2024.26

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Przecież ta nawigacja Tesli to szit jest. Naviexpert potrafi mieć wszystko na bieżąco, roboty drogowe, ograniczenia, wyznaczanie optymalnej trasy. Jak gdzieś dalej jadę to mam Navi odpalone bo się nie chce denerwować.
Tego w Tesli nie rozumie, system jest naprawdę świetny, a nawigacja ssie. Dołożyliby apple car play, albo możliwość wgrywania aplikacji i byłoby po problemie.

Klaxxn

Zadomawiam się
Czy ktoś zna jakikolwiek system ISA który odwołuje się na skrzyżowaniach? Prowadziliśmy już tutaj dyskusje w jakich krajach ten przepis obowiązuje ale nie kojarzę (lub przeoczyłem) aby w jakiejkolwiek marce działo to jak w naszych przepisach.
Tak i Nie. W Mercedesie miałem system który bazował głównie na danych w mapach HERE (które też mogą być edytowane przez community), ale też odczytywał prędkość ze znaków, co nadpisywalo dane z nawigacji.

Jazda w obszarach które były dobrze zmapowane, z prawidłowymi danymi o prędkościach była super - nawet jak pojawił się tymczasowy znak (np ograniczene spowodowane robotami drogowymi), to od kolejnego odcinka (zwykle skrzyżowania) wskakiwało nowe właściwe ograniczenie prędkości.

Niestety, czasem trafiało się na źle zmapowane obszary, godzie jazda wyglądała podobnie jak w Tesli...

krzyss

Pionier e-mobilności
Ostatnio ktos dawal info ze tesla mu zwolnila do 100 podczas wyprzedzania autobusu ktory mial naklejke z ograniczeniem do 100 😁
Nigdy tego nie ogarna ;)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Ostatnio ktos dawal info ze tesla mu zwolnila do 100 podczas wyprzedzania autobusu ktory mial naklejke z ograniczeniem do 100 😁
Nigdy tego nie ogarna ;)
Nie bardzo w to wierzę ponieważ na drodze z więcej niż 1 pasem AP nie stosuje się do ograniczeń. Także myślę że to przypowiastka z tych gdzie na końcu kierowca klaskał i wszyscy pasażerowie, a wiem o tym bo byłem kołem od tego autobusu.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie bardzo w to wierzę ponieważ na drodze z więcej niż 1 pasem AP nie stosuje się do ograniczeń. Także myślę że to przypowiastka z tych gdzie na końcu kierowca klaskał i wszyscy pasażerowie, a wiem o tym bo byłem kołem od tego autobusu.
Dzis jechalem na 4 pasmowym odcinku S7 od strony Marynarskiej i jechalem trzecim od prawej pasem na autopilocie. Jak minalem znaki ograniczenia do 100 to tesla sama zwolnila. Po czym przyspieszyla po okolo kilometrze.
Wiec to takie gadanie cos jednak chyba znaczy…

piotrazz

Posiadacz elektryka
Odkopując temat nawigacji w Tesli, znalazłem informację, że używa map od OpenStreetMap. Czy te aktualizacje map co przychodzą kilka razy w roku to zawierają wizualizacje map - czy może dane różnych warstw, z uwzględnieniem np. ograniczeń prędkości? Męczy mnie sytuacja, po ostatnich aktualizacjach, że takiej prostej sprawy nie są w stanie ogarnąć. Znalazłem przeglądarkę map i porównałem ograniczenia prędkości i jeśli faktycznie Tesla ich używa to tutaj dane są jak najbardziej aktualne.

Najnowsze dyskusje