300K zł. do wydania na elektryka

Ironeska

Fachowiec
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

Jako ze mieszkam na wsi to tylko suvy i crossovery 4x4 biorę pod uwagę

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40

miv

Posiadacz elektryka
zawsze mamy sporą siłę hamowania silnikami
Z tym "zawsze" bym polemizował.
Co prawda nie mam Tesli, tylko Leafa, ale z tego co wiem, to w Tesli sytuacja jest analogiczna. Chodzi mi o stan kiedy bateria jest pełna lub prawie pełna. Wtedy hamowanie silnikiem jest słabiutkie lub zerowe. Z filmików na YT wnioskuje, że podobnie marne hamowanie jest przy zimnej baterii w Tesli niezależnie od stopnia naładowania. (Tu się mogę mylić)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
dodałbym specyficzne warunki użytkowania samochodów w USA ( prędkość max). nie ma porównania do Europy i np. Niemiec ale nierzadko Polska też :) tutaj bywają znacznie cięższe warunki dla układu hamulcowego ;) to było widoczne ileś tam lat temu jak sprowadzali wersje amerykańskie aut i się przegrzewały bo nie były dostosowane do warunków europejskich

Ironeska

Fachowiec
Święta i nowy rok za pasem wiec wracam do głównego tematu.

Toyota bz4x - aktualna wersja to porażka jednakże w 2024 ma wyjść lift który naprawi większość błędów, poczekamy zobaczymy

kia ev6 - użyczono mi samochód w salonie na kilka godzinek. Trochę rozczarowany jestem, myślałem ze to lepsze będzie.
Zresztą dealer poinformował mnie ze produkcja jest wstrzymana (czyżby lift o który wcześniej ptaszki ćwierkały) i dopiero w kwietniu będzie wznowiona, plus 120 dni na realizację zamówienia. Realnie samochód był by do odebraniu w grudniu

mustang ???

Coraz poważniej zaczynam myśleć o Nio, macie sprawdzonego brokera samochodowego ???

mALEK

Pionier e-mobilności
mustang ???
na stronie forda troche ich jest. mysle, ze cos dobierzesz. odbior wiekszosci to 2 tyg
ten ma 10 tyg.
  • Rok modelowy
    2023.75
  • Rodzaj nadwozia
    5-DRZWIOWY
  • Układ napędowy
    315 KM 72.6 KWH AWD
  • Kolor
    Absolute Black (lakier specjalny)
  • Tapicerka
    Tapicerka skórzana Sensico z czerwonymi przeszyciami
Cena detaliczna