drMM

Nowy na Forum
Placisz i czekasz na zwrot z DE. Skrajne przypadki mowia o 18 miesiacach. Mam znajomego co podobno czekal 8 miesiecy.
A na ktorym elektryku sa takie roznice w cenie ?
na BYD seal jest roznica rzedu 25-40 tysiecy w zaleznosci od wersji.
na niektorych modelach mercedesa i bmw tez sa roznice rzedu 40-50 tysiecy. Pewnie to wynika z braku doplaty aktualnie w DE.

umcus

Pionier e-mobilności
Pomińmy politykę.

Bardziej chodziło mi o to, że wielokrotnie tutaj na forum obecny termin końca programu był podnoszony jako nieprzekraczalny i całkiem sporo osób wyciągało wnioski na tej podstawie co do cen samochodów używanych itd.
A tymczasem, jak widać, terminy mogą się jeszcze zmienić :)
Ale widzisz o ile się zmieniły terminy? To nie jest jakiś gamechanger. Moim zdaniem, żeby alokacja środków z NaszEauto sięgnęła tych 80-90%, to trzeba by wydłużyć termin minimum o rok. Te 4 m-ce to zawsze coś, ale nadal za mało. Ale fakt, dla rynku samochodów używanych to niewesoła nowina, bo odsuwa normalizację rynku używek. Za to szansa dla tych, którzy będą myśleć o kupnie nowego w pierwszym półroczu 2026.

lukech

Zadomawiam się
Ale widzisz o ile się zmieniły terminy? To nie jest jakiś gamechanger. Moim zdaniem, żeby alokacja środków z NaszEauto sięgnęła tych 80-90%, to trzeba by wydłużyć termin minimum o rok. Te 4 m-ce to zawsze coś, ale nadal za mało. Ale fakt, dla rynku samochodów używanych to niewesoła nowina, bo odsuwa normalizację rynku używek. Za to szansa dla tych, którzy będą myśleć o kupnie nowego w pierwszym półroczu 2026.
Pełna zgoda, nie twierdzę, że to drastycznie zwiększy alokację, ale zawsze coś.

Inna sprawa, że teraz jeszcze mniej się będą spieszyć z wypłatami :)

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Dlatego moderator jest u mnie w "ignorowanych", nie daję przyzwolenia komuś kto nie mieszka w Polsce aby się panoszył na forum!

Moderatorzy są po to, żeby Państwu pomagać. I pomagać redakcji w utrzymaniu porządku na Forum. Mogą mieszkać, gdzie chcą, mieć kolor skóry, jaki chcą i być dowolnej płci. Nie ma to dla mnie znaczenia, celem jest uprzyjemnienie korzystania z Forum.

Podsumowując: nie życzę sobie takich uwag.