14 dni na zwrot samochodu

gim-kg

Pionier e-mobilności
Czyli większość ma prawo zwrócić. Tylko nie wiem jak to wyglada z leasingiem, bo wtedy leasingodawca fizycznie kupuje samochód i on już nie może zwrócić.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale nie o to chodzi. Tesla na swojej stronie pisze o zwrocie dla osób prywatnych, a nie wspomina o tym, że osoby prowadzące działalność też mogą zwrócić do 14 dni. Wiesz, jaki jest rezultat braku takiego zapisu? ;-)

Bronek

Pionier e-mobilności
Tesla nie musi nic pisać. Dobra wola ale ta widocznie ma swoje granice, lub po prosu nie nadążają. Czemu trudno się dziwić, przy takiej naszej niestabilnej legislacji.

vwir

Pionier e-mobilności
Oczywiście, że musi. Ma obowiązek poinformowania o tym kupującego. Tak samo jak każda inna firma, która w Polsce sprzedaje coś przez internet:

Przedsiębiorca będzie miał prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość w terminie 14 dni kalendarzowych, i to bez podawania jakichkolwiek przyczyn. Jeżeli nie zostanie poinformowany o tym prawie, termin ten wydłuża się aż do 12 miesięcy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Masz rację.. Sorry i to chyba dziala na korzyć kupujacego, bo moze odstapić od umowy do 12 miesiecy?
O czym innym myślałem.. a co innego napisałem
Edit razem pisaliśmy

Michal

Moderator
Tutaj miałem to napisać:
Jeszcze jedna rzecz w kwestii niemożliwości rezygnacji z odbioru w przypadku leasingu - przewinął się tutaj chyba taki wątek. Wpadło mi do głowy dzisiaj rozwiązanie.
Jest coś takiego jak leasing zwrotny - trzeba kupić auto na siebie, a następnie "odsprzedać" leasingodawcy, który później wyleasinguje auto nam.

Uwaga - niestety minus jest taki, że trzeba mieć najpierw pełną kwotę do zapłaty, ale plus taki, że przy odbiorze można im powiedzieć, żeby sobie wsadzili w dupę taki egzemplarz i że poczekacie na następne ;) Przy czym jak ktoś nie ma oszczędności w tej czy innej formie na takie auto, to może nie powinien go kupować, żeby później nie żałować jak się noga powinie...