Hyundai Ioniq

p0li

Pionier e-mobilności
bakuje tu trochę opinii o tych samochodach

jest to jeden z moich kandydatów na pierwszego elektryka który po jeździe próbnej wypchnął Leafa 2 - leaf jest fajny - ale już nie za te pieniądze jakie chce za niego nissan i jeszcze na pocątku marca podnieśli ceny

po jeździe próbnej w porównaniu do Leafa - brakuje e/pedału, ale doś dobrze można go symulować łopatkami przy kierownicy zmieniając sie rekuperacji
mimo że auto ma tylko 28,5kWh jednocześnie ma najmniejsze na rynku zużycie energii (Tesli nie liczę) i pzejedze dalej niż Leaf, do tego szybkie ładowanie które nie ma rapidgate, linia nadwozia też nie jest przesadnie udziwniona, miejsce w środku da 180cm faceta jest wystarczająco
zobaczymy czy się uda jakiś interesujący leasing załatwić...

Maxwatt

Nowy na Forum
Cześć, również przymierzam się od jakiegoś czasu do kupna pierwszego samochodu elektrycznego, czytałem już sporo i wydaje mi się że hyundai ioniq 28kwh jest najlepszym wyborem dla mnie, mowa o samochodach używanych w cenie 80 000zl +-10tys. Ciężko za te pieniądze znalesc leafa 40kwh ,który ma dużo wad choćby nie wspomniane tutaj wejście chademo ,które wymiera, myślałem nad Zoe ale jest mniejsze bardziej plastikowe w środku brzydsze. Czym dłużej się zastanawiam tym bardziej się zniechęcam do elektryków i zastanawiam się czy w ogóle zmieniać swój samochód- czy jest w ogóle sens robiąc rocznie 15tys km w koło komina do 200km, 2 razy do roku wyjazd ok 450km benzyniakiem ze spalaniem 8/100km. Z drugiej strony zawsze chciałem mieć elektryka🤔

lookash_c

Pionier e-mobilności
No i generalnie to o to "chcenie" chodzi. To jest (tak sądzę) w ogóle podstawowa motywacja przy zmianie auta (niezależnie od napędu). Przejedź się, porównaj, pomyśl :) A może Soul EV (ten poprzedniej generacji)?

vwir

Pionier e-mobilności
Jeździłeś elektrykiem? Wydaje mi się, że to jest najlepsza motywacja. Poszukaj kogoś z elektrykiem w okolicy i przewieź się. Nawet na prawym fotelu. Profil używania masz idealny dla elektryka.

Maxwatt

Nowy na Forum
Niestety, nie jeździłem nie znam nikogo kto by miał na mojej prowincji, natomiast zmontowałem sobie rower elektryczny 3kw mocy naciskasz manetkę i płynie od 0-70 bez przełozenia nie ma porównania do małych motorków, taki mały odnośnik do samochodów. Muszę się wybrać na jakąś jazdę próbną. Jeszcze pytanie jak to wygląda z ubezpieczeniem OC i AC są droższe tańsze jak to wygląda dla elektrykow?