Będzie można zdjąć lusterka :)

Michal

Moderator

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
W takim razie trzeba będzie włączać kierunek żeby zerknąć za siebie. Może że gdzieś jakoś pojawi się w końcu opcja cyfrowych lusterek z monitorami przylepianymi do rogów przedniej szyby na desce? :D. Stylistycznie to słabo, ale sam bym chętnie wymienił lusterka w TM3 na coś mniejszego.

Lupus

Posiadacz elektryka
W takim razie trzeba będzie włączać kierunek żeby zerknąć za siebie. Może że gdzieś jakoś pojawi się w końcu opcja cyfrowych lusterek z monitorami przylepianymi do rogów przedniej szyby na desce? :D. Stylistycznie to słabo, ale sam bym chętnie wymienił lusterka w TM3 na coś mniejszego.
Są już:1675510642517.png

1675510703088.png

Niedawno był temat o tym aucie:

Jogur

Posiadacz elektryka
mam nadzieję, że zdejmowanie przez właściciela nie oznacza, że każdy co podejdzie i zna manual zdejmie jak płaszcz z wieszaka ;)

Michal

Moderator
Pewnie trzeba coś od środka odblokować albo odkręcić ;)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Tradycyjne lusterka mają obraz 3D, HDR, nielimitowaną jasność, nieskończony kontrast, nieskończoną ilość FPS i 0μs opóźnienia.
Trochę orientuję się we współczesnych technologiach wyświetlania obrazu, dlatego jestem sceptyczny co do sensownej cyfrowej alternatywy w najbliższych latach.

Na dziś widziałbym raczej tradycyjne lusterka, które na autostradzie stają się aerodynamiczne i tylko wtedy cyfrowe odpowiedniki przejmowałyby ich funkcje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale z racji że w Tesli boczne kamery raczej sie nie syfią, to po latach zaczynam czesciej zerkac na ekran jak w lusterka. Jeżdżę caly niemal czas z podglądami.
A manewry parkingowe i tp to już chyba tylko na kamerach. Mam przecież czujniki w Tm3 a w X na ekranie za kierownicą. Nie patrzę na nie prawue wcale, nie ufam bo nigdy nie ufalem. Oceniam sam odległości, teraz wspierając sie obrazem
To chyba kwestia przyzwyczajenia, jak fsd z ciężarkiem. Każdy będzie inaczej to wszystko robił.
Dla mnie mogą byc kamery, ale kwestia jakie dadzą obrazy?

Ps Będę mile wspominał Lefa II miał to lepiej rozwiązane od Tesli

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
W nocy kamery wygrywają, w lusterkach ledwo co widać a w kamerach jak na noktowizorze.
Przedstawianie obrazu na ekranie to prawie zawsze wynik kompromisów i poświęceń.
Jeśli obraz jest jasny "jak w noktowizorze", to znaczy że prawdopodobnie stało się to kosztem jakości odwzorowania jasnych partii obrazu, być może z całkowitą utratą widoczności w najjaśniejszych obszarach

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Przedstawianie obrazu na ekranie to prawie zawsze wynik kompromisów i poświęceń.
Jeśli obraz jest jasny "jak w noktowizorze", to znaczy że prawdopodobnie stało się to kosztem jakości odwzorowania jasnych partii obrazu, być może z całkowitą utratą widoczności w najjaśniejszych obszarach
Jasne, ale mi nie zalezy na tym aby oglądać układ ledów w reflektorach innych samochodów i latarniach, to mogą być białe plamy. Bardziej zalezy na tym aby widzieć co jest w tym ciemnym obszarze.