Proszę o pomoc w konfiguracji instalacji hybrydowej z falownikiem DEYE

karolkarol

Nowy na Forum
Witam chcę zakupić niewielka instalacje fotowoltaiczna 2,5kw do tego magazyn energii o podobnej pojemności 2,5 -4kw jednak co ważne musi być zastosowany falownik hybrydowy DEYE z możliwością podłączenia agregatu prądotwórczego.

I tu mam pytanie przyznam że jest laikiem a nie chce aby mi sprzedawcy kit wcisnęli

Parametry budynku
Mam dom z pompą ciepła 9 kw płyta indukcyjna itp. ogólnie wszystko elektryczne dom niewielki 120 m . Instalacja 3 fazowa jednak wszystkie urządzenia w domu także pompa są jednofazowe. Agregat prądotwórczy 1 fazowy 6 kw

Ponieważ mieszkam na wiosce Fotowoltaile che zastosować bardziej jakko backup czyli np jest przerwa w dostawie energii zaczyna się pobór z akumulatorów co daje mi czas na odpalenie agregatu.

Instalacji fotowoltaicznej nie planuje zwiększać nigdy powyżej 5 kw.

Prosił bym o sugestie jaki który falownik wybrać , jakie baterie i ewentualnie panele (te najlepiej full black )

Dzięki za wszelkie porady ;)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ubaw po pachy porównanie Victrona do Chińskiej tandety Deye. Nie należy podłączać źródła sztywnego - agregat z prostownikiem do MPPT. MPPT ma specyficzny algorytm pracy i może uszkodzić się.
A masz oba? Ja mam. I robia prawie to samo.
Roznice powinien zweryfikować czas.
A swoje wnioski posiłkujesz czym, że nie można tak podłączać skoro producent to dopuszcza?
Lepsza konfiguracja i możliwości zarządzania są po stronie Victron. Ale Deye jest wystarczające dla zwykłego uzyszkodnika. Po prostu działa z grubsza jak nalezy. Male pole do personalizacji ustawien jest. Przymykając oko na Chinskosc konfiguracji i montażu. Nie jest złym rozwiązaniem.
A kwestią istotna poza ceną jest trwałość, bo oba rozwiania tanie nie są. Czas zweryfikuje. Doświadczenie jednak jest po stronie Victron.
Natomiast Twoj komentarz wniósł nic.
Pff Audi porównywać do Dacii. A jednak oba dojadą w to samo miejsce. Najczęściej.

vwir

Pionier e-mobilności
A masz oba? Ja mam. I robia prawie to samo.
Roznice powinien zweryfikować czas.
A swoje wnioski posiłkujesz czym, że nie można tak podłączać skoro producent to dopuszcza?
Lepsza konfiguracja i możliwości zarządzania są po stronie Victron. Ale Deye jest wystarczające dla zwykłego uzyszkodnika. Po prostu działa z grubsza jak nalezy. Male pole do personalizacji ustawien jest. Przymykając oko na Chinskosc konfiguracji i montażu. Nie jest złym rozwiązaniem.
A kwestią istotna poza ceną jest trwałość, bo oba rozwiania tanie nie są. Czas zweryfikuje. Doświadczenie jednak jest po stronie Victron.
Natomiast Twoj komentarz wniósł nic.
Pff Audi porównywać do Dacii. A jednak oba dojadą w to samo miejsce. Najczęściej.
A jak jest ze zużyciem energii w standby (czy jak to tam nazwać)? Ile biorą W w środku nocy?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A jak jest ze zużyciem energii w standby (czy jak to tam nazwać)? Ile biorą W w środku nocy?
Cholernie ciezko wywnioskować. Trzeba by kontrolowane zuzycie zorganizować. Też by mnie te dane interesowały. Ale w oby przypadkach mam diametralnie różne środowiska, zużycia nie da się oszacować.
Natomiast fakt 1.
Deye - 1 urządzenie
Victron to 5 urządzeń. 3x mpII x mpptx1 x cerbo x1.
Każde cos pobiera.
Mppt od Victrona jest genialne, proste i w standby prawie nic nie pobiera.
Deye wydaje mi się, mimo wszystko mniej oszczędne. Ale to być może moje widzi mi się. Nie chce wyrokować.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Taka subiektywna opinia na temat oszczednosci obu systemów.
Mój dom ma bardzo duży pobór, mnóstwo urządzeń na standby I pracujących. Inteligentny dom, kompresor oczyszczalni, routery, switch, ups dodatkowy, podliczniki, ogolnie moje tło zużycia wacha się od 280-360W. W nocy w tym co zabiera Victron I akumulatory. Ogolnie srednio 40kWh (26kw latem )na dobę bez auta.

Natomiast u rodziców zuzycie jest ascetyczne. Lodowka, router, i telefony z tv. Dobowo okolo 8~11kWh łącznie z cwu im idzie.
Natomiast tło nocne to 180-200W. Wydaje mi sie duzo.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Natomiast tło nocne to 180-200Wh. Wydaje mi sie duzo.
U mnie też jest w okolicach 210-230W. Przy czym połowę z tego stanowi lodówka+rekuperator (to już zidentyfikowane i zweryfikowane). Na resztę (sporo ruterów i innego sprzętu sieciowego pracującego 24/7, serwer smart home, dekodery do TV, etc) 100-120W to moim zdaniem całkiem niezły wynik.

Startowałem od znacznie wyższego pułapu i to już jest po optymalizacji. Winna w moim przypadku była zamrażarka, która pobierała znaczne ilości prądu. Stara lodówka też nie pomagała, nowa - mimo iż znacznie większa - zużywa połowę tego co zużywała stara.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
U mnie też jest w okolicach 230W. Przy czym połowę z tego stanowi lodówka+rekuperator (to już zidentyfikowane i zweryfikowane). Na resztę (sporo ruterów i innego sprzętu sieciowego pracującego 24/7, serwer smart home, dekodery do TV, etc) 100-120W to moim zdaniem całkiem niezły wynik.

Startowałem od znacznie wyższego pułapu i to już jest po optymalizacji. Winna w moim przypadku była zamrażarka, która pobierała znaczne ilości prądu. Stara lodówka też nie pomagała, nowa - mimo iż znacznie większa - zużywa połowę tego co zużywała stara.
Tez to przerabiałem. Z 500W startowalem. I mnie one bolały.
Ale teraz już nie zejdę 260-360w kompresor że sprawna membraną 44W, rekuperacja 12~16W! Rewelka przy czystych filtrach.
Lodowka jak mówisz, jest postep.
Pewnie doda Ci 60W do nocnego tla. Deye moze 80W.
Ogolnie ja uważam,że przy rocznym zuzyciu 16MWh to ze 2MWh jest stratami PV i Magazynów.

Last edited:

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tez to przerabiałem. Z 500W startowalem. I mnie one bolały.
Ale teraz już nie zejdę 260-360w kompresor że sprawna membraną 44W, rekuperacja 12~16W! Rewelka przy czystych filtrach.
Lodowka jak mówisz, jest postep.
Pewnie doda Ci 60W do nocnego tla. Deye moze 80W.
Ogolnie ja uważam,że przy rocznym zuzyciu 16MWh to ze 2MWh jest stratami PV i Magazynów.
Jaki masz rekuperator że bierze tylko 16W? Mój Zhender na regulacji 3 stopniowej na pierwszym biegu około 30-45W.