Ładowanie z gniazda trójfazowego

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie spotkałem się z tym, żeby ktoś miał dwie fazy. Raczej ma się jedną albo trzy. Mocniejsze EVSE może ładować z mniejszymi mocami. To samochód decyduje ile pociągnie. EVSE daje znać samochodowi jakie są możliwości, żeby nie spalić chaty.
Tu chodzi o to ze z dwoch faz 3,5 evse sklada jedna 7kW

Jacek_Do

Zadomawiam się
A tak naprawdę to najlepszym rozwiązaniem jest ładowarka 11kW wybrana jako opcja przy zakupie auta.
W stosunku do kosztu całkowitego jest to jakiś promil wartości auta.
Wtedy z trzy fazowym EVSE ładowanie jest z szybkością 60 km/godzinę, czyli w około 5 godzin do pełna.
I trzy fazy są obciążone jedynie po 3,6kWh więc można jeszcze coś w domu zrobić.(Mam przydział 16kW i 32A zabezpieczenia przedlicznikowe).
Ładowarka 3 fazowa na 20A bezpiecznikach.
A przy 7,4kWh na jedna fazę włączenie pralki, czjnika itp. może spowodowac wybijanie bezpieczników.
P.S.
Dziwię się że ktoś kupuje auto z fabrycznną z ładowarką 7,4 kW jak jest możliwość z 11kW.

vwir

Pionier e-mobilności
A tak naprawdę to najlepszym rozwiązaniem jest ładowarka 11kW wybrana jako opcja przy zakupie auta.
W stosunku do kosztu całkowitego jest to jakiś promil wartości auta.
Wtedy z trzy fazowym EVSE ładowanie jest z szybkością 60 km/godzinę, czyli w około 5 godzin do pełna.
I trzy fazy są obciążone jedynie po 3,6kWh więc można jeszcze coś w domu zrobić.(Mam przydział 16kW i 32A zabezpieczenia przedlicznikowe).
Ładowarka 3 fazowa na 20A bezpiecznikach.
A przy 7,4kWh na jedna fazę włączenie pralki, czjnika itp. może spowodowac wybijanie bezpieczników.
P.S.
Dziwię się że ktoś kupuje auto z fabrycznną z ładowarką 7,4 kW jak jest możliwość z 11kW.
Nie w każdym aucie jest taki wybór.

daniel

Señor Meme Officer
Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie w każdym aucie jest taki wybór.
Czyli są auta w których 32A na jednej fazie to jedyna opcja? Ja bym sie nie zdecydował ale są wallboxy które konwertują 2-3 fazy na jedną chyba własnie dla takich przypadków.

EDIT: nawet znalazłem wątek: