Możliwość oddawania energii przez tesle ? Tesla jako magazyn energii?

tomA

Posiadacz elektryka
Mam takie pytanie do bardziej zaawansowanych wiedzą forumowiczów - czy jest techniczna możliwość (od strony programowej) aby nasze tesle podłączone do sieci 3f działały jako magazyn energii? Czy oprócz software potrzebne jakieś pośrednie urządzenie pomiędzy siecią a tesla? Czy może oddawać energię przy obecnym wyposażeniu technicznym auto czy wymaga dodatkowych podzespołów, modułów?
Pytam czy jest szansa ze kiedy Elon zafunduje nam soft dający możliwość oddawania mocy lub działania jako magazyn energii czy to wymaga w aucie szeregu zabezpieczeń i modułów.
Dla mnie to rozwiązanie na które czekam z niecierpliwością w przyszłości….aby auto było przenośnym Powerwallem, powerbankiem🙂

elektryk

Pionier e-mobilności
Nie ma takiej możliwości, a przynajmniej nic o tym nie wiadomo. Elon niedawno powiedział, że nie widzi sensu wprowadzać takiej możliwości
Drew Baglino powiedział że w przyszłości będzie taka możliwość (pewnie CyberTruck będzie pierwszy). Problemem jest to że taka możliwość wygląda dobrze na papierze ale jak przyjdzie co do czego okazuje się że trzeba sporo zainwestować w przeróbkę instalacji elektrycznej w domu.

Podejrzewam że wypuszczą nową wersję Powerwall która będzie umożliwiała łatwe podpięcie samochodu jako rozszerzenia pojemności dla Powerwall bez konieczności przeróbki instalacji.

ciastek

Pionier e-mobilności

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że Munro też w którymś filmie o inwerterach stosowanych w Tesli mówił o tym, że potrzebne byłyby zmiany w komponentach, żeby zaoferować V2X

ciastek

Pionier e-mobilności

Slawoos

Zadomawiam się
A pytanie w temacie- ile spada napięcie na wszystkich fazach po podłączeniu do ładowania Tesli? Bo mam u siebie ogromny problem z za wysokim napięciem, które odłącza falownik i ubija produkcję prądu. Czy Tesla "wygeneruje" równe obciążenie na 3 fazach?