Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Gratulacje (y) Już bliżej jak dalej...
Choć ze swojego punktu widzenia całe jeżdżenie do 'okienek' i ta 'buchalteria' to jest jakiś skansen. U mnie żaden dostawca energii nie ma fizycznego BOK...
Muszę trochę sprostować, żeby nie było że aż taki skansen w RP ;)
Trzeba oddać, że pan w OSD oferował mi możliwość zrobienia tego zdalnie (zeskanować dokumenty i przysłać mailem).
Ale po tym jak mi przez 60 dni załatwiali w takim zdalnym trybie prosty aneks do warunków przyłączeniowych (bez możliwości dowiedzenia się, kto to procesuje z ich strony...), wolałem już poświęcić tą godzinę i przynieś papiery w garści. Na plus dla nich, że nie było żadnej kolejki :ROFLMAO:

Z fizycznymi BOKami zbiega się do tego jak jest u Ciebie. Główny dostawca prądu w stolicy ma już tylko 2 BOKi, każdy po innej stronie rzeki. Jeszcze niedawno mieli punkty w każdej większej galerii handlowej.

nabrU

Moderator
Sam widzisz jak to (nie)działa ;) A mnie np. do zmiany taryfy wystarczyła wiadomość do operatora na Xsie. Realnie 20 sekund 'załatwiania' :)

marco_25

Pionier e-mobilności
Sam widzisz jak to (nie)działa ;) A mnie np. do zmiany taryfy wystarczyła wiadomość do operatora na Xsie. Realnie 20 sekund 'załatwiania' :)
To już delikatnie zakrawa na jakąś manie. Dużo Polaków mieszka poza krajem nawet na tym forum ale @nabrU od Ciebie zawsze mogę się spodziewać wrzutki jak to na tej wyspie jest, rily? :cool:.
Co by nie mówić to w Tauron zmiana taryfy zajmuje 15 sekund na stronie. Podobnie zgłoszenie do dystrybucji formularz może dwie minuty i gotowe. W Polsce jest rejonizacja i każdy dystrybutor i sprzedawca energii elektrycznej proste lub @&£;&^##! procedury.

nabrU

Moderator
To już delikatnie zakrawa na jakąś manie. Dużo Polaków mieszka poza krajem nawet na tym forum ale @nabrU od Ciebie zawsze mogę się spodziewać wrzutki jak to na tej wyspie jest, rily? :cool:.

Bardzo przepraszam jak to kogoś denerwuje i obiecuję poprawę.

To nie jest tak, że 'chwalę się' i 'wyspa' nie ma tu nic do tego. Gdyby prościej było takie sprawy załatwić, gdybym mieszkał np. w Etiopii to też pewnie zwróciłbym na to uwagę.
Po prostu czasami przeraża mnie ilość postów na tym Forum związanych z biurokracją, buchalterią itp. Tematy z tym związane to pewnie jakieś 30% postów na tym Forum. Z mojej perspektywy to jest Polska 'walcząca' (przepraszam jeśli ktoś uważa użycie tego terminu za niewłaściwy) bo z niczym nie jest łatwo. A naprawdę czasami wystarczy tak niewiele, aby coś zmienić i ułatwić ludziom życie. Tylko z tym jest chyba cały czas problem w PL.

daniel

Señor Meme Officer
Ja też muszę pochwalić biurokrację. W końcu coś było tak jak powinno. Skończyła mi się ważność dowodu. Zalogowałem się na gov.pl i wyskoczyło mi, że potrzebuję nowy dowód, czy chcesz załatwić sprawę? Cykl, formularz, wszystko wypełnione moimi danymi. Tylko adres musiałem wpisać i wybrać urząd gdzie muszę dopełnić reszty.
Klik, klik, SMS, hasło, czekamy na Ciebie w urzędzie. Zupełnie nowa jakość. Jestem pod wrażeniem.

nabrU

Moderator
@daniel, coś bym napisał, ale się powstrzymam bo to i tak off-topic :p ;)