100% naładowania, jaki zasięg?

Teslomaniak

Nowy na Forum
Hej,

Od niecałych 3 tygodni mam 3 AWD LD. Na ten moment przejechałem niecałe 3 tysiące km i zawsze ładowałem samochód do 80%. Jutro czeka mnie pierwsza dłuższa podróż, stąd załadowałem rownież po raz pierwszy samochód na 100%. I tutaj pojawia się pytanie. Komputer wskazał mi przebieg na około 550 km, co jest znacznie niższą wartością niż tesla podaje na stronie. Czy to jest normalna wartość? Czy też moja bateria na wstępie ma mniejszą pojemność?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Do 100% to najlepiej dla baterii ładować tuż przed wyjazdem, a nie pół dnia przed wyjazdem.

facet

Fachowiec
550 to szacowane i chyba nie LD tylko LR. Miałem już tak ze mi pokazywał że dojadę na minus 16 procent baterii a dojeżdżałem na plus 5. Ważna jest szybkość i dynamika. Do 120 km na h możesz spokojnie ogarnąć 500km. To co deklaruje producent to jedno a to co życie to drugie i to się tyczy każdej firmy. I jak koledzy wcześniej im krócej 100% ma bateria tym lepiej.

Teslomaniak

Nowy na Forum
550 to szacowane i chyba nie LD tylko LR. Miałem już tak ze mi pokazywał że dojadę na minus 16 procent baterii a dojeżdżałem na plus 5. Ważna jest szybkość i dynamika. Do 120 km na h możesz spokojnie ogarnąć 500km. To co deklaruje producent to jedno a to co życie to drugie i to się tyczy każdej firmy. I jak koledzy wcześniej im krócej 100% ma bateria tym lepiej.
Literówka. Oczywiście chodziło o LR. Dzięki za wyjaśnienie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tesla na ekranie tam gdzie % pokazuje zasięg EPA amerykański a nie WLTP (europejski)
Dla 3 AWD LR w US na stronie jest obecnie 346mil czyli powinno być ~556km jesli bateria jest w szczycie swojej świetności.

nabrU

Moderator
A najlepiej to zasięg w km przełączyć na %. Będzie lepiej (y)