Jeśli nie jesteście współwłaścicielami w dowodach rejestracyjnych, to tak.Czy ktoś orientuje się, czy jeśli żona dostanie dotacje to mogę złożyć wniosek na siebie jeśli mamy wspólnotę majątkowa?
Mam to samo ale pozostaję spokojny, że to jeszcze sporo potrwaChyba coś się zbliża ( 30 tys.) Obecny status wniosku w funduszu- "do wypłaty"
26.03.2025r.a wniosek kiedy złożony?
A w mailu zatytułowanym "Twój wniosek w programie NaszEauto został rozpatrzony pozytywnie.", na którą listę projektów zakwalifikowanych do wsparcia został wpisany? To ma format NE/L/00x. Ja jestem na tym etapie; jak rozumiem, to jest oczekiwanie na podpis zarządu i potem dostanę umowę do podpisu i będę musiał dostarczyć weksel.Chyba coś się zbliża ( 30 tys.) Obecny status wniosku w funduszu- "do wypłaty". Nie wiem kiedy to się zmieniło, bo nie dostałem żadnego maila czy powiadomienia, a nie śledzę tego na stronach nfośigw za często. Krótkie kalendarium:
- 04-02-2025 - złożenie wniosku
- 29-04-2025 - zweryfikowany poprawnie po dwóch poprawkach
- 15-05-2025 - zatwierdzenie wniosku - mail z umową i resztą + od razu dosłałem im cesję polisy
- 12-06-2025 ( teoretycznie ) - status wniosku - do wypłaty.
Jak dostanę przelew to na pewno też się pochwalę![]()
Bardzo wygodnie, przyznaję, ale niestety taka forma kończy się dużymi podwyżkami. Tak już działa wolny rynek, jeśli 1000 osób jest w stanie zapłacić za auto 200k to jak się im dopłaci 50k to prędzej dealer zacznie sprzedawać po 250k niż ludzie kupować po 150k. W przeciwnym przypadku mogliby się zamknąć bo okazałoby się że nie mają co sprzedawać - bo wtedy nagle jest 5000 chętnych.Szłoby się do dealera i wyjeżdżało samochodem tańszym o X zl.
Bardzo wygodnie, przyznaję, ale niestety taka forma kończy się dużymi podwyżkami. Tak już działa wolny rynek, jeśli 1000 osób jest w stanie zapłacić za auto 200k to jak się im dopłaci 50k to prędzej dealer zacznie sprzedawać po 250k niż ludzie kupować po 150k. W przeciwnym przypadku mogliby się zamknąć bo okazałoby się że nie mają co sprzedawać - bo wtedy nagle jest 5000 chętnych.
Obecna forma wymaga by auto kupiły osoby które stać na bazową kwotę sprzed dofinansowania, dzięki temu wpływ na ceny jest zmniejszony.
Ja myślę że forma jest ok, ale wykonanie mogłoby być lepsze. Im powinna wystarczyć faktura i wniosek z numerem konta. 10 minut pracy by sprawdzić ze auto jest zaiste elektryczne i wykonać przelew. Jakoś kartę EKUZ nfz potrafi wydawać na poczekaniu, a za nią idą czasem dużo większe przelewy niż te mini dofinansowania....
No właśnie, tax credit. Czy w którymś państwie UE jest coś takiego? Bo podałeś UK i USA, jest jeszcze znane zwolnienie z VAT w Norwegii, chociaż ono nic nie zmienia dla firm (przynajmniej jeśli nie funkcjonują takie wynalazki jak nasz użytek mieszany, ale tam pewnie też nie ma tylu JDG, tylko etaty). Ktoś wie jak funkcjonują dopłaty w innych krajach Unii?Problem w tym, że nie dopłacało się ludziom, tylko dealerowi. Wejdź np. na stronę Tesli w USA i zerknij jak to działa. Samochód nie jest droższy, klikasz 'Include $7,500 Federal Tax credit' i samochód 'magicznie' robi się tańszy o tą kwotę...
W UK sprzedano w 2024 roku ok 382k samochodów elektrycznych więc zakup 5000 szt. nie stanowi wielkiego problemu. Jakichś kombinacji z podwyżkami cen samochodów też ne było.
I jednocześnie blokuje powszechny dostęp do nowych EV dla tych których np. nie stać na wyłożenie w gotówce tych np. 30k czy 40k PLN, a np. stać na raty wynajmu. Nie wspomnę o fakcie, że jest parę lepszych metod niż ulokowanie swoich pieniędzy na niewiadomą ilość miesięcy i czekanie na zwrot tej sumy (i to jeszcze z potrąconym VATem - w UK grant był kwotą brutto).
Aby BEV 'trafiły pod strzechy' jakiekolwiek dopłaty muszą być dostępne dla każdego i proste. Polski system dopłat tego nie zapewnia, a ten dział Forum tylko to potwierdza. Koniec, kropka.