Światła matrycowe 3/Y

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Na stronie firmy Hella - producenta świateł do 3/Y - znalazłem taką informację prasową*. W skrócie - w oparciu o technologię matrycową opracowali lampy, które pozwalają na dostosowywanie strumienia światła do 12 różnych lokalnych regulacji określających sposób oświetlania drogi przez pojazd.

Zdaje się, że to wyjaśnia, czemu Tesla wprowadzili nowe światła, nawet jeśli przez tyle czasu nie zamierzali uaktywnić funkcji matrycowych

*nie piszą, że chodzi o Teslę, ale daty i informację wydają się zgadzać

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Muszę być już naprawdę zmęczony bo przeczytałem wszystko i nadal nie wiem dlaczego Tesla nie uruchomiła softu, który by wykorzystał tego potencjał 😅
Wcześniej 3/Y musiały mieć różne konstrukcje lamp na różne rynki, a od 2021 jest jeden model ze strumieniami światła modelowanymi softwareowo. Więc soft od zawsze wykorzystywał matryce, tylko inaczej, niż sobie wyobrażali użytkownicy

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Wcześniej 3/Y musiały mieć różne konstrukcje lamp na różne rynki, a od 2021 jest jeden model ze strumieniami światła modelowanymi softwareowo. Więc soft od zawsze wykorzystywał matryce, tylko inaczej, niż sobie wyobrażali użytkownicy
Dzięki!
Rano już brzmi to logicznie :D

nabrU

Moderator
A ja wspomnę tutaj przy okazji o jednym aspekcie swiateł Tesli, które mogą być tylko przypadkiem objawiającym się potencjalnie tylko przy ruchu lewostronnym czyli u mnie.

Otóż zauważyłem, że praktycznie każda Tesla 3 i Y która mnie mija z przeciwka oślepia mnie światłami. Jestem w stanie w nocy poznać, że to jedzie TM3 lub TMY z bardzo daleka czy to na drodze jednopasmowej czy na autostradzie. Definitywnie nie jest to jazda na światłach drogowych. Ciekaw jestem czy macie takie same spostrzeżenia w PL?

Frunek

Fachowiec
Ciekaw jestem czy macie takie same spostrzeżenia w PL?
W PL ciężko to zaobserwować, na trasie Tesle mijam rzadziej niż raz na 1000km.

Ale polscy kierowcy raczej nie krępują się żeby dać Ci znać, że ich oślepiasz. Chyba mi się to nie zdarza na światłach mijania. Na autopilocie przy automatycznych światłach drogowych często na autostradzie TIRy z naprzeciwka mrugają.

nabrU

Moderator
W PL ciężko to zaobserwować, na trasie Tesle mijam rzadziej niż raz na 1000km.
U mnie Tesli w cholerę. 20 minut jazdy do pracy i jakieś 5 x M3 i MY spotkane po drodze

Ale polscy kierowcy raczej nie krępują się żeby dać Ci znać, że ich oślepiasz. Chyba mi się to nie zdarza na światłach mijania. Na autopilocie przy automatycznych światłach drogowych często na autostradzie TIRy z naprzeciwka mrugają.

To mi nie wygląda na jazdę jak na drogowych. To jakby snop świateł mijania nie był ukształtowany prawidłowo. Być może Tesla zapomniała, po której stronie drogi się jeździ w niektórych krajach :unsure: i stąd może problem tylko w UK.

Last edited: