam, że cokolwiek wciskam. Znacząca większość moich wpisów dotyczyła mocy ładowania.
Jeśli chodzi o EVSE piszę Ci tylko szczerze, że pożałujesz, że nie wydałeś tych 600 zł więcej ale w dupie to mam - rób co chcesz. Wspomnij mnie jak będziesz szukał telefonu po raz 500, żeby odpiąć ładowarkę i za rok - dwa przyjdź, odnajdź tego posta i przyznaj rację...

Ps. Dzięki takim tekstom ("Próbujesz zaspamować cały temat tym EVSE od Tesli. Masz jakąś umowę sponsorską?") odechciewa się jakkolwiek pomagać innym na tym forum. Mam taką umowę sponsorską, że nie chcę za pół roku widzieć tematu od Ciebie, gdzie pytasz jak dołożyć guzik do Zencara albo innego gówna, które nie pasuje.

Teraz rzeczywiście już kończę temat - nie interesują mnie już Twoje problemy.

daniel

Señor Meme Officer
Jednak dodam jeszcze, że przejrzałem swoje wpisy i nie uważam, że cokolwiek wciskam. Znacząca większość moich wpisów dotyczyła mocy ładowania.
To dlaczego robisz ze mnie debila i wklejasz mi ten sam link kilka razy + piszesz, że zwariujesz i wklejasz śmieszne obrazki?
Uparcie twierdzisz, że mam kupić od Tesli jak nawet nie wiadomo czy to sprzedają. Mam liczyć, że ktoś sobie przypomni, wyciągnie z szafy i wrzuci na Allegro Lokalnie? Pisałem, że szukam jakiegoś solidnego źródła, a nie da się kupić z takiego UMC Gen 1. Jeśli Tesla mi odpowie w rozsądnym czasie, jeśli będzie akceptowalna cena to kupię, ale w międzyczasie może jest coś innego.
Jeśli chodzi o EVSE piszę Ci tylko szczerze, że pożałujesz, że nie wydałeś tych 600 zł więcej ale w dupie to mam - rób co chcesz. Wspomnij mnie jak będziesz szukał telefonu po raz 500, żeby odpiąć ładowarkę i za rok - dwa przyjdź, odnajdź tego posta i przyznaj rację...
Być może, ale u rodziców planuję się ładować jakieś 2 razy w miesiącu. Pięćsetny raz będzie za jakieś 20 lat.
Ps. Dzięki takim tekstom ("Próbujesz zaspamować cały temat tym EVSE od Tesli. Masz jakąś umowę sponsorską?") odechciewa się jakkolwiek pomagać innym na tym forum.
To trochę jakby ktoś szukał roweru na dojazdy do pracy i dostał poradę "dołóż kasy i kup samochód jak człowiek, bo będziesz żałował".
Mam taką umowę sponsorską, że nie chcę za pół roku widzieć tematu od Ciebie, gdzie pytasz jak dołożyć guzik do Zencara albo innego gówna, które nie pasuje.
Zawsze możesz dodać mnie do ignorowanych i nie będziesz widział moich postów. Polecam, ja już mam jedną osobę i jest mniej czytania głupot (ale nie Ciebie, spokojnie).

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
No i wkurzyliście nam Michała. A trochę ma racji bo sam zadałem pytanie, na które odpowiedź była 16 razy udzielana w ostatnich 56 stronach.

Jedynie co utrudnia zrozumienie tematu to, że ludzie czasami używają innej terminologii niż nam znana i nadal nie mogą zrozumieć tematu. 3 miesiące temu sam nie wiedziałem sam czym się różni 1 faza od 3 faz, dlaczego każda wtyczka ma inne wartości amperów. Czytając forum powstał mi jeszcze jeden większe mętlik więc czasami kolejne to samo pytanie ale według swojego słownika potrafi komuś pomóc.

Ja oprę się na 1 fazie z UMC2, który jest dołączany do auta z wtyczką SHUKO dla nieznających tematu to taka klasyczna zwykła wtyczka - sam nie wiedziałem tego 3 miesiące temu). Od Tesli zakupie dodatkowe wtyczki 3 pinowe 16A oraz 32A. Koszt sumaryczny obu to około 500 zł. Dzięki temu możemy ładować samochód z 1 fazy odpowiednio mocą 3KW (shuko), 3.6KW (16A) lub 7KW(32A).

To powinno wystarczyć mi gdy przyjadę do teściów lub rodziny.

Michal

Moderator
Ogólnie moim zdaniem słuszne podejście, tylko zwrócę Ci uwagę na:
Uważaj na duże prądy, bo naprawdę rzadko są dostępne. Ja mam w domu zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, więc nawet gdyby nic więcej nie chodziło na takiej fazie, to 32A wywaliłoby mi cały dom. Ktoś ostatnio opisywał jak w ten sposób wywalił zabezpieczenie całego domu u znajomych, a najgorzej, że padło w nocy i przestało chodzić ogrzewanie. Często ludzie z ogrzewaniem gazowym albo jakimiś piecami na wungiel mają 16A, więc już nawet to małe niesbieskie złącze może być za dużo.
Niestety ale żeby tego używać trzeba zrobić trochę rozeznania w terenie zanim się podłączy.

p0li

Pionier e-mobilności
, więc ponownie pytanie, czy ktoś poleci jakieś mobilne 3-fazowe EVSE?
ja ci moge polecic khonsa
potrafi ładować z jednej albo 3 faz, są wersje 11 albo 22kW, kosztuje połowe juicera bostera i jak na rayie mamz w firmie ..naście sytuk od prawie 2 lat - żodyn się nie popsuł

wygląda mniej więcej tak: https://www.aliexpress.com/item/32957350238.html

ciastek

Pionier e-mobilności
Tak. Dostałem automatyczną odpowiedź, że dostali wiadomość i czekam na właściwą, ale jak na stronie sklepu jest podane, że nie ma to wątpię żeby powiedzieli, że jest.
O, jest. Jak mi prześlesz 2800 to mogę Ci wziąć teraz. :D
To złącze jest tylko trzyfazowe. Domyślam się, że jest to Corded Mobile Connector.