21 'mitów' na temat EV

nabrU

Moderator

piotrpo

Pionier e-mobilności
ale mimo wszystko, BEV sumarycznie jest bardziej ekologiczny niz kazdy ICE, wiec promowanie go jako bardziej "zielonego" ma swoje uzasadnienie. imo wieksze niz promowanie hybryd palacych srednio 1,5L/100km ;)
Podawanie zużycia benzyny w PHEV to czysta patologia jest. Szczególnie, że nie podaje się zużycia prądu.

Natomiast z mojego polskiego zaścianka, promowanie EV ze wzglądu na jego przyjazność klimatyczną to marketingowy absurd i w dodatku hipokryzja.
Hipokryzja, bo "bez emisyjne samochody" wcale takie nie są (patrząc całościowo). Te samochody nie biorą się znikąd, prąd nie bierze się znikąd, nawet urządzenia do produkowania czystej energii nie biorą się znikąd. Oczywiście całościowa emisja CO2 w przypadku EV jest niższa, ale wciąż jest.
Marketingowy absurd - bo większość klientów ma totalnie wyrąbane na emisje CO2. Z wyjątkiem eko-świrów, którzy uważają, że każdy może i powinien poruszać się wyłącznie rowerem, w każdym klimacie i miejscu świata, ekologia rozumiana jako emisja CO2 nie łapie za serce nikogo na tyle, żeby przesiąść się z TDIka na EV.
To co łapie klientów, to:
- kasa
- wrażenia z jazdy, użyteczność
- image (mam EV, jestem ekologiczny, patrzcie)
- brak smrodu

nabrU

Moderator
@piotrpo
Ważny jest też mix energetyczny, a ten w PL nie przysparza zwolenników dla teorii 'zero emisyjnej'. Tak to wygląda w prawie południe:

1712919790096.png

A potem się to przekłada na takie cuś:

1712919686440.png

mALEK

Pionier e-mobilności
ale moze tez byc i tak, ze energii z wegla to tylko 30% :)

1712924061784.png

ogolnie imo nie ma co patrzec na chwilowy mix, bo to troche takie akademickie dysputy. roczna tendecja jest mocno spadkowa, wiec to co bylo w zeszlym roku/dwa lata temu juz jest niekatulane

oze-polska-odnawialne-zrodla-energii-2023-1024x587.png

a ten rok bedzie na 100% jeszcze lepszy, bo zima to w kalendarzu juz tylko jest :)

nabrU

Moderator
Chwilowy mix był tylko przykładem, niestety nie zmieniającym miejsca Polski, bo porównanie Tesli i BMW bazuje na średniorocznym miksie energii dla danego kraju ( i wynosi dla Polski średnio za 2022 nomen-omen 666 gCO2/kWh):

mALEK

Pionier e-mobilności
niestety, ale nie da sie szybko nadrobic zmarnowanych 8 lat. a jak widze wylaczone turbiny wiatrowe, bo akurat ladnie swieci i wieje, to az mnie nosi...
najwazniejsze, ze tendencja jest jednak spadkowa :)

piotrpo

Pionier e-mobilności
@nabrU Niezależnie od "skłądu prądu", na którym jeździ EV, bo z tym można jakoś tam dyskutować - część użytkowników jeździ na PV, część sieci ładowania kupuje "zielony" prąd itp. Zbudowanie zarówno EV, to już użycie energii i wyemitowanie CO2. Produkcja zielonej energii też wymaga paneli, czy turbin, na skutek której wyemitowano CO2. Dla mnie bardziej istotnym eko-powodem co CO2 jest brak emitowania sadzy, NOx i innego syfu w miejscach gdzie akurat przebywa dużo ludzi.
Nie twierdzę, że emisje CO2 są pozbawione znaczenia, samo przejście na EV nawet jeżeli w tej chwili mix gdzieś, kiedyś jest niekorzystny jest też impulsem do zmiany tego miksu, przecież wystarczy sprawić, że prąd w godzinach 10-14 kwiecień-wrzesień będzie tańszy i właściciele w dużej części się zatankują właśnie wtedy kiedy jest tanio, a nie drogo.
Natomiast nacisk na klimat i gazy cieplarniane kompletnie odsuwa na drugi plan właśnie tradycyjne trucie - CO, pyły zawieszone, związki siarki, tlenki azotu, które są emitowane z samochodów spalinowych.
Do tego cały greenwashing - czyli przedstawianie jako supereko rozwiązań, które wcale ekologiczne nie są, lub jak EV nie są ekologiczne aż tak bardzo, jak to próbowano przedstawiać.

nabrU

Moderator
Produkcja zielonej energii też wymaga paneli, czy turbin, na skutek której wyemitowano CO2. Dla mnie bardziej istotnym eko-powodem co CO2 jest brak emitowania sadzy, NOx i innego syfu w miejscach gdzie akurat przebywa dużo ludzi.

Zakładam, że to CO2 to tylko łatwiej dająca się obliczyć statystyka porównawcza i coś od czego na Zachodzie jest uzależniony podatek drogowy czy wjazd do stref LEZ. Stąd wszędzie właśnie ta 'jednostka' gdy ludzie 'boksują się' w porównaniach między ICE a EV.

piotrpo

Pionier e-mobilności
@nabrU OK, możliwe, że to jeszcze nie dotarło do naszego zaścianka. Na razie to Smith ma ból d.., że płaci więcej od Browna. Po wprowadzeniu podatku "ekologicznego" będzie wojenka Kowalskiego z Nowakiem.

Bronek

Pionier e-mobilności
I wyjdą na ulicę rolnicy i oddadzą głosy na tych, co ich prezydent chciał wolframowe żarówki kupować. I miał racje, tylko powinien dodać aby nimi za dnia świecić co by prąd nadmiarowy zużywały . I Ch... bombki strzeli, ruskie nawozy, ruski węgiel wróci do łask.

Nic zielonego nie ma być oprócz widoku z pól, aby dron to pokazał i dotacje były.
Precz z Unią ale nie z jej przelewami. Trojpolówka po Polsku to co trzy lata zmiana upraw. U mnie były porzeczki, sad, i pole że zbożem . Nic nie dojrzało i nic nie zbierano, ten sam areał i trzy rodzaje upraw każda przez trzy lata. Po to aby jw by dron lub komisja ..

Last edited: