Falownik hybrydowy offgrid 3 fazowy

cziwello

Nowy na Forum
Czołem doświadczeni forumowicze.
Chcę kupić falownik hybrydowy, do którego mógłbym zapiąć akumulatory np. AGM. Oczywiście z falownika podczas pracy na akumulatorach ma wychodzić prąd trójfazowy (siła) tak abym mógł zasilić trójfazową pompę ciepła. Czy znacie może jakiegoś producenta takiego urządzenia ? Bardzo proszę o linki do takich urządzeń.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Masz rację, jeden Victron multiplus-II 5kW około 7-8k. Nie wiem jak dokładnie wygląda trójfazowy system Victrona, ale chyba same falowniki to mało, dochodzi jeszcze jakiś dodatkowy sprzęt. Niemniej jednak licząc u siebie jakieś 1.5 roku temu system na victronach wyszło m,i że musiałbym wydać 32k PLN na cały działający system, który dawałby trochę ponad 10kW na 3 fazach. W Deye obecnie wychodzi mi 13k PLN (falownik plus jakieś dodatkowe rzeczy). Cena oczywiście bez baterii. Za Deye oprócz ceny przemawia możliwość dociążenia jednej fazy w przypadku aut, które mają jednofazową ładowarkę o mocy 7.2kWh. Testowałem takie ładowanie i falownik miał chyba dużo roboty bo wentylatory szły bardzo mocno.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Tak, Multiplus to sama ładowarka, i inwerter.
Do tego potrzebna ładowarka PV, i przynajmniej Cerbo GX.

Mnie rozszerzenie da 3 faz będzie kosztowało ponad 10 k.

Układ trójfazowy Victrona ma tą zaletę, że można bardzo nierównomiernie obciążać fazy.
Ale słyszałem, że Deye też sobie z tym nieźle radzi. Dlatego chętnie poczytałbym relacji kogoś, kto już jakiś czas ma ten falownik.

EDIT: Spodziewałem się, że Victron będzie miał lepszą sprawność. Pod obciążeniem oddaje ok. 80% tego co wyciągnie z baterii.

grregg

Fachowiec
Przy okazji tematu podepnę się z moim pytaniem. Szukam jakiegoś inwertera hybrydowego, ale jednofazowego.
1. Moc inwertera w nazwie może być maks 3,4kW ( taką maks rozbudowę mogę zgłosić aby netmetering był o współczynniku 0,8)
2. Moc AC przy pracy ciągłej 2kW
3. Krótki czas przełaczenia ongrid/offgrid
4. a teraz najważniejsze - dobra współpraca z optymalizatorami. Nie mam już prawie miejsca po stronie południowej, tylko po wschodniej i zachodniej ale tam mam z kolei zacienienia. Plan jest taki aby dać z 5 paneli 400Wp po jednej stronie i z 5 paneli po zachodniej stronie + ewentualnie 2 po stronie południowej. Wszystko na jednym stringu tak aby zapewnić jak najdłużej pracę inwertera.
5. Ideałem byłoby aby inwerter miał modbus TCP, albo jakiś inny znany typ komunikacji, który pozwoli mi na odczytanie poziomu baterii. A na jej podstawie będę wiedział jak zarządzać obciążeniem.
6. Ideałem byłoby aby inwerter współpracował z baterią pylona 2,4kW, bo jej cena jest nie do pobicia, ale to nie jest warunek konieczny.

4AD

EV car user
Czołem doświadczeni forumowicze.
Chcę kupić falownik hybrydowy, do którego mógłbym zapiąć akumulatory np. AGM. Oczywiście z falownika podczas pracy na akumulatorach ma wychodzić prąd trójfazowy (siła) tak abym mógł zasilić trójfazową pompę ciepła. Czy znacie może jakiegoś producenta takiego urządzenia ? Bardzo proszę o linki do takich urządzeń.
Polecam falownik Sunways i akumulatory dedykowane, dla 3 faz konieczne jest zakupienie na start 3 szt. X 2,56kWh, mam falownik STH 12KTL 12kW na wyjściu backup można podłączyć 13,2kW łącznie… w przypadku 20,5kWh energii zebranej w ciągu dnia Później w nocy dom nic nie konsumuje ( falownik podaje do sieci ok. 0,4-0,5kw/h…. ) jego pojemność spada od 100% do ok 75% do 7:00 rano… w sezonie zimowym wciąż będzie jakieś 15kW zapasu… do przelanie przez wyjście backupowe nocą do auta ev (100km zasięgu za darmo) lub do pompy ciepła… u mnie Haier 8kW bierze 1,6-2kW/h dając realnie ok 6-6,5kW/h ciepła przy COP2,34… czyli w nocy 6-7h prąd jest na grzanie za darmo… Zero przesyłu do sieci i z sieci, zero bilansowania pomiędzy fazami, dodatkowo mam przyłącze 3x25A (max 15kW przyznanej mocy) a mogę chwilowo pobierać więcej o 12kW i nie mam przekroczeń (na każdej z faz falownika pobór może rosnąć do 40A jeśli na innych fazach nie ma istotnych poborów:)

KasienkaM

Nowy na Forum
Cześć!

Szukasz hybrydy z trójfazowym wyjściem pod pompę ciepła i do tego chcesz podpiąć AGM-y? Rozumiem, chcesz mieć taki awaryjny zasilanie z baterii, nieźle kombinujesz.

Co do producentów takich hybryd, to jest ich trochę na rynku. Tak na szybko, co mi przychodzi do głowy, to popatrz na Fronius (mają serię GEN24 Plus), SMA (np. Sunny Tripower Storage), Victron Energy (MultiPlus-II albo Quattro w konfiguracji 3-fazowej), no i jeszcze chińczyki typu Growatt czy Deye też mają takie modele, ale z tymi to różnie bywa z jakością i wsparciem.

Pamiętaj tylko, że nie każdy falownik hybrydowy będzie gadał z akumulatorami AGM. Niektóre lepiej pracują z litowo-jonowymi. Musisz w specyfikacji falownika dokładnie sprawdzić, jakie typy baterii obsługuje.

No i druga sprawa, moc tego falownika i pojemność baterii musisz dobrać tak, żeby ta twoja pompa ciepła dała radę na tym pociągnąć. Trójfazowe pompy potrafią trochę prądu zjeść, więc nie możesz wziąć byle czego.

Co do linków, to tak na szybko ci nie podam konkretnych modeli, bo to zależy od mocy pompy i twoich potrzeb. Ale możesz zerknąć na stronę (link usunięty, brak powiązania z tematem, raczej pozycjonowanie ;) )

Najlepiej jakbyś pogadał z jakąś firmą, która się zajmuje instalacjami fotowoltaicznymi z magazynami energii. Oni ci dobiorą odpowiedni sprzęt i wszystko podłączą jak trzeba. Nie ma co samemu kombinować z takimi mocami, żeby czegoś nie spalić.

Powodzenia w szukaniu!

Last edited by a moderator: