2024.26

zibizz1

Pionier e-mobilności
Obrazki sa z Googla. Ruch jest od Googla i nawigacja online pewnie jest poprawiana przez Google. Natomiast mapy offline i routing przez ładowarki juz nie są od google.
https://forum.elektrowoz.pl/threads/2024-26.6807/post-168744
Juz kiedyś sugerowałem ze poprawienie czegoś w OSM może za jakiś czas trafić do Tesli ale nie próbowałem.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Znalazłem sporo wzmianek odnośnie OSM i Tesli oraz doświadczeń ludzi (głównie w USA), którzy aktualizując dane w OSM poprawiają zachowanie Tesli podczas nawigowania po drogach. Greentheonly opisuje więcej na ten temat: https://x.com/greentheonly/status/1697035752805171590

krzyss

Pionier e-mobilności
Czy jest ktoś, kto jeszcze nie dostał tej aktualizacji, jak ja? :(
I nie warto, panel od klimatyzacji spiepszyli, wszystko takie male… jak
Jedziesz 130 to ciezko cos zmienic…

zibizz1

Pionier e-mobilności
Mnie wkurza że teraz w różnych modelach jest inaczej. Przyciski kamping itd poszly na górę poza panel i długo ich szukałem bo S/X nadal sa na panelu klimy po prawo.
Widok 3d robi wrażenie ale jest mniej wygodny. I znów w S/X nie ma widoku 3d wiec np otwieranie bagażników jest zupełnie innym miejscu na ekranie

piotrpo

Pionier e-mobilności
Obrazki sa z Googla. Ruch jest od Googla i nawigacja online pewnie jest poprawiana przez Google. Natomiast mapy offline i routing przez ładowarki juz nie są od google.
Routing na 100% jest od Tesli. Reszta nie jest już tak oczywista. Google agreguje dane kartograficzne z wielu źródeł, OSM pośrednio, bądź bezpośrednio są jednym z nich. Niestety w tej chwili ciężko o jakieś przyzwoite globalne rozwiązanie inne niż Google. Oczywiście niektóre warstwy mogą być dokładane z zewnątrz., rendering mapy też jest raczej własnym rozwiązaniem.
Tak czy inaczej, nawigacja w Tesli jest moim zdaniem prawie tak dobra jak Google Maps. W sumie to pierwszy samochód, w którym używam wbudowanej nawigacji. TomTom z aktualizacjami raz na rok to była porażka, wcześniej Navitel olał aktualizacje i kończyło się na AA. W Tesli prawdopodobnie też by się tak skończyło, tylko obsługa AA jest upierdliwa + brak integracji nawigacja<>samochód.

Najnowsze dyskusje