Jak rozliczyć prąd z wallboxa w firmie? Balansowanie baterii?

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Cześć. To mój pierwszy post.

jestem przed zakupem TM3LR i wallboxa.

Niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Prowadzę jednoosobową działalność (KPiR) na podatku 17% i nie jestem VATowcem.

Zastanawiam się nad rozliczeniem prądu w firmie. Czy muszę mieć podlicznik? W jaki sposób rozliczyć „paliwo”? Czy fakturą z Enea?
Jeśli tak to zakładam, że muszę zawrzeć umowę z operatorem żeby wystawiali mi co miesiąc FV?
a jeśli nie, to na podstawie odczytu z podlicznika i jakiegoś oświadczenia dla US ?

wiem, że macie doświadczenie w tej materii więc będę wdzięczny za podpowiedź

kolejny temat to balansowanie baterii.
z informacji jakie uzyskałem od Pana ”teslą po Polsce” dowiedziałem się, żeby nie kupować wallboxa tesli bo nie ma balansowania baterii a powinno się to robić przy każdym ładowaniu. Czy to prawda? Czy balansowanie jest potrzebne za każdym razem? Czy w ogóle jest potrzebne?
PEWNA ODPOWIEDŹ W ZAŁĄCZNIKU ;-)

i jeszcze jedno:
w jaki sposób podłączyć wallboxa, jakich użyć zabezpieczeń? na co zwrócić uwagę? Jestem w trakcie przygotowania instalacji.

serdecznie dziękuję za wszelkie uwagi.
pozdrawiam, Daniel

Attachments

• IMG_1932.MOV
    13,7 MB · Liczba wyświetleń: 0

krist

Posiadacz elektryka
Zastanawiam się nad rozliczeniem prądu w firmie. Czy muszę mieć podlicznik? W jaki sposób rozliczyć „paliwo”? Czy fakturą z Enea?
Jeśli tak to zakładam, że muszę zawrzeć umowę z operatorem żeby wystawiali mi co miesiąc FV?
a jeśli nie, to na podstawie odczytu z podlicznika i jakiegoś oświadczenia dla US ?
Jeśli rachunek za prąd wchodzi Ci w koszty firmy to nie rób nic, będziesz miał po prostu wyższe rachunki. Jeśli nie to trochę kiepsko, na razie widziałem taką interpretację: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Pr...trykow-zaplaca-dodatkowy-podatek-8129752.html
to ciut inny przypadek, ale pokazuje jak kuriozalne interpretacje stosują US, unikałbym tego jak ognia. Może załóż 2 licznik w swojej lokalizacji, i podepnij pod niego ładowarkę, a rachunki wrzucaj w koszty?
kolejny temat to balansowanie baterii.
z informacji jakie uzyskałem od Pana ”teslą po Polsce” dowiedziałem się, żeby nie kupować wallboxa tesli bo nie ma balansowania baterii a powinno się to robić przy każdym ładowaniu. Czy to prawda? Czy balansowanie jest potrzebne za każdym razem? Czy w ogóle jest potrzebne?
nie wiem co miał na myśli, jak dla mnie to balansowanie to po prostu kalibracja, raz na pół roku trzeba auto naładować powyżej 90% i rozładować poniżej 20, żeby BMS się zorientował gdzie jest i ile ma prądu. Ładowarka Tesli to zrobi tak samo dobrze jak każda inna. Może to sprzedawca konkurencyjnych ładowarek?

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Dzięki za szybką odpowiedź.

Myślę, że temat rozliczenia można podnieść bo temat ciekawy i potrzebny.
W moim przypadku prąd mam prywatny i nie rozliczam go w firmie.

Jeśli chodzi o samochód to uważam, że biorąc „na firmę” bez sensu jest tego nie rozliczać. Szczególnie, że u mnie w miejscowości nie ma żadnej ładowarki.

Co do sprzedawcy, to jest Pan ze strony usimport
Nie wiem czy mogę podać tą stronę. Jak nie to usunę.
W każdym bądź razie jest również sprzedawcą innych „ładowarek” wiec się trochę nie dziwię. Choć poświecił mi trochę czasu to reasumując nie rozwiał moich wątpliwości co do wallboxa. Uważam, że to co dał producent jest najlepsze. Ale to moje zdanie.

Jak już zamówię auto to nie omieszkam się pochwalić;)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Podobnie nie jesteśmy vatowcami. Nie ma sposobu pewnego póki co .
Leaf jest w leasingu to wchodzi wiadomo i faktury np z Grenwaya.
Tesla za gotówkę ale amoryzowana wprowadzona jako środek trwały. Ok 4800? w koszty /mc
Opony filtry duperele to odliczamy. Można by i myjnie itd dla ambitnych..
Prąd domowy, to są u nas grosze a przy fotowoltaice robi się dodatkowa komplikacja.
Podlicznik? Kwestia czy ustalono ile dla US pali Bev?
Jeśli 100km kosztuje ok 4-8 zł to 1000 km na miesiac bylo by to 10x wiecej i czy warto dla ryzyka kontroli odliczac te kilkadziesiąt zł?
Dla zasady pewnie tak, dla spokoju, by sie nik nie przpierd... mamy to w nosie.
Ps ad Pan ad balansowania, to juz o nim było. Jesli Jego walbox balansuje to chyba na linie.

Zamawiając użyj Referrala któregoś z tu zalogowanych dostaniesz 1500km ładowania za darmo na SCh.
Klikajac na niego. Szkoda zmarnować okazjii.

Last edited:

krist

Posiadacz elektryka
Jeśli chodzi o samochód to uważam, że biorąc „na firmę” bez sensu jest tego nie rozliczać
Ja bym osobny licznik założył, tylko pod ładowanie. Ale zgadzam się z Bronkiem że jeśli przebiegi i koszty nie są wystarczająco duże to nie warto się kopać z koniem

Bronek

Pionier e-mobilności
Wg energii w G12r ok własnie na nią eksperymentalnie zmieniłem.
Najdrozszy w dzien najtańszy nocą. Zobaczymy po roku. Ale przy reżimie to ładowanie taniocha

Screenshot_20210704-215942_Photos.jpg

22 gr brutto za kWh 22-7 i 13-16 taka maja dziwną taryfe
No i mam panele

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Ja bym osobny licznik założył, tylko pod ładowanie. Ale zgadzam się z Bronkiem że jeśli przebiegi i koszty nie są wystarczająco duże to nie warto się kopać z koniem
No ja robię średnio 50/60kkm rocznie.

tak jak napisał Bronek chodzi bardziej o zasadę.
a czy tesla wystawia również FV za supercharger? Np jak jestem za granicą?
Jak wyglada taka FV? Jest napisane miejsce gdzie odbyło się ładowanie czy ogólnie kwota i ilość kw?

krist

Posiadacz elektryka
No ja robię średnio 50/60kkm rocznie.

tak jak napisał Bronek chodzi bardziej o zasadę.
a czy tesla wystawia również FV za supercharger? Np jak jestem za granicą?
Jak wyglada taka FV? Jest napisane miejsce gdzie odbyło się ładowanie czy ogólnie kwota i ilość kw?
to już ktoś z dłuższym stażem musi powiedzieć, ja konto tesli mam na firmę, i firmową kartę, z nipem EU, i liczę ża jak już wykorzystam darmowe mile faktury bedą na firmę

krist

Posiadacz elektryka
Wg energii w G12r ok własnie na nią eksperymentalnie zmieniłem.
Najdrozszy w dzien najtańszy nocą. Zobaczymy po roku. Ale przy reżimie to ładowanie taniocha

View attachment 1318

22 gr brutto za kWh 22-7 i 13-16 taka maja dziwną taryfe
No i mam panele
ale 22grosze, plus opłata przesyłowa i cała reszta, czy 22 grosze koniec kropka?
Pytam bo też mam panele i praktycznie zerowe rachunki, za to w firmie zużywam dużo prądu, mam negocjowaną taryfę i w tym roku 30 groszy za kwh