kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

kborzy

Zadomawiam się
Bardzo średnia, żeby nie powiedzieć, że zła, ta oferta. Jeśli koniecznie chcesz (choć od razu ryzykuję, że niekoniecznie) opla, to pierwsza lepsza oferta z ich strony pokazuje, że lepiej zrobić wpłatę własną, na której zwrot masz dużą szansę (a w Twoim wariancie nie, bo tylko opłata wstępna podlega zwrotowi), na 24 miesiące minimalne raty, a auto masz jednak dużo lepsze niż Corsę.
View attachment 22169
Dostałem dzisiaj 3 oferty od 3 różnych salonów na dokładnie taki model.
Najtańsza oferta przy wkładzie dokładnie takim jak na symulacji - 27 tys zł brutto, 2 lata, 20 tys. km.
- 2200 zł brutto
- 2080 zl brutto
- 2100 zl brutto

Więc tak jak pisałem. Te oferty są nierealne typu 278 zł brutto.

Zdecydowałem się na CORSE w wynajem za 1316 zł brutto miesięcznie, nie zamierzam wykupywać. Bez wkładu z mojej strony, firma sobie weźmie dofinansowanie jeszcze ze starego programu w wysokości 18750 zł, więc nie mam warunki że muszę zrobić 15 tys. km rocznie. Dojdzie jeszcze ubezpieczenie, więc finalnie spodziewam się opłat 1550 zł miesięcznie. Gap zapłacę jednorazowo na dwa lata za 1100 zł.
Dwa tygodnie szukania. Dużo opinii tutaj, że oferta słaba. Ale wierzcie mi - po przerobieniu 14 ofert - ta była najtańsza. Potrzebuje auta na już, więc nie wchodzi w grę szukania dalej. Za dwa lata wezmę inne :p
Ale dziękuje wszystkim tutaj za rady. Wiele się dowiedziałem.

kborzy

Zadomawiam się
Czyli realnie 1600 miesiecznie z tym gapem?
Tak.
Sumarycznie wyszło więcej niż planowałem, i jak chciałem. Ale tak zdecydowałem, że przetestuję, sprawdzę elektryka w wynajmie. I najwyżej za dwa lata już nie kupię nowego. Albo w drugą stronę, spodoba mi się i drugie spalinowe też wymienię na elektryka :p teraz jeszcze tylko ładowanie z domu ogarnąć...

Ev3

Pionier e-mobilności
Dostałem dzisiaj 3 oferty od 3 różnych salonów na dokładnie taki model.
Najtańsza oferta przy wkładzie dokładnie takim jak na symulacji - 27 tys zł brutto, 2 lata, 20 tys. km.
- 2200 zł brutto
- 2080 zl brutto
- 2100 zl brutto

Więc tak jak pisałem. Te oferty są nierealne typu 278 zł brutto.

Zdecydowałem się na CORSE w wynajem za 1316 zł brutto miesięcznie, nie zamierzam wykupywać. Bez wkładu z mojej strony, firma sobie weźmie dofinansowanie jeszcze ze starego programu w wysokości 18750 zł, więc nie mam warunki że muszę zrobić 15 tys. km rocznie. Dojdzie jeszcze ubezpieczenie, więc finalnie spodziewam się opłat 1550 zł miesięcznie. Gap zapłacę jednorazowo na dwa lata za 1100 zł.
Dwa tygodnie szukania. Dużo opinii tutaj, że oferta słaba. Ale wierzcie mi - po przerobieniu 14 ofert - ta była najtańsza.
No nie - Hyundai miał lepszą.
Tyle że musisz wyłożyć kasę na 1 wpłatę i sam ją odzyskać w przyszłym roku z dotacji.

Ale za to auto dużo lepsze.

Michal

Moderator
Ja bym się zainteresował na przykład taką ofertą: https://www.otomoto.pl/osobowe/ofer...znie-nowy-kilka-sztuk-do-wyboru-ID6GTckV.html

Nie polecam. Teraz wszyscy muszą robić wynik (emisja CO2), stąd mega przeceny i niezłe oferty. W przyszłym roku znowu będą trzymać wysokie ceny do września/października.
Ej wtf? Jak to możliwe że taki Mustang jest za 140 koła? Przecież to jest cena jakiejś skody kamiq lepiej wyposażonej... Ale niezła oferta, szok!

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
(...)
Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

(...)

Proszę koniecznie podawać markę, model i nazwę firmy leasingowej. Bez tego ciężko cokolwiek określić :)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ja jeżdżę od 4 tygodni autem od Stellantis za 800zł brutto miesięcznie razem z gap i bez wpłaty własnej, mokka e 156km z baterią 54kwh, jak na razie nie mam zastrzeżeń. Wg umowy mogę w każdej chwili zrezygnować ponosząc koszt zerwania umowy 900zł.
no to chyba jak do tej pory zrobiłeś najlepszy zakup, obawiam się, że przebiłeś w tym @Ev3 ;)

kborzy

Zadomawiam się
Ja jeżdżę od 4 tygodni autem od Stellantis za 800zł brutto miesięcznie razem z gap i bez wpłaty własnej, mokka e 156km z baterią 54kwh, jak na razie nie mam zastrzeżeń. Wg umowy mogę w każdej chwili zrezygnować ponosząc koszt zerwania umowy 900zł.
Świetna oferta, w moich oczach wręcz za darmo...gratulacje.

Ja miałem przez chwilę ofertę na astrę za 999 brutto(ale bez gap i bez ubezpieczenia).. Ale jak sobie zamówię nową..., więc trzeba czekać do 7 miesięcy a ja potrzebuje już teraz jakieś drugie auto żeby żona miała czym śmigać...chociaż może mogło by się opłacać zapłacić karę i zerwać aktualna umowę za pół roku jak przyjdzie astra :)

A jak chciałem te samą astrę co mają od ręki to oferta się robiła 2000 zł brutto w magiczny sposób

Tyle tych elektryków mają na placach a cisną jeszcze na zamawianie nowych...ale cuż, ja szczęścia ani czasu nie mam :D