Ładowanie w garażu

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Witam. Mam w garażu gniazdo siłowe 16A. Czy jak podepnę do tego Wall Connectora gen 3 to będzie 22kw maksymalne czy 11kw? Bo 22kw chyba tylko przy 32A?
W instrukcji obsługi jest tabelka.

Michal

Moderator
Witam. Mam w garażu gniazdo siłowe 16A. Czy jak podepnę do tego Wall Connectora gen 3 to będzie 22kw maksymalne czy 11kw? Bo 22kw chyba tylko przy 32A?
16A * 230 V * 3 = 11 kW.

Zychu02

Zadomawiam się
a propo ładowania w garażu z gniazdka. Czy powinno się ładować codziennie baterie do 80% z gniazdka ? Jade do pracy, wracam, mam np 76% i laduje ze zwykłego gniazdka do 80% dzień w dzień , czy trzymać się ładowania 20-80% raz na tydzień.

nnnnn

Pionier e-mobilności
jak zużywasz 4% bateri na dojazd i powrót do pracy to nie trać czasu na codzienne podłączanie, podłącz się raz na dwa tygodnie.

piotr_ev

Fachowiec
a propo ładowania w garażu z gniazdka. Czy powinno się ładować codziennie baterie do 80% z gniazdka ? Jade do pracy, wracam, mam np 76% i laduje ze zwykłego gniazdka do 80% dzień w dzień , czy trzymać się ładowania 20-80% raz na tydzień.
Ja trzymam go cały czas wpiętego i limit mam ustawiony na 80%.

Michal

Moderator
Ja się nie zastanawiam i podłączam cały czas (mam limit na 70%). Dzięki temu nie mam później akcji, że zapomniałem i teraz tragedia, bo większy wyjazd, albo mogę sobie wieczorem z łóżka/kibla ustawić 100% naładowania na rano i nie muszę łazić do garażu.

Michal

Moderator
Najlepsze dla baterii jest nie narzekać na EV i używać go tak żeby nie był problemem ;)