Zarek1988
Posiadacz elektryka
Cześć. To mój pierwszy post.
jestem przed zakupem TM3LR i wallboxa.
Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Prowadzę jednoosobową działalność (KPiR) na podatku 17% i nie jestem VATowcem.
Zastanawiam się nad rozliczeniem prądu w firmie. Czy muszę mieć podlicznik? W jaki sposób rozliczyć „paliwo”? Czy fakturą z Enea?
Jeśli tak to zakładam, że muszę zawrzeć umowę z operatorem żeby wystawiali mi co miesiąc FV?
a jeśli nie, to na podstawie odczytu z podlicznika i jakiegoś oświadczenia dla US ?
wiem, że macie doświadczenie w tej materii więc będę wdzięczny za podpowiedź
kolejny temat to balansowanie baterii.
z informacji jakie uzyskałem od Pana ”teslą po Polsce” dowiedziałem się, żeby nie kupować wallboxa tesli bo nie ma balansowania baterii a powinno się to robić przy każdym ładowaniu. Czy to prawda? Czy balansowanie jest potrzebne za każdym razem? Czy w ogóle jest potrzebne?
PEWNA ODPOWIEDŹ W ZAŁĄCZNIKU ;-)
i jeszcze jedno:
w jaki sposób podłączyć wallboxa, jakich użyć zabezpieczeń? na co zwrócić uwagę? Jestem w trakcie przygotowania instalacji.
serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi.
pozdrawiam, Daniel
jestem przed zakupem TM3LR i wallboxa.
Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Prowadzę jednoosobową działalność (KPiR) na podatku 17% i nie jestem VATowcem.
Zastanawiam się nad rozliczeniem prądu w firmie. Czy muszę mieć podlicznik? W jaki sposób rozliczyć „paliwo”? Czy fakturą z Enea?
Jeśli tak to zakładam, że muszę zawrzeć umowę z operatorem żeby wystawiali mi co miesiąc FV?
a jeśli nie, to na podstawie odczytu z podlicznika i jakiegoś oświadczenia dla US ?
wiem, że macie doświadczenie w tej materii więc będę wdzięczny za podpowiedź
kolejny temat to balansowanie baterii.
z informacji jakie uzyskałem od Pana ”teslą po Polsce” dowiedziałem się, żeby nie kupować wallboxa tesli bo nie ma balansowania baterii a powinno się to robić przy każdym ładowaniu. Czy to prawda? Czy balansowanie jest potrzebne za każdym razem? Czy w ogóle jest potrzebne?
PEWNA ODPOWIEDŹ W ZAŁĄCZNIKU ;-)
i jeszcze jedno:
w jaki sposób podłączyć wallboxa, jakich użyć zabezpieczeń? na co zwrócić uwagę? Jestem w trakcie przygotowania instalacji.
serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi.
pozdrawiam, Daniel