S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Doszedłeś do konstruktywnego i najlepszego dla siebie wniosku, więc sprawa oczywista.
Koniec, kropka.
Po co kontynuować te dywagacje.
Oczywistym jest, że każdy ma swoją sytuację, potrzeby i mentalność. Decyzję o autach podejmuje dla siebie i tyle w temacie.
Pozdrawiam i kropka. 👍
mądre słowa

S

Gość
to może na zakończenie niech każdy napisze swoje rozwiązanie na ten rok ja zacznę:
1. BEV do miasta może być mały i słaby z mikrym zasięgiem
2. ICE 4x4 na trasy

Rafalski

Posiadacz elektryka
No przecież mówię serio, samochód można kupić za grosze i jeździć. Nie ma elektryków w takich cenach, wiec jak ktoś chce się poruszać za małe pieniądze, mieć wolność itd to niestety zostaje mu stary pierdziel.

S

Gość
No przecież mówię serio, samochód można kupić za grosze i jeździć. Nie ma elektryków w takich cenach, wiec jak ktoś chce się poruszać za małe pieniądze, mieć wolność itd to niestety zostaje mu stary pierdziel.
ok rozumiem super oszczędne rozwiązanie

zibizz1

Pionier e-mobilności
dla mnie idealne rozwiązanie to jeden 7 osoby wygodny BEV z rozsuwanymi drzwiami i baterią minimum 100kWh oraz 400-500KM mocy. Na ten rok takiego nie ma. ICE tylko na wypadek wojny gdyby sieć padła

krzyss

Pionier e-mobilności
i3 nadaje się tylko do jazdy po mieście, a kosztuje stanowczo za dużo jak na swoje możliwości, więc niestety już po tym widzę, że nie umiesz za bardzo liczyć ;)
Do tego podajesz koszty 2 zł / kWh, a to przecież nieprawda, bo nawet jak jadę 500 km, to pierwszą połowę robię za darmo (PV), a za drugą place jakieś tam 2,8 zł, więc finalnie nawet w takim przypadku wychodzi 1,4 zł / kWh. Przy czym to tylko 20-30% jazd, więc średnio wychodzi mi jakieś 0,5.
Ej ! Ale i3 to ty szanuj ! Bylem 29kWh wersja w Chorwacji w 2020r i ponad 3000km zrobilem za 70zl 😛
To fajne auto jak jest dobra infrastruktura bo do 90% laduje sie 50kW !

nabrU

Moderator
Jest jeden problem z Twoim założeniem @Piter - helikoptery zazwyczaj nie mają toalet na pokładzie...