Jakie opony do Niro EV

pbr

Posiadacz elektryka
Indeks prędkości w zasadzie dowolny, warto jednak żeby był nie mniejszy niż Vmax (168 km/h). Indeks nośności to minimum 92.
Ja wielosezony założyłem 98H XL bo takie akurat wychodziły najkorzystniej.
Indeks prędkości nie jest dowolny. Wynika on z prędkości maksymalnej ale także z przyspiesznia. Dlatego w instrukcji o ile pamiętam wymagają aż 240km/h

pbr

Posiadacz elektryka
Odnosząc się do pytania to opony trzeba wybrać pod siebie i to gdzie mieszkasz dla kogoś mieszkającego w Szczecinie całoroczne mogą być ok a dla kogoś zWałbrzycha będę proszeniem się o śmierć. Więc to zależy od tego gdzie mieszkasz i jakie trasy robisz. Ja osobiście wolę mieć sezonowe. Poprzednio miałem całoroczne Continental allsezon contact 2 czy jakoś tak i nie czułem się bezpiecznie. Do Niro kupiłem Continental WinterContact TS 870 P 215/55R17 98 V XL i jestem po tej zimie bardzo zadowolony.

Olecki

Pionier e-mobilności
Indeks prędkości nie jest dowolny. Wynika on z prędkości maksymalnej ale także z przyspiesznia. Dlatego w instrukcji o ile pamiętam wymagają aż 240km/h
To źle pamiętasz bo w instrukcji nie ma nawet słowa na temat wymaganego indeksu opon. Samochód jest homologowany na oponach z indeksem V ale zgodnie z przepisami nie dotyczy to opon zimowych (a wielosezonowa jest też opona zimową) i przepisy regulują iz musi to być minimum Q (160km/h)

pbr

Posiadacz elektryka
To źle pamiętasz bo w instrukcji nie ma nawet słowa na temat wymaganego indeksu opon. Samochód jest homologowany na oponach z indeksem V ale zgodnie z przepisami nie dotyczy to opon zimowych (a wielosezonowa jest też opona zimową) i przepisy regulują iz musi to być minimum Q (160km/h)
Ok, w instrukcji i na plakietce jest V, ja się potem nie chcę z ubezpieczycielem wykłócać ;) szczególnie że różnica w cenie to było kilkanaście złotych na oponie jak kupowałem :)

Attachments

• 20221007_120941.jpg
    20221007_120941.jpg
    1,3 MB · Liczba wyświetleń: 18

pbr

Posiadacz elektryka
hmmm no to po co dali taką oponę? I tak mi powiedzieli w SklepOpon.com po tym jak zamówiłem u nich Continental WinterContact TS 870 P 215/55 R17 98 H i to wiedząc że stracą klienta bo akurat nie mieli nic pasującego z indeksem V?

Dopytuję bo chcę wiedzieć na przyszłość :)

Olecki

Pionier e-mobilności
hmmm no to po co dali taką oponę? I tak mi powiedzieli w SklepOpon.com po tym jak zamówiłem u nich Continental WinterContact TS 870 P 215/55 R17 98 H i to wiedząc że stracą klienta bo akurat nie mieli nic pasującego z indeksem V?

Dopytuję bo chcę wiedzieć na przyszłość :)
Bo nie mają większego pojęcia o czym mówią? Szczególnie w przypadku opon zimowych gdzie bez problemu można stosować niższe indeksy prędkości, co jest nawet ujęte w przepisach.