Niro EV - szyba czołowa

Olecki

Pionier e-mobilności
Sprawdź warunki - na 99% szyby są wykluczone z AC :(
Niestety tak to jest jak masz słabego agenta albo bierzesz to co daje leasing :(
Wykluczenia szyb z AC to jakiś margines, tylko w najtańszych konfiguracjach gdzie jest jeszcze sporo innych kwiatków. Na pewno nie w pakietach dealerskich a taki zapewne ma autor wątku. Inną sprawą jest to iż nie zawsze opłaca się taką szybę wymieniać z AC, spowoduje to utratę zniżek które przy droższych autach mogą być warte więcej niż wymiana szyby (tzw. ochrona zniżek za pierwszą kolizję w roku jeśli ktoś ma działają tylko w przypadku kontynuacji ubezpieczenia w tej samej firmie). Dla tego dość popularne są pakiety 'szyba' które nie powodują utraty zniżek z AC.

mALEK

Pionier e-mobilności
taki przyklad OWU jednogo z ubezp

Wymiana szyby dokonywana jest przy użyciu szyb fabrycznie nowych, które nie są szybami oryginalnymi danej marki pojazdu, posiadających atesty, certyfikaty i homologacje regulowane przepisami prawa, o tych samych parametrach technicznych, co szyba podlegająca wymianie

tak wiec troche maslo-maslane, bo np KIA nie produkuje szyb, a nowa szyba bedze zapewne pochodzic o tego samego producenta, bo i tak nie ma ich wielu ;) ogolnie zawsze lepiej miec dodatkowe ubezp. na szyby
swoja droga, nie wiem z czego robia teraz te szyby, ale byle kamyszek i po szybie. a w starym MB z 2008, to odpryski szyby mialem takie, ze patrzac pod katem to jak krajobraz ksiezycowy to wygladalo. a szyba cala. pancerna jakas chyba :) a w Tucsonie z 2018r? maly "pyk" i szyba do wymiany. na AC z pakietem, wiec "za darmo". pojechalem, wstawili, kupili w salonie hyundaia ;) wracam, no i widze, ze zle, krzywo ja wkleili. wiec dzwonie, reklamacja, mam przyjechac. wiec jade. i "puk" :D szyba do wymiany bo za blisko krawedzi uszkodzenie. druga, nowa szyba do teraz chyba jezdzi, ale juz byla tez naprawiana :D po tych akcjach z szybami mialem juz w sumie dosc produktow koreanskich ;)

Lupus

Posiadacz elektryka
taki przyklad OWU jednogo z ubezp

Wymiana szyby dokonywana jest przy użyciu szyb fabrycznie nowych, które nie są szybami oryginalnymi danej marki pojazdu, posiadających atesty, certyfikaty i homologacje regulowane przepisami prawa, o tych samych parametrach technicznych, co szyba podlegająca wymianie

tak wiec troche maslo-maslane, bo np KIA nie produkuje szyb, a nowa szyba bedze zapewne pochodzic o tego samego producenta, bo i tak nie ma ich wielu ;) ogolnie zawsze lepiej miec dodatkowe ubezp. na szyby

Gdyby pochodziła od tego samego producenta i była identyczna jak w oryginale, to raczej staraliby się za wszelką cenę tak to napisać, aby zasugerować że jest oryginalna :D A tu specjalnie piszą "nie są szybami oryginalnymi", ewidentnie to będą zamienniki. Czy gorsze czy takie same - nie wiem, nie znam się. Ale na pewno będą pochodzić od tego producenta u którego są najtańsze :p

W PZU Auto Szyba (PAS) jest napisane tak:
§ 43. Objęta PAS usługa assistance przysługuje, jeżeli istnieje techniczna możliwość naprawy albo wymiany uszkodzonej szyby w pojeździe, przy czym do wymiany stosuje się szybę będącą częścią alternatywną

A na początku jest wyjaśnienie:
9)  części oryginalne – części zamienne sygnowane logo producenta danej marki pojazdu oraz zalecane przez tego producenta lub oficjalnych importerów do stosowania przez ich sieci serwisowe;
10)  części alternatywne – części zamienne uwzględnione w aktualnych polskich wydaniach systemu Audatex, Eurotax lub DAT, dystrybuowane poza siecią oficjalnego producenta lub importera pojazdu;

Więc tu jest taka sytuacja, że w podstawowym AC w wersji ASO (na częściach oryginalnych) dostalibyśmy szybę oryginalną, a w PAS alternatywną. (Tak przynajmniej wynika z OWU).

W praktyce ubezpieczenie szyby to:
- naprawa szyby z osobnej, dodatkowej kwoty ubezpieczenia
- ochrona zniżek AC

acc

Zadomawiam się
Myślę że Lupus dokładnie to naświetlił. W moim przypadku jest to podstawowe AC (nie szybowe), które mam od wszystkich ryzyk, wariant serwisowy na częściach oryginalnych.

Orientacyjny czas dopłynięcia szyb od Niro EV do Europy to koniec czerwca... nie wiem czy się śmiać czy płakać :)

mALEK

Pionier e-mobilności
no i macie racje. efektem bedzie i tak identyczna szyba, tylko bez logo i moge spokojnie zalozyc, ze beda strzelac jak "firmowe" ;) wiec bez znaczenia co wkleja, wazne, aby znizki mialy ochrone

acc

Zadomawiam się
No to rysa już tak nie wygląda jak na pierwszym zdjęciu. Dziś jest z 4 razy dłuższa, niniejszym skazując samochód na jakieś 2 miesiące postoju aż dopłynie nowa szyba :(

00.jpg

Cav

Pionier e-mobilności
I pewnie nie musi być koniecznie od elektryka - Niro to popularny model, może elektryk ma jakieś cieńsze wersje szyb...