Ceramika / folia - czy warto?

Halisep

Posiadacz elektryka
Ceramika nie uchroni samochodu przed zarysowaniami lub odpryskami. W takim wypadku tylko folia coś poradzi. U mnie jest PPF full front i wszystkie odpryski zatrzymały się na samonaprawiającej się folii. Do tego ceramika na całości, łącznie z felgami, żeby łatwiej się czyściło.

refi1234

Posiadacz elektryka
Gdyby ktoś szukał w okolicach Bydgoszcz, Toruń folii lub ceramiki to w dniach 14-16.04 w Toruniu w TeckWrap Detailing mają ceramike za 50% (w ramach akcji Toruń za pół ceny). Nie trzeba tego robić w sobotę 15.04 (w niedziele raczej się nie da wpłacić), ale liczy sie data wpłaty zaliczki. Umówić na robotę można sie na później.

Oto żabka, M3LR z Multicoat Red, z dostaw IQ23:
- folia PPF: przód full (maska, słupki, zderzak, lampy, lusterka) oraz 4 drzwi
- ceramika Hydro dla szyb (dach, wszystkie szyby)
- ceramika 2 warstwowa 5-letnia dla reszty (cały tył, progi, itd)

Zabka.jpeg

refi1234

Posiadacz elektryka

refi1234

Posiadacz elektryka
1. No cóz, na początek uwaga z filmu: 5-6 k USD to chora cena i nigdy bym sie nie zdecydował ale w Polsce kosztuje to kilka razy mniej. Praca powyżej kosztowała 6.5 k PLN netto (ok 2.5% wartości auta za spokój na 4-5 lat).

2. Spójrz na ich drogi (nawet na te w Zach. Europie) i spójrz na nasze. Raczej trudno porównywać stan drogowego syfu na tych przykładach. Podczas oklejki obok stał czarny MB za 600k, a na samej masce miał 40-50 białych dziurek odprysków takich od 1/6-2/3 mm średnicy.

3. Zderzak przód, ewentualnie maska to wg mnie mus. Reszta w zależności od potrzeb. Moje ukierunkowane są na szkody parkingowe, a na bazie doświadczeń z poprzednich aut odczytuje ich całą wieloletnią historie po tych właśnie śladach.

4. Zgadam się z autorem filmu na bazie frazy "...it's up to you..."

cooler

Pionier e-mobilności
Święty nie jestem bo na ekrani, czego nie zauważyłem nawet jeszcze mam orginał folię . Tak dobra ze nie widać
Mam to samo. Od razu zauważyłem że ją mam, bo z prawej na górze odstaje ten cycek do zdejmowania, ale też uznałem że jest świetna i nie zdejmuję.
Co do lakieru - nic nie robiłem, nawet nie wiem ile będę tym jeździł, a nikt mi nawet 100PLN nie dołoży do auta jak będę sprzedawał.

ducarider

Posiadacz elektryka
Dlatego ja zrobiłem reflektory przód, progi i parapet zderzaka tył. Za 700. Dodatkowo wosk za 150 zł we własnym zakresie. Macie racje, nikt potem nie dołoży ani grosza

STMS

Pionier e-mobilności
ale tego się nie robi dla większej ceny odsprzedaży bo jak wiadomo najmniej się traci na najtańszych modelach i beż żadnych modyfikacji

co więcej po polityce TESLI widać, że stracimy na autach bo nowe będą tańsze niż teraz kupujemy - tym samym trzeba będzie dać większy rabat niż się spodziewamy

ja zrobiłem dla siebie - nie chce mieć świateł matowych, łatwiej ma się czyścić samochód i dłużej wyglądać jak nowy ale to DLA MNIE a nie dla kolejnego użytkownika

Daro76

Fachowiec
ale tego się nie robi dla większej ceny odsprzedaży bo jak wiadomo najmniej się traci na najtańszych modelach i beż żadnych modyfikacji

co więcej po polityce TESLI widać, że stracimy na autach bo nowe będą tańsze niż teraz kupujemy - tym samym trzeba będzie dać większy rabat niż się spodziewamy

ja zrobiłem dla siebie - nie chce mieć świateł matowych, łatwiej ma się czyścić samochód i dłużej wyglądać jak nowy ale to DLA MNIE a nie dla kolejnego użytkownika

Trafiłeś w punkt. To zależy jakie kto ma podejście do tematu. Ja dodatkowe zabezpieczenie robię głównie dla SIEBIE. Dla mojego dobrego samopoczucia jak patrzę na zadbany samochód :) O odsprzedaży nie myślę, za 3/ lata zostawię jako drugi samochód jak kupię nowy.
Zamierzam dać folię + powłokę na resztę. Po co? PPF - przód:żeby się nie uszkadzał od kamieni (bo prostu nie ma chłodnicy więc całość pędu powietrza idzie w zderzak), światła żeby się nie piaskowały a przy klamkach, na słupkach piano, progu bagażnika żeby rysy nie były widoczne.
Powłoka - reszta, żeby to łatwiej się myło, powłoka do tego ładnie podkreśla kolor (kupuję czarnego TMY LR). Co ciekawe ostatnio miałem rozmowę z jednym z potencjalnych detalerów który mi powiedział "ja zamiast powłoki na x lat za x kasy, proponuję powłokę standard i robić co roku czyszczenie po zimie i nakładanie podstawowej powłoki ponownie. Co roku będzie Pan miał odświeżony samochód - a wyda Pan te same pieniądze". Mocno się nad tym zastanawiam - dam folię na uszkodzenia a co roku sobie odświeżę samochód.
Na folię PPF https://clif-designs.pl/produkty/ppf-prima-k/ dostałem cenę 6200 brutto na Full Front z podstawową powłoką jak pisałem. Tylko termin dopiero czerwiec, więc nie wiem czy nie pójdę do kogoś innego. Chociaż cena i folia wydają się na prawdę OK.