Jacek Placek
Zadomawiam się
16" Frigo 2 na dużym balonie 65
Indeks prędkości nie jest dowolny. Wynika on z prędkości maksymalnej ale także z przyspiesznia. Dlatego w instrukcji o ile pamiętam wymagają aż 240km/hIndeks prędkości w zasadzie dowolny, warto jednak żeby był nie mniejszy niż Vmax (168 km/h). Indeks nośności to minimum 92.
Ja wielosezony założyłem 98H XL bo takie akurat wychodziły najkorzystniej.
To źle pamiętasz bo w instrukcji nie ma nawet słowa na temat wymaganego indeksu opon. Samochód jest homologowany na oponach z indeksem V ale zgodnie z przepisami nie dotyczy to opon zimowych (a wielosezonowa jest też opona zimową) i przepisy regulują iz musi to być minimum Q (160km/h)Indeks prędkości nie jest dowolny. Wynika on z prędkości maksymalnej ale także z przyspiesznia. Dlatego w instrukcji o ile pamiętam wymagają aż 240km/h
Ok, w instrukcji i na plakietce jest V, ja się potem nie chcę z ubezpieczycielem wykłócaćTo źle pamiętasz bo w instrukcji nie ma nawet słowa na temat wymaganego indeksu opon. Samochód jest homologowany na oponach z indeksem V ale zgodnie z przepisami nie dotyczy to opon zimowych (a wielosezonowa jest też opona zimową) i przepisy regulują iz musi to być minimum Q (160km/h)
yyy nie...ale także z przyspiesznia.
hmmm no to po co dali taką oponę? I tak mi powiedzieli w SklepOpon.com po tym jak zamówiłem u nich Continental WinterContact TS 870 P 215/55 R17 98 H i to wiedząc że stracą klienta bo akurat nie mieli nic pasującego z indeksem V?yyy nie
Bo nie mają większego pojęcia o czym mówią? Szczególnie w przypadku opon zimowych gdzie bez problemu można stosować niższe indeksy prędkości, co jest nawet ujęte w przepisach.hmmm no to po co dali taką oponę? I tak mi powiedzieli w SklepOpon.com po tym jak zamówiłem u nich Continental WinterContact TS 870 P 215/55 R17 98 H i to wiedząc że stracą klienta bo akurat nie mieli nic pasującego z indeksem V?
Dopytuję bo chcę wiedzieć na przyszłość![]()