2023.6.9 i Park Assist dla aut bez USS

J123

Zadomawiam się
Ciekawa obserwacja.
Parkowanie przed zamkniętą bramą garażową (brama antracyt, ściany jasno siwe). System wspomagania nie widzi zamkniętej bramy, wskazuje jakbym wjeżdżał do otwartego garażu znacząc tylko ściany po lewo i prawo. Zatrzymałem się na pojedyncze cm przed bramą.
Podobnie jest z płotami - nie widzi albo widzi dalej niż w rzeczywistości.

Bronek

Pionier e-mobilności
Kiedyś nie bylo czujników , moze trzeba się nauczyć nowych/starych umiejętności ?
Albo takjak piszesz wybrać inne auto .Wszyscy płaczą a wszyscy się na to zgodzili ,jak frankowicze niemal .

J123

Zadomawiam się
Ja już wiem, że to moja pierwsza i ostania Tesla. Zostawię tą markę wyznawcom. Premium bez czajników parkowania i ta wyrozumiałość użytkowników - specyficzne. Wracać do nawyków z 125p ?, po co ?.
Zrobiłem eksperyment nabywając ten pojazd ale okazał się nie udany.

Pleśniak

Posiadacz elektryka
Ja już wiem, że to moja pierwsza i ostania Tesla. Zostawię tą markę wyznawcom. Premium bez czajników parkowania i ta wyrozumiałość użytkowników - specyficzne. Wracać do nawyków z 125p ?, po co ?.
Zrobiłem eksperyment nabywając ten pojazd ale okazał się nie udany.
ja w swoim Seacie też nie mam czajników i jakoś żyję :)

ELuk

Pionier e-mobilności
Słuszna decyzja skoro auto Ci nie pasuje. 👍
Tym niemniej nazywanie wyznawcami użytkowników, którym to auto odpowiada jest żałosne.
Kiedy naście lat temu przesiadłem się z BMW na Mercedesy nawet nie pomyślałem, żeby pozostałych użytkowników BMW nazywać wyznawcami.
Takie teksty są delikatnie mówiąc śmieszne… 😎

zibizz1

Pionier e-mobilności
No nie było czujników i załatwiłem kiedyś zderzak takim słupkiem betonowym. Po to są te usprawnienia żeby blacharz miał mniej roboty. W aucie z czujnikami przez 3 lata używania 2 razy mnie uratowały, jakies rozkojarzenie + niefart i problem gotowy. W obecnej formie ta funkcja jest poprostu słaba. I nie dlatego że np pokazuje kraweznik który wjeżdza na maskę bo to jest OK. Zauwazam że obecnie zawodzi w momentach gdy jest najbardziej potrzebna bo kamery są oszukiwane tak samo jak oczy np przez jednolity kolor tła i przeszkody, brzydka pogodę i słabą widoczność. No i automatyczne hamowanie też by sie przydało które jest u innych producentów w zakresie np 5-20km/h. Rzadko wkurza jak do krzaka chce zbyt szybko podjechac, można ale wolniej no i dupe raz uratowało.

Oczywiście takie usprawnienia rozpieszczaja i kierowca jest bardziej podatny, ja np łapie sie na tym że gorzej niz kiedyś rozpoznaje auta bez świateł, sa znacznie mniej widoczne niż kiedyś przez wprowadzeniem obowiązkowych świateł dziennych. Mózg sie przestawia i po kilku latach auta bez swiateł łatwiej zlewają sie z otoczeniem. To samo z czujnikami parkowania.