2024.26

gim-kg

Pionier e-mobilności
Przykre to ale nie było aktualizacji po której coś nie działało gorzej niż przed nią. Co gorsza żadna kolejna aktualizacja nie rozwiązała w pełni tych problemów. Choć warto uczciwie przyznać że czasami wygląda że próbują coś z tym robić tylko im nie wychodzi.
Wystarczy poczytać wątki o kolejnych aktualizacjach żeby zobaczyć że nie jestem odosobniony w swoich spostrzeżeniach.
Ja tylko zapytam, jak masz ustawione pobieranie aktualizacji? Standardowe czy Zaawansowane?

matros

Posiadacz elektryka
Standardowe
Standardowe. Nie wiem czy to ma wpływ na to jak szybko dostaję aktualizację ale przyjąłem że im później tym lepiej. Nie chcę dostawać pierwszych wypustów z bugami.
Nie lubię być testerem.

Na początku miesiąca miodowego z samochodem miałem ustawione zaawansowane. Bardzo szybko zmieniłem na standardowe.

ciastek

Pionier e-mobilności
Poprzez "repeat specific times or days of the week" wyciągnąłem taki wniosek. Plus - miniaturka, która wygląda jakby interfejs pozwalał ustawiać różne czasy. Jeżeli tak faktycznie będzie to zmiana zdecydowanie na plus dla posiadaczy stacji ładowania na G12(w).
I jak? Zmiany na plus dla posiadaczy taryf wielostrefowych?

Bronek

Pionier e-mobilności
Programator jest super . Tak jak był dziwny , tak teraz jest ok . Lepszy od tego w mojej pompi9 ciepła, bo ta nie przewiduje np taryf takich jak G12R w Energa, która różni sie od najbardziej popularnych.
W Tesli mogę teraz kombinować.

KrzysztofFly

Moderator
Moja sie nie łapie (po vin ie) , zresztą mam elektrycznego frunka

View attachment 19572
Mój też się nie łapał, a przed chwilą dostałem maila:
Witaj Krzysztof,

Uprzejmie informujemy, że firma Tesla dobrowolnie przystąpiła do akcji przywoławczej. Akcja dotyczy niektórych pojazdów Model 3 z lat 2021-2024, wszystkich pojazdów Model S i Model X z lat 2021-2024 oraz Model Y z lat 2020-2024. Celem akcji jest usunięcie usterki, która uniemożliwia kierowcy otrzymania powiadomienia o otwartym stanie maski w określonych sytuacjach. Z naszych danych wynika, że jesteś właścicielem pojazdu, objętego niniejszą akcją.

W pojazdach, których to dotyczy, zespół zatrzasku może nie wykryć stanu otwarcia, co uniemożliwia powiadomienie kierowcy o stanie otwartej maski, gdy pojazd jest włączony.

Bezwiedna jazda pojazdem z odblokowaną maską może spowodować pełne otwarcie maski i ograniczenie pola widzenia kierowcy, zwiększając ryzyko kolizji. Nie dysponujemy żadnymi informacjami na temat zderzeń lub obrażeń wynikających z opisanego defektu.

Jazda pojazdem z odblokowaną maską może spowodować pełne otwarcie maski i ograniczenie pola widzenia kierowcy, zwiększając ryzyko kolizji. Nie dysponujemy żadnymi informacjami na temat zderzeń lub obrażeń wynikających z opisanego defektu.

Od 18 czerwca 2024 r. pojazdy, których dotyczy ten problem, otrzymały bezprzewodowy środek zaradczy z oprogramowaniem sprzętowym w wersji 2024.20.3, które wykrywa otwartą maskę i powiadamia interfejs użytkownika o jej stanie w interfejsie klienta.

Nie są wymagane żadne dalsze działania ze strony właścicieli, których pojazdy są wyposażone w nadchodzącą wersję oprogramowania.

Wersję oprogramowania pojazdu można potwierdzić, dotykając opcji „Sterowanie” > „Oprogramowanie” na ekranie dotykowym lub na dole ekranu głównego pojazdu w aplikacji mobilnej Tesla.W przypadku problemów z aktualizacją oprogramowania pojazdu zapoznaj się ze stroną pomocy dotyczącej aktualizacji software. Jeśli problem nie ustąpi, umów się na wizytę serwisową.

Dziękujemy,
Twój zespół Tesla

nabrU

Moderator
Okazuje się, że preferencje dot. aktualizacji (Advanced vs Standard) jednak czasami coś znaczą.
źródło

Nawet sam Elon potwierdził:

1723712535904.png

In the Software tab of the vehicle’s settings, there’s an option for the owner to choose their software update preference. You can pick between Standard and Advanced, which is suppose to determine your preference for receiving updates. Tesla describes the feature as:

“[Car name] will regularly receive over-the-air software updates that add new features and enhance existing functionality. Select ADVANCED if you’d like [car name] to receive new software updates as soon as they become available for its configuration.

Note: The latest software version will vary based on vehicle configurations including hardware and geography.”

W zakładce Oprogramowanie w ustawieniach pojazdu właściciel ma możliwość wyboru preferencji aktualizacji oprogramowania. Można wybrać między Standard i Advanced, co ma określić preferencje dotyczące otrzymywania aktualizacji. Tesla opisuje tę funkcję w następujący sposób:

„[Nazwa samochodu] będzie regularnie otrzymywać aktualizacje oprogramowania drogą radiową, które dodają nowe funkcje i rozszerzają istniejące funkcjonalności. Wybierz opcję ADVANCED, jeśli chcesz, aby [nazwa samochodu] otrzymywał nowe aktualizacje oprogramowania, gdy tylko staną się dostępne dla jego konfiguracji.

Uwaga: Najnowsza wersja oprogramowania będzie się różnić w zależności od konfiguracji pojazdu, w tym sprzętu i lokalizacji geograficznej”.

Idę zmienić z powrotem na Advanced, bo coś nie mogę się doczekać wersji 2024.26 :)