Ładowanie z gniazda trójfazowego

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Zależało mi na informacji os strony 250 V (zasilania urządzenia) jaka wtyczka i jakie zabezpieczenie jest potrzebne ?? A może ma kroś podlądowe zjęcie takiej ładowarki i może jakąś dokumentacje do niej !!
Ładowarkę powiniennes dostac w komplecie, z normalna wtyczka do gniazdka. Widziałem już ładowarki od 6A do 16A przy czym w zwykłym gniazdku 16A daje max 10A. Do 16A wymagane jest gniazdko green-up

Jaceq

Pionier e-mobilności
Zależało mi na informacji os strony 250 V (zasilania urządzenia) jaka wtyczka i jakie zabezpieczenie jest potrzebne ?? A może ma kroś podlądowe zjęcie takiej ładowarki i może jakąś dokumentacje do niej !!
Ładowarka pokładowa to urządzenie wewnątrz auta. podpinasz się do niej przez gniazdo typu 2. To znaczy, że aby ładować się w domu potrzebujesz albo EVSE (mobilna ładowarka), albo Wallboxa (montowana na stałe). EVSE, np. Zencar, może być 1-fazowy - podłączany do zwykłego gniazda 230V, albo 3-fazowy - podłączany do tzw. "siły" ale są też przejściówki na zwykłe gniazdo 230V. Wcześniej Citroen dodawał do auta właśnie 1-fazowe EVSE, obecnie z tego co czytałem dodają tylko kabel typu 2 (do weryfikacji czy tak właśnie jest). Wg mnie jeśli masz garaż to najlepiej zainwestować w Wallbox-a bo to najwygodniejsze.

EVSE Zencar: https://evston.com/pl/przenosne-sta...2-74kw-10-32a-5m-kabel-zlacze-cee-32a-5p.html
Przejściówka na zwykłe gniazdo: https://evston.com/pl/akcesoria-i-adaptery/85-adapter-cee-32a-do-wtyczki-schuko-16a.html
Przykładowy Wallbox: https://greencell.global/pl/ladowar...la-model-3sxy-i3-id3-e-tron-ev6-leaf-zoe.html

Powyższe linki są przykładowe, pierwsze z brzegu, żeby lepiej zobrazować w czym rzecz..

kofek111

Nowy na Forum
Ładowarkę powiniennes dostac w komplecie, z normalna wtyczka do gniazdka. Widziałem już ładowarki od 6A do 16A przy czym w zwykłym gniazdku 16A daje max 10A. Do 16A wymagane jest gniazdko green-up
Auto mam zamówione z ładowarka 7,4 kW czy dostanę w komplecie przewód ze zączem TYP 2 i złączki czy bedzie bezprzewodu i bez złączek w komplecie ?? Pewnie bedę wiedział jak będzie auto w moich rękach ??

daniel

Señor Meme Officer
Auto mam zamówione z ładowarka 7,4 kW czy dostanę w komplecie przewód ze zączem TYP 2 i złączki czy bedzie bezprzewodu i bez złączek w komplecie ?? Pewnie bedę wiedział jak będzie auto w moich rękach ??
Nie wiem jak konkretnie ten producent, ale zazwyczaj dają wtyczkę do gniazda Shuko, które każdy ma, ale to tylko około 3kW. Resztę adapterów trzeba samemu ogarniać. Ten Zencar od kolegi wyżej ma gniazdo 3fazowe na 5pin. Pytanie czy możesz instalować nowe gniazdo. Do 7,4 kW powinno wystarczyć 16A zabezpieczenie i gniazdo kamperowe jednofazowe 16A, ale te czerwone trójfazowe są popularniejsze. Ze zwykłego gniazda nie radzę ciągnąć więcej niż 10A, a i tak sprawdzałbym czy się nie nagrzewa za mocno po jakiejś pół godziny. To samo jak będą wyższe temperatury, bo na razie chłód jest sprzymierzeńcem. Jeśli instalacja jest nowa, to powinna sobie dać radę bez problemu. Jeśli jest stara, to ładować i obserwować. ;)

daniel

Señor Meme Officer
Przypadek przeczytalem! I radzę 32A z jednej fazy
Nie wystarczy. Minimum to 32A, a jeśli chcesz mieć jakiś zapas to 40A. Na 16A pójdzie co najwyżej 3,6kW. Prosty rachunek: 16A x 230V = 3680W.
Racja, racja. Edytowałem posta i się zaplątałem.

kofek111

Nowy na Forum
Wszystko jasne dzięki za wyjaśnienie.
A jaka jest najlepsza moc ładowarki do ładowania akumulatora 7,4 czy 11 kW. Czy można też zastosować WallBox 22 kW i wiekszy do ładowania?

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Wallbox 22kW to jedna z najlepszych opcji, bo każde auto będzie się ładowało z maksymalną prędkością. Zarówno te z jednofazową ładowarką 7kW jak i te z trójfazową ładowarką 11kW. Ma tylko jeden minus: czy Twoja instalacja jest na to gotowa? Masz wystarczająco duże przyłącze i zabezpieczenie przedlicznikowe minimum 40A?

p0li

Pionier e-mobilności
to tak na szybko:
jesli masz w aucie OBC 7,5kW to znaczy ze jest jednofazowa i potrafi pociagnac 32A (z jednej fazy)
jak kupisz EVSE 11kW to jest to 3 fazowe urzadzenie po 16A na faze - co oznacza ze z takiego EVSE twoje auto pociagnie max 16A na jednej fazie - czyli 3,6kW
jesli chcesz ladowac z pelna predkoscia to musisz kupic EVSE jednofazowe 7,5kW albo 3 fazowe 22kW, przy czym te ostatnie bedzioe pracowalo tylko na jednej fazie