Zakup kontrolowany juz dotyczy też elektryków

Bronek

Pionier e-mobilności
Wczoraj oglądałem jak wybierano pomiedzy Audi Etron , BMW IX, Kią i Teslą Y performance .
Wygrala u obu Panów Tesla
Facet niby z odpowiednią kasą , ale kupil BMW I3 od,sąsiada poza programem, co nie jest głupie jakmchce się przekonać jak żyć z EV itd...I3 jest moim zdanie ponadczasowy .
Ale obiecal Miastu i Światu że kiedyś kupi albo Tesle albo BMW.
Dwa wnioski jakie sie nasuwają ,że w mediach juz konczy sie faza hejtu ze strachu lub sponsorowanego..
, bo wydźwięk programu byl pozytywny bez zlosliwych wstawek
Po drugie pojawila sie Tesla , raczej omijana marka gdy sie tylko dało i też bez wielkich złośliwości .

Czyli i tu a szczegolnie na stronie EW raczej pozostaną znane nam jedynie Nicki kilku zawodowych hejterów, bo jak media się przestawiają to i Naród również ..
Może wzorem ostatniej pojawi się Ustawa zakazująca szkalowania elektryków , nawet jak któryś z nich popieści kierowcę .....prądem ?

pmlody

Pionier e-mobilności
Już pisałem- elektryki wymagają więcej wyrzeczeń ("zmiany przyzwyczajeń", czy jak to Wy nazywacie).
Więc tak prosto nie będzie
Plyta ci się zacięła. Masz super bezawaryjne ice, za 10 lat będziesz miał 10 lat młodsze bezawaryjne ice. W 2035 i tak będziesz jeździć 10 letnim bezawaryjnym ice tyle że paliwo będzie w ciul drogie, bo nowe auta będą jeździć na syntetykach, które produkują tylko Niemcy. Na początku pewnie ciut tańsze niż ropopochodne, żeby zachęcić klientów do kupna nowego auta. A że biznes z marżą na gazie Niemcom nie wyszedl przez pewnego pana ze wschodu, to sobie odbija na syntetykach.

ELuk

Pionier e-mobilności
… tyle że paliwo będzie w ciul drogie, bo nowe auta będą jeździć na syntetykach, które produkują tylko Niemcy. Na początku pewnie ciut tańsze niż ropopochodne, żeby zachęcić klientów do kupna nowego auta. A że biznes z marżą na gazie Niemcom nie wyszedl przez pewnego pana ze wschodu, to sobie odbija na syntetykach.
Teoretycznie jest tak jak piszesz, ale w praktyce nie ma szansy na efektywność energetyczną/ekonomiczną syntetycznych paliw w motoryzacji użytkowej.
Sport, wojsko (bo koszty się nie liczą) lub ewentualnie lotnictwo będą w stanie zaabsorbować taką technologię.
No chyba, że będziemy mieli gigantyczną nadprodukcję energii, co jest praktycznie niemożliwe, ale też bezsensowne, bo to są straty, a te są niepożądane. Zawsze można lepiej wydać środki finansowe (np na walkę z rakiem). ✌️
Oczywiście Niemcy maja pewnie taki plan, jak mieli z gazem w oparciu o Putina, ale…
Im mie wyszło…

pmlody

Pionier e-mobilności
Teoretycznie jest tak jak piszesz, ale w praktyce nie ma szansy na efektywność energetyczną/ekonomiczną syntetycznych paliw w motoryzacji użytkowej.
Sport, wojsko (bo koszty się nie liczą) lub ewentualnie lotnictwo będą w stanie zaabsorbować taką technologię.
No chyba, że będziemy mieli gigantyczną nadprodukcję energii, co jest jest praktycznie niemożliwe, ale też bezsensowne, bo to są straty, a te są niepożądane. Zawsze można lepiej wydać środki finansowe (np na walkę z rakiem). ✌️

Robsonics

Posiadacz elektryka
Plyta ci się zacięła. Masz super bezawaryjne ice, za 10 lat będziesz miał 10 lat młodsze bezawaryjne ice. W 2035 i tak będziesz jeździć 10 letnim bezawaryjnym ice tyle że paliwo będzie w ciul drogie, bo nowe auta będą jeździć na syntetykach, które produkują tylko Niemcy.
Uświadomiliście mnie, że zasadniczo autem spalinowym będę mógł jeździć niemal do 2050 roku, zakładając, że w 2044-45 kupię auto z 2034 roku. A auta używane będą dalej jeździć na zwykłych paliwach nawet po 2035 roku, w Polsce będą one jeszcze długo produkowane, chyba że będzie unijny zakaz. W każdym razie do 2045 roku mam spokojnie czas.
Na początku pewnie ciut tańsze niż ropopochodne, żeby zachęcić klientów do kupna nowego auta. A że biznes z marżą na gazie Niemcom nie wyszedl przez pewnego pana ze wschodu, to sobie odbija na syntetykach.
Potem będzie trzeba przesiąść się na elektryka, ale może będę już w takim wieku, że wystraczy mi auto tańsze z mniejszym zasięgiem.

Cóż, chciałem zrobić coś dla planety, rozważałem przejście na elekryka, ale to przejście najprawdopodobniej nastąpi dopiero jak nie będzie już innego wyjścia.
Obecnie ten rodzaj napędu nie spełnia moich wymagań

ELuk

Pionier e-mobilności
Ja to wiem, w EU jak widać absurdy są możliwe, jak służą odpowiednim interesom,
tym nie mniej to sensu nie ma, tak jak z uznaniem gazu za zielony, marchewki za owoc, a ślimaka za rybę.

pmlody

Pionier e-mobilności
tym nie mniej to sensu nie ma, tak jak z uznaniem gazu za zielony, marchewki za owoc, a ślimaka za rybę.
Nikt nie mówi że ma. A że drogie? Klient będzie chciał, to zapłaci.

pmlody

Pionier e-mobilności
Cóż, chciałem zrobić coś dla planety, rozważałem przejście na elekryka, ale to przejście najprawdopodobniej nastąpi dopiero jak nie będzie już innego wyjścia.
Podejście mojego sąsiada: zrobiłbym coś dla planety, alepompa ciepła droga, prąd drogi, to pale dalej gownem i śmieciami bo tak taniej i wygodniej. Nauczyć się palić też nie ma po co, bo przecież jak się tli przez 5h to będzie ciepłej w domu niż jak spali efektywnie.
Nie przekonasz nas że auta elektryczne są bez sensu, bo wiemy z praktyki jak działają. Ani my ciebie, bo wiesz lepiej.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Podejście mojego sąsiada: zrobiłbym coś dla planety, alepompa ciepła droga, prąd drogi, to pale dalej gownem i śmieciami bo tak taniej i wygodniej. Nauczyć się palić też nie ma po co, bo przecież jak się tli przez 5h to będzie ciepłej w domu niż jak spali efektywnie.
Nie przekonasz nas że auta elektryczne są bez sensu, bo wiemy z praktyki jak działają. Ani my ciebie, bo wiesz lepiej.
Mój sąsiad mnie zwymyślał jak zakładałem 3 lata temu PV, bo mu prąd zepsuję i sprzęty, ale jak dostał serię rachunków po 2k za dwa miesiące za gaz to pojawiło się 10kWp na dachu i pompa ciepła. Jak to się zmienia punkt widzenia:D Motywacja czysto ekonomiczna dla wiekszości głównym wyznacznikiem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czasem karma wraca . Sąsiadowi syna, co lubił palić m.in "ekopłytą jak np OSB" od komina kawał dachu spłonął. Budowy domków w około , to darmowego paliwa full. Dechy , plyty , worki plastik szwarc mydło i powidlo. Grzech nie skorzystać , tym bardziej że śmieci wywożą odpłatnie .
Syficzne paliwo ,"tłuste" od chemii , to i samozaplon sadzy jak fajerwerk bez okazji , a przy okazji zdarzylo się i większe ognisko 🔥 🔥 🔥 . Na szczęście tylko trochę się zjarało .

Last edited:

Lupus

Posiadacz elektryka
Wszystkie Wasze komentarze utwierdziły mmie, by na razie obserwować rozwój rynku i technologii i do 2045 r. na spokojnie pozostać przy spalinowcu, chyba że nastąpi jakiś niespodziewany game changer w moim życiu.
To jest niezwykle dalekosiężne postanowienie.
Do tego czasu pewnie się okaże, że kierowanie pojazdami zostanie zakazane, bo kierować będzie tylko AI.
Posiadanie samochodu może się okazać nieopłacalne, bo taniej będzie zamawiać przewóz autonomicznym pojazdem.