Tesla Y…..koło dojazdowe ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Szkoda miejsca, opony tesli sa raczej normalne wiec w wiekszosci krajow je dostaniesz.
Wez kompresor i zestaw naprawczy, tylko nie plyn a tzw. Sznurek do opon.
Ja tak naprawilem kolo jak zlapalem gwozdzia w Serbii. Dojechalem tak kolejne 2000km i wymienilem opone dopiero.
Dobre assistance i po sprawie.
Pamietaj ze kolo to nie wszystko, potrzebujesz podnosnika, i porzadny klucz co dokreci kola 175Nm.
Miałem dwa flaki po jednej stronie. Tesla jest niska i na poboczu do tego..... Jeszcze kliny najazdowe by się przydały aby wsunąć nawet niski podnośnik. Jest gimnastyka.

polishkid

Zadomawiam się
jestem tego samego zdania co inni, odpuść sobie kolo zapasowe i zainwestuje w assistance, ewentualnie zamien na ran flaty.
10 lat jeździłem na run flatach w F30 i sobie chwalilem, jak przyjdze czas na nowe opony do MY to na pewno zamienie na run flaty
kolo zapasowe to do 4x4 i prawdziwego off roadu

6a8

Posiadacz elektryka
Sorry za nieco offtop ( a może nawet nie ), ale jak dotąd nie wiem jak to dokładnie działa ( Tesla assistance ) ?
- przyjeżdża ruchomy mobilny, podnosi, naprawia, opuszcza i rozstajemy się szczęśliwi
- laweta, i wiozą do naprawiacza, naprawia itd.
?
Wariant krajowy i zagraniczny ?
Ktoś to przerabiał i może wyznać coś więcej ?

XYZ

Fachowiec
Sorry za nieco offtop ( a może nawet nie ), ale jak dotąd nie wiem jak to dokładnie działa ( Tesla assistance ) ?
- przyjeżdża ruchomy mobilny, podnosi, naprawia, opuszcza i rozstajemy się szczęśliwi
?
No właśnie…….zwłaszcza, ze dodzwonić się nie jest łatwo.

krzyss

Pionier e-mobilności
?
Domyslam sie jak w innych markach, wioza do serwisu tesli, badz jakiegos oponiarskiego.

danielm

Pionier e-mobilności
No właśnie…….zwłaszcza, ze dodzwonić się nie jest łatwo.
assistance ma osobny numer telefonu, nie dzwonisz do serwis tylko do supportu i oni szukają Ci lawety, z tego co wiem to laweta wiezie do wulkanizatora w okolicy choć nie korzystałem więc nie dam sobie ręki uciąć. korzystałem z supportu tesli gdy auto miałem unieruchomione. przyjechała laweta w 10 minut (wrocław)

6a8

Posiadacz elektryka
OK, załóżmy, mam całkowitego flaka. Auto jest zaparkowane pomiędzy dwoma innymi. Muszę zrobić na tym flaku kilka metrów aby wylądować na lawecie. Czy standardowej letniej oponie w TM3 ( Michelin) to zaszkodzi ?
Jeżeli tak, to co dalej ??
Może za bardzo filozofuję ktoś może powiedzieć, ale trochę się już różnych ciekawostek naoglądałem :confused:

Tak w zasadzie, to dokładna procedura działania powinna być przecież opisana w instrukcji obsługi.

krzyss

Pionier e-mobilności
OK, załóżmy, mam całkowitego flaka. Auto jest zaparkowane pomiędzy dwoma innymi. Muszę zrobić na tym flaku kilka metrów aby wylądować na lawecie. Czy standardowej letniej oponie w TM3 ( Michelin) to zaszkodzi ?
Jeżeli tak, to co dalej ??
Może za bardzo filozofuję ktoś może powiedzieć, ale trochę się już różnych ciekawostek naoglądałem :confused:

Tak w zasadzie, to dokładna procedura działania powinna być przecież opisana w instrukcji obsługi.
Podpompuj kompresorkiem, a jak sie nie da to znaczy ze opona i tak jest do luftu.

6a8

Posiadacz elektryka
Podpompuj kompresorkiem, a jak sie nie da to znaczy ze opona i tak jest do luftu.
Wiesz, to nie jest wyjaśnienie potencjalnego problemu. Porównując do wariantu "konwencjonalnego" ) podnośnik na stanie i dojazdówka ) mogę w przykładowym przypadku podnieść, wymienić i odjechać do warsztatu, naprawić, i dalej być szczęśliwym.
Tutaj, ( rozumiem powody takiego rozwiązania ) jestem tego pozbawiony. I chcę się dowiedzieć, co mnie może czekać w przypadku analogicznego problemu , i to jeszcze w dwóch wariantach : kraj, i poza krajem.
:confused:

Co producent zapewnia w zamian za tą "dojazdówkę".