Proszę o pomoc w konfiguracji instalacji hybrydowej z falownikiem DEYE

karolkarol

Nowy na Forum
Witam chcę zakupić niewielka instalacje fotowoltaiczna 2,5kw do tego magazyn energii o podobnej pojemności 2,5 -4kw jednak co ważne musi być zastosowany falownik hybrydowy DEYE z możliwością podłączenia agregatu prądotwórczego.

I tu mam pytanie przyznam że jest laikiem a nie chce aby mi sprzedawcy kit wcisnęli

Parametry budynku
Mam dom z pompą ciepła 9 kw płyta indukcyjna itp. ogólnie wszystko elektryczne dom niewielki 120 m . Instalacja 3 fazowa jednak wszystkie urządzenia w domu także pompa są jednofazowe. Agregat prądotwórczy 1 fazowy 6 kw

Ponieważ mieszkam na wiosce Fotowoltaile che zastosować bardziej jakko backup czyli np jest przerwa w dostawie energii zaczyna się pobór z akumulatorów co daje mi czas na odpalenie agregatu.

Instalacji fotowoltaicznej nie planuje zwiększać nigdy powyżej 5 kw.

Prosił bym o sugestie jaki który falownik wybrać , jakie baterie i ewentualnie panele (te najlepiej full black )

Dzięki za wszelkie porady ;)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Jaki masz rekuperator że bierze tylko 16W? Mój Zhender na regulacji 3 stopniowej na pierwszym biegu około 30-45W.
Mam zhendera. Ale w Polskiej edycji Aeris Next.
16W przy 120m3/h
12W przy 80m3/h
Niestety to nowsza wersja z droższymi filtrami, ale te wentylatory są niesamowite.

A 30-45 przy jakim przepływie powietrza?
Kolejna kwestia - opory.
Zawalone filtry dodaja 20% zużycia.
Czerpnia dziadowska z krateczka która zarasta kurzem w 3 dni. To kolejne 20-30%.
Warto się przyglądnąć tym elementom.

45W leci mi przy 250m3/h -chyba, nie będę teraz przewietrzal,zeby potwierdzić.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Mam zhendera. Ale w Polskiej edycji Aeris Next.
16W przy 120m3/h
12W przy 80m3/h
Niestety to nowsza wersja z droższymi filtrami, ale te wentylatory są niesamowite.

A 30-45 przy jakim przepływie powietrza?
ja mam 5 letniego Comfo 350. 70-80m3/h U ciebie nagrzewnica wstępna bierze ponad 1kW?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
ja mam 5 letniego Comfo 350. 70-80m3/h U ciebie nagrzewnica wstępna bierze ponad 1kW?
Hehe, spaliłem nagrzewnice. Kiedyś N się odpiął ... miałem dokupic, ale nadal jej nie mam a już 2 lata zleciały. Nie odczuwam dyskomfortu z tym związanego.
Nowa to jakieś 2tys. I tak w budżecie ciagle brakuje miejsca na kupno.

vwir

Pionier e-mobilności
Jaki masz rekuperator że bierze tylko 16W? Mój Zhender na regulacji 3 stopniowej na pierwszym biegu około 30-45W.
Też mam Zhendera i możesz w nim dosyć dowolnie regulować czym jest 1 stopień. Ja ustawiłem poziom w którym mam komfortowo w domu, a pobór prądu jest niewielki. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś ok. 120m3/h. W tym roku zużył 156Wh. Średnio wychodzi 20W.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Też mam Zhendera i możesz w nim dosyć dowolnie regulować czym jest 1 stopień. Ja ustawiłem poziom w którym mam komfortowo w domu, a pobór prądu jest niewielki. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś ok. 120m3/h. W tym roku zużył 156Wh. Średnio wychodzi 20W.
U mnie średnio bierze na pierwszym biegu dwa razy tyle. A filtry regularnie wymieniane, oraz co 2-3 tygodnie "odkurzane". Całkowite zużycie z nagrzewnicą na 2024 na razie to 274kWh.

daniel

Señor Meme Officer
Właśnie się zastanawiam po co jest nagrzewnica w rekuperatorze? Coś się skrapla w rurach? Chyba nie, bo zimne powietrze jest podgrzewane na wlocie. Chyba, że to wylatujące?
Przecież dom powinna ogrzewać pompa ciepła, więc jak wleci do niego zimne powietrze to się nagrzeje od podłogi.
Ona działa od jakiejś temperatury, ale grzeje 1:1. Czy to nie jest zwykłe marnotrawstwo prądu?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Właśnie się zastanawiam po co jest nagrzewnica w rekuperatorze? Coś się skrapla w rurach? Chyba nie, bo zimne powietrze jest podgrzewane na wlocie. Chyba, że to wylatujące?
Przecież dom powinna ogrzewać pompa ciepła, więc jak wleci do niego zimne powietrze to się nagrzeje od podłogi.
Ona działa od jakiejś temperatury, ale grzeje 1:1. Czy to nie jest zwykłe marnotrawstwo prądu?
Wymiennik może zamarzać. Bo ciepłe powietrze zostawia w nim wilgoć a wlatujące mroźne może tą wodę zamrażać.

vwir

Pionier e-mobilności
U mnie średnio bierze na pierwszym biegu dwa razy tyle. A filtry regularnie wymieniane, oraz co 2-3 tygodnie "odkurzane". Całkowite zużycie z nagrzewnicą na 2024 na razie to 274kWh.
Ja w ogóle nic nie wiem o jakijkolwiek nagrzewnicy w moim. Tylko że mam entalpiczny więc nie wiem na ile on w ogóle może zamarznąć (żadna woda się nie skrapla).

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja w ogóle nic nie wiem o jakijkolwiek nagrzewnicy w moim. Tylko że mam entalpiczny więc nie wiem na ile on w ogóle może zamarznąć (żadna woda się nie skrapla).
Też mam entalpiczny, ale odpływ mam z dolnej tacki założony. Kiedyś było tam trochę wilgoci.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
sprawdź jak wyglądają kratki nawiewu - bardziej i wyrzutni. Nawiew przy zwykłej - popularnej kratce szybko zarasta kurzem. Na rynku mało jest kratek nadających się, z dobrym okapnikiem i odpowiednią siatką. Ciężki temat. A mocno wpływa na eksploatację wentylacji.

entalapię miałem, zdemontowałem. Wentylacja to balans między wilgotnością a poziomem CO2. Odzysk wilgoci szkodził przy ustawianiu.