kb9

Zadomawiam się
nie, "w programie „NaszEauto” premia za niski dochód w wysokości 11 250 zł przysługuje osobom fizycznym, których roczny dochód brutto nie przekracza 135 000 zł. W przypadku małżeństw, które rozliczają się wspólnie i nie mają rozdzielności majątkowej, pod uwagę brany jest łączny dochód brutto obojga małżonków".
albo ja źle widzę albo Ty źle czytasz wniosek
IMHO wychodzi 135 kzł na osobę!

kantosPL

Zadomawiam się
Nie rozumiem ludzi o co im chodzi z tym ładowarkami w hali/garażu itp. A prywatną stację benzynową też załatwiali? Przecież wspólnota im nie odsprzeda prądu za 70gr jak w domu w taryfie nocnej. Raczej będzie to w okolicach 1,50 - 2,00 zł (wspólnota nie ma mrożenia prądu i taryfy biznesowe są też zupełnie inne).
Czy ludzie myślą że jak mają elektryka to muszą go ładować codziennie każdej nocy?
Ja ładuję 3 razy w miesiącu i to tylko dlatego że 20-80%... 10-100% możnaby ogarnąć 2 razy.

No i jak się dobrze poszuka to ogarnie się ładowarki publiczne za 1,78 np...
Nie rozumiem czego nie rozumiesz?

umcus

Pionier e-mobilności
Jest postęp.
!!! tada.wav !!!
W ciągu 2 tygodni zwiększyła się alokacja o 1,7% do 11,03%! Rozpatrzono też aż 32 wnioski!

Niestety, są też złe wiadomości, ponieważ w miejsce 32 rozpatrzonych wniosków przybyło 885 nowych i procent rozpatrzonych wniosków spadł z 3,63% na 3,62%. Oczywiście wypłaconych jest okrągłe zero.

Ale co tam, należy się cieszyć, że na 5850 wniosków rozpatrzonych jest już 212. Jedzieeeeeeeeemyyyyyyyyyy!

;)

Creaton

Zadomawiam się
I mój wniosek złożony dnia 2025-03-03 doczekał się w końcu odpowiedzi. Oczywiście jest trochę do uzupełnienia, pytanie czy ktoś uporał się już z tymi dwoma punktami i ma jakieś wskazówki?

1. We wniosku wpisano błędną datę zakupu pojazdu którego dotyczy wniosek o dofinansowanie. Zgodnie z załączoną fakturą poprawna data to: 28.11.2024 r. W raporcie CEPIK wskazano inną datę zakupu pojazdu niż w dostarczonej fakturze czy też we wniosku. Należy dostarczyć fakturę z pieczątką wydziału komunikacji, oraz jeśli sytuacja będzie tego wymagać, doprowadzić do korekty danych w raporcie CEPIK (data na fakturze musi być tożsama z datą w raporcie oraz we wniosku).

2. Należy załączyć polisę OC/AC podpisaną przez przedstawiciela firmy ubezpieczającej lub agenta (podpis tradycyjny i pieczęć firmy lub podpis kwalifikowany możliwy do zweryfikowania).

SokolEV

Posiadacz elektryka
Cyrków z programem ciąg dalszy... Oczywiście na cesję mi nie pozwolił SCM, więc idziemy w weksel. No to drukuję ten weksel i idę do notariusza. No i niespodzianka. Notariuszka mi powiedziała, że żaden szanujący się notariusz nie tyka weksli i ona tego nie zrobi. I ona nie wie co to jest przedłużek/doklejka - szybki google też mi na to pytanie nie potrafi odpowiedzieć, więc wnioskuję, że to jest coś co sobie sam NFOŚiGW wymyślił, a nie żaden termin prawny/notarialny.

Czy ktoś się z tym spotkał? Widzę, że niektórym się udało wysłać weksel, więc mam szukać tego "nieszanującego się" notariusza? Kombinowanie przy wekslach brzmi jak śliski temat.

Ewentualnie jak ktoś ma w Warszawie do polecenia jakiegoś notariusza, to poproszę tu albo na priv.

Last edited:

PabloPN

Posiadacz elektryka
Cyrków z programem ciąg dalszy... Oczywiście na cesję mi nie pozwolił SCM, więc idziemy w weksel. No to drukuję ten weksel i idę do notariusza. No i niespodzianka. Notariuszka mi powiedziała, że żaden szanujący się notariusz nie tyka weksli i ona tego nie zrobi. I ona nie wie co to jest przedłużek/doklejka - szybki google też mi na to pytanie nie potrafi odpowiedzieć, więc wnioskuję, że to jest coś co sobie sam NFOŚiGW wymyślił, a nie żaden termin prawny/notarialny.

Czy ktoś się z tym spotkał? Widzę, że niektórym się udało wysłać weksel, więc mam szukać tego "nieszanującego się" notariusza? Kombinowanie przy wekslach brzmi jak śliski temat.

Ewentualnie jak ktoś ma w Warszawie do polecenia jakiegoś notariusza, to poproszę tu albo na priv.

Poszukaj lepszego i bardziej douczonego notariusza... albo mu się nie chciało albo jakiś niedouczony...

Przedłużek weksla (allonge)​

Jest to trwale złączona z wekslem kartka, na której można umieszczać elementy weksla, które na nim się nie mieszczą. W praktyce dotyczy to indosów. Indosy – umieszczane kolejno jeden pod drugim na odwrotnej stronie weksla – mogą z czasem zająć całe miejsce na stronie. Aby umożliwić naniesienie kolejnych, można zastosować przedłużek.
Oprócz indosów prawo wekslowe zezwala na umieszczanie na przedłużku:
– poręczenia
– informacji o braku możliwości sporządzenia protestu lub przedstawienia weksla z powodu zaistnienia siły wyższej (art. 54 pw.)
– uwierzytelnienie podpisu za osoby nie umiejące pisać (art. 75 pw.)
Jednakże zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 20 września 1995r. (I ACr 644/95) na przedłużku mogą znajdować się nie wymienione wyżej elementy, takie jak np. podpisy wystawców.
Fakt, że art. 102 prawa wekslowego nie określa wprost, iż podpisy wystawców, jeśli jest ich więcej niż jeden, mogą być umieszczone na przedłużku, nie oznacza, że prawo wekslowe nie przewiduje takiej formy i że podpis umieszczony na przedłużku nie może być traktowany jako podpis wystawcy (skarżącego) , skoro przedłużek stanowi integralną część weksla (cytat powyższego wyroku).

W skrócie:

Co to jest przedłużek weksla?

Jest to
trwale złączona z wekslem kartka, na której można umieszczać elementy weksla, które na nim się nie mieszczą.

dixiluk

Fachowiec
Mi notariusz powiedział, jak pytałem o dokleiki itp że niestety tak, będziemy się zaraz bawić w przedszkole, ale cóż zrobić skoro prawo wekslowe jest stare i nie aktualizowane. To realnie relikt zeszłej epoki ale prawnie nic nie zmieniono.